Fumatul pasiv creste riscul de a dezvolta cancer pulmonar cu 20%
Fumatul pasiv creste riscul de a dezvolta cancer pulmonar cu 20%
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fumatul-pasiv-creste-riscul-de-a-dezvolta-cancer-pulmonar-cu-20/
Noua din 10 pacienti diagnosticati cu cancer pulmonar au fumat la un moment dat in viata lor, potrivit statisticilor. De altfel, principala cauza a acestui tip de afectiune este fumatul, urmat de iradiere, cauzele genetice si expunerea la un mediu cu noxe.
Specialistii sustin ca fumatul pasiv creste riscul de a dezvolta cancer pulmonar cu 20%. “Incidenta la femei este aproape la fel de mare ca cea la barbati”, a explicat dr. Iustina Fusu, vicepresedintele Ligii Romane de Cancer. Conform acesteia, adenocarcinomul, o boala multifactoriala, este cel mai frecvent intalnita in randul pacientilor nefumatori.
Diagnosticul se pune tardiv, in stadiul III sau IV
“Este in puterea noastra de a ne educa copii, este in puterea noastra sa mergem mai des la medic. In Romania nu sunt statistici foarte precise. Datele din 2009 sunt abia la Centrul de Calcul in momentul de fata”, a tinut sa precizeze conf. dr. Dana Stanculeanu, medic primar oncolog Instititul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu“, Bucuresti.
Din pacate, diagnosticul se pune tardiv, in stadiul III sau IV de boala, in principal fiindca boala poate fi complet asimptomatica, ceea ce face extrem de importanta existenta unui screening.
O problema identificata de cadrele medicale este ca se vorbeste mai putin despre boala in sine si mai mult despre fumat.
0 Comentarii