Focar de febra Q la Cluj | Cum se ia boala si ce simptome are
Focar de febra Q la Cluj | Cum se ia boala si ce simptome are
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/focar-de-febra-q-la-cluj-napoca-cum-se-ia-boala-si-ce-simptome-are/
Mai multi studenti si angajati ai Facultatii de Medicina Veterinara din Cluj au fost fost diagnosticati cu febra Q, o boala care se ia de la animale, dar care nu se transmite de la om la om. Ei au fost tratati, iar starea lor de sanatate a inregistrat o evolutie favorabila.
Situatia a fost semnalata la inceputul verii si au fost prelevate probe in repetate randuri din salile facultatii, insa DSP sustine ca nu a fost identificata cauza acestor cazuri, relateaza Mediafax.
Potrivit conducerii facultatii, prima suspiciune de febra Q a aparut pe data de15 mai, la reprezentantul studentilor din anul VI.
“Acesta a fost internat la Spitalul clinic de boli infectioase Cluj-Napoca cu mai multe diagnostice, a fost suspect clinic de Febra Q, dar analizele specifice nu au confirmat boala. In aceeasi zi s-a luat legatura cu Spitalul clinic de boli infectioase Cluj-Napoca, cu medicul curant, care a spus ca sunt in evidenta lor trei doctoranzi si trei studenti care sunt cu suspiciune de Febra Q, dar fara diagnostic confirmat”, se arata intr-un comunicat transmis de catre Nicodim Fit, decanul Facultatii de Medicina Veterinara.
In prezent, nu sunt persoane din Facultatea de Medicina Veterinara care sa fie bolnave
“Pericolul aparitiei unui nou focar exista permanent, mai ales la persoanele care lucreaza cu animalele, precum exista, de exemplu, si pericolul imbolnavirii cu alte boli mult mai grave, precum rabia si tuberculoza. Tot ca informare pentru opinia publica, trebuie spus ca aceasta boala nu se transmite direct de la om la om, iar noi am facut tot posibilul pentru a restrictiona, chiar si complet, accesul vizitatorilor in clinici, indiferent ca aduceau animale cu probleme de sanatate sau se aflau in grupuri de vizita”, se mai precizeaza in comunicatul remis de decanul Facultatii de Medicina Veterinara din Cluj.
Ce este Febra Q, potrivit informatiilor postate pe site-ul Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)
Febra Q (Query fever) este cauzata de un agent patogen ce poate fi intalnit la animalele domestice si salbatice din intreaga lume. Este o boala zoonotica – fiind vorba de o afectiune ce vizeaza animalele si poate afecta omul, mai ales pe cei care desfasoara activitati ce implica contactul cu animalele si/sau produsele acestora.
Febra Q la om
De obicei infectia poate apare ca urmare a inhalarii/ingerarii de spori rezistenti proveniti din particulele de praf contaminate cu excretii rezultate dupafatare sau secretii. Balegarul sau urina precum si subproduse animaliere cum ar fi pielea, lana sau blana pot constitui sursa de infectie. Cel mai expus la riscul aparitiei bolii este personalul din abatoare sau ferme.O alta sursa de infectie o constituie consumul de lapte nepasteurizat. Insectele hematofage, sau unele leziuni cutanate superficiale existente la manipulatorii de animale pot fi implicate in producerea bolii. Febra Q este rar intalnita la om, chiar si in randul fermierilor.
Majoritatea persoanelor care sunt infectate nu prezinta simptome sau prezinta semne foarte usoare ale bolii, formele grave fiind intalnite foarte rar.
Simptome febra Q
Simptomele apar la 2-3 saptamani de la expunere si constau in semne asemanatoare gripei, cu febra prelungita (2 saptamani sau mai mult), oboseala, dureri de cap, dureri musculare si ocazional, pneumonie sau alte complicatii.
Unele persoane pot prezenta o forma cronica a bolii, cu simptome ce persista mai mult de sase luni. Infectarea in timpul sarcinii (fie ca mama prezinta sau nu simptome), poate avea un efect negativ asupra dezvoltarii fatului, incluzind nasterea prematura, greutatea mica la nastere sau avort. Rar, pot aparea infectia valvelor cardiace, in general, acestea aparand la persoanele cu boli cardiace pre-existente sau cele ce au suferit interventii chirurgicale de tip by-pass.
Etichete: febra Q, cum se ia febra Q, simptome febra Q
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii