Fumatul intarzie vindecarea fracturilor cu sase saptamani

09/04/2013

Fumatul intarzie vindecarea fracturilor cu sase saptamani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fumatul-intarzie-vindecarea-fracturilor-cu-sase-saptamani/

poza consecinte fumat fracturiFumatul nu are efecte negative doar asupra plamanilor si asupra inimii, ci si asupra gradului de refacere a tesuturilor osoase in cazul unor leziuni sau fracturi, fapt ce creste riscul aparitiei complicatiilor, avertizeaza un studiu recent realizat de cercetatori americani de la Universitatea de Medicina Pennsylvania.

De exemplu, in cazul unei fracturi de tibie, refacerea tesutului osos dureaza in medie cu 6 saptamani mai mult in cazul unui fumator decat in cazul unei persoane care nu fumeaza, au afirmat autorii studiului cu ocazia congresului anual al Academiei Americane de Chirurgie Ortopedica desfasurat la finalul lunii martie.

Pentru realizarea studiului cercetatorii au luat in considerare aproximativ 20 de studii care analizau in total 6.480 de pacienti cu diverse fracturi (tibie, sold, glezna, femur), dintre care 1.457 de fumatori. Pentru vindecarea acestor fracturi au fost folosite diverse tehnici (fixare interna de tip surub, fixare externa), iar rezultatele cercetarii au aratat ca in cazul unui nefumator refacerea osului fracturat a necesitat in medie 24,1 saptamani, in timp ce in cazul fumatorilor vindecarea s-a prelungit cu sase saptamani. Pe langa aceasta intarziere a vindecarii fracturilor, fumatul creeaza complicatii legate de dificultati in consolidarea fracturii, etapa esentiala pentru tratarea reumatismului. De asemenea, fumatul creste vulnerabilitatea bolnavilor fumatori in fata infectiilor cu aproximativ 7% mai mult decat in cazul pacientilor nefumatori.

“Studiul ne permite sa ajutam pacientii sa inteleaga ca fumatul nu le afecteaza doar sanatatea inimii”, spune dr. Samir Mehta, de la Spitalul Universitar Pennsylvania si co-autor al articolului. “Acest risc trebuie luat in considerare cand cineva se raneste si cand se are in vedere o interventie chirurgicala”, concluzioneaza medicul.

Explicatia acestor rezultate ale studiului consta in faptul ca fumatul “determina absorbtia monoxidului de carbon, care impiedica oxigenarea suficienta a tesuturilor. In ceea ce priveste nicotina, ea scade productia de colagen. Acesti doi agenti sunt deosebit de nocivi pentru sanatate, ducand la o cicatrizare mai dificila, favorizand infectarea ranilor chirurgicale si daunand consolidarii osoase”, dupa cum explica reprezentantii Societatii Franceze de Chirurgie Ortopedica si Traumatologica.

 

Sursa stire: Agerpres/Le Figaro

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: