Fosti sefi de la Spitalul Floreasca, trimisi in judecata de DNA
Fosti sefi de la Spitalul Floreasca, trimisi in judecata de DNA
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fosti-sefi-de-la-spitalul-floreasca-trimisi-in-judecata-de-dna/
Alexandru Macovei, fost manager al Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca, si Ioan Lascar, fost sef al Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul aceleiasi unitati medicale, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Potrivit unui comunicat al DNA, pentru aceeasi fapta a fost trimisa in judecata Marina-Magdalena Gontariu, la data faptei seful biroului achizitii al Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, in timp ce Aurel Catalin Galea, administrator al SC Gemedica SRL, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Dosarul vizeaza o serie de nereguli inregistrate in legatura cu dotarea cu echipamente medicale a Sectiei de Arsi.
“In anul 2013, inculpatii Macovei Alexandru Radu, in calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, Gontariu Marina-Magdalena, in calitate de sef Birou achizitii publice si de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor in cadrul spitalului, si Lascar Ioan, in calitate de sef Clinica chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva si de membru in comisia de evaluare a ofertelor in cadrul spitalului, in urma unei licitatii fictive, au incheiat cu societatea Gemedica SRL, reprezentata de inculpatul Galea Aurel Catalin, un acord-cadru. Pe baza acestui acord cadru, s-au achizitionat, cu incalcarea prevederilor legii privind achizitiile publice si la preturi supraevaluate, un numar de 54 de echipamente medicale necesare dotarii Unitatii de ingrijire a arsilor”, scrie in comunicatul DNA, potrivit Agerpres.
Conform aceleiasi surse, actiunile celor patru au dus la prejudicierea spitalului cu peste 8 milioane de lei. Este vorba de 4.791.431 lei reprezentand diferenta dintre pretul platit de spital pentru echipamentele medicale si pretul la care au fost achizitionate de Gemedica SRL de la furnizorii sai si 3.422.400 de lei reprezentand contravaloarea barocamerei, care nu a functionat niciodata.
Procurorii reamintesc faptul ca, in contextul unui ordin al Ministerului Sanatatii din anul 2004 privind infiintarea unitatilor de arsi in cadrul spitalelor de urgenta, in cursul anului 2013, dupa edificarea spatiului destinat unitatii de ingrijire a arsilor grav, Marina-Magdalena Gontariu si Ioan Lascar, in calitate de presedinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul SC Gemedica SRL, au intocmit documentatia necesara achizitionarii aparaturii medicale.
In cuprinsul acestei documentatiei s-a prevazut, printre altele, valoarea totala estimata stabilita ca suma a valorii fiecarui echipament medical in parte, fara sa se regaseasca in dosarul achizitiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care sa rezulte fundamentarea acestor valori, precum si faptul ca atribuirea trebuie sa se faca intr-un singur lot, ceea ce a condus la ingradirea accesului altor firme la procedura de achizitie, avand in vedere numarul mare de echipamente medicale ce urmau a fi achizitionate. De asemenea, sustin procurorii, la baza intocmirii specificatiilor tehnice nu au existat documente din care sa reiasa o consultare a pietei, avand in vedere ca aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnica.
“Documentatia respectiva, necesara atribuirii acordului-cadru, a fost aprobata intr-un singur lot si de managerul unitatii medicale, inculpatul Macovei Alexandru Radu, fapt ce a condus la imposibilitatea participarii la licitatie si a altor operatori economici, fiind astfel impiedicata concurenta intre acestia si ofertantul care a castigat licitatia, respectiv Gemedica SRL. Astfel, in urma procedurii de atribuire (licitatie deschisa) a fost declarata castigatoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrata de inculpatul Galea Aurel Catalin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost incheiat un acord cadru pe o perioada de 24 de luni”, se mentioneaza in comunicat conform sursei mentionate.
Procurorii mai arata ca ulterior au fost incheiate fara licitatie publica, aceasta procedura nemaifiind necesara, sapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate. In ceea ce priveste barocamera, aceasta nu este functionala si nici instalata, desi reprezentanti ai autoritatii contractante, impreuna cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de receptie si procese-verbale de punere in functiune.
Ministerul Sanatatii s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 8.213.831 de lei, iar procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului si masurii asiguratorii a popririi asupra unor bunuri apartinand inculpatilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
DNA precizeaza ca s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de inculpatii Aurel Catalin Galea si Andreea Maria Baytar (fosta Bourosu), pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii