Gheorghita: Precizari privind reactiile adverse raportate pe parcursul vaccinarii anti-Covid
Gheorghita: Precizari privind reactiile adverse raportate pe parcursul vaccinarii anti-Covid
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/gheorghita-precizari-privind-reactiile-adverse-raportate-pe-parcursul-vaccinarii-anti-covid/
Ca urmare a informatiilor aparute in spatiul public referitoare la raportul campaniei de vaccinare, Col. dr. Valeriu Gheorghita, in calitate de fost presedinte al Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), pentru corecta informare a opiniei publice, a facut urmatoarele precizari:
“CNCAV a manifestat permanent transparenta si disponibilitate in comunicarea tuturor aspectelor legate de organizarea campaniei de vaccinare, cu atat mai mult a celor care vizau reactiile adverse raportate pe parcursul procesului de vaccinare, aspecte care se regasesc mentionate in buletinele de presa remise zilnic, in precizarile de presa (https://vaccinare-covid.gov.ro/?s=precizare), in cadrul conferintelor de presa sustinute saptamanal, ori cu ocazia evenimentelor publice la care am participat. Toate aceste informatii au fost disponibile public inca de la debutul campaniei de vaccinare, putand fi consultate pe Platforma Nationala de Informare cu privire la vaccinarea impotriva COVID-19 (www.vaccinare-covid.gov.ro).
De asemenea, toate reactiile adverse raportate pe platforma ANMDMR (https://covid19.anm.ro) de beneficiarii vaccinarii sau profesionistii in domeniul sanatatii au fost analizate, centralizate si transmise catre baza de date europeana Eudravigilance, platforma pusa la dispozitie de Agentia Europeana a Medicamentului pentru fiecare autoritate nationala.
Situatiile punctuale, cu caracter izolat, au fost riguros documentate medical cu sprijinul personalului de specialitate pentru a se stabili diagnosticul complet si relatia de cauzalitate cu vaccinarea impotriva COVID-19. De fiecare data, au fost formulate, cu celeritate, precizari pentru corecta informare a populatiei generale, pentru eliminarea oricaror suspiciuni care ar fi putut plana asupra procesului vaccinarii, precum si a beneficiilor si riscurilor. Aceasta maniera de lucru a fost adoptata pentru toate situatiile legate de procesul de vaccinare.
Totodata, in toate centrele de vaccinare au fost disponibile chestionarele de triaj medical, formularele de consimtamant informat, inclusiv cele de raportare a reactiilor adverse, asa cum reiese din precizarea de presa remisa (https://vaccinare-covid.gov.ro/fisa-de-raportare-a…/).
CNCAV a fost preocupat permanent de mentinerea increderii si credibilitatii in randul populatiei referitor la derularea intregului proces de vaccinare si a incurajat de fiecare data raportarea tuturor reactiilor adverse, atat de beneficiari, cat si de profesionistii din sanatate.
Datele privind ratele de aparitie a reactiilor adverse postvaccinale indezirabile (RAPI) pentru fiecare tip de vaccin au fost comunicate zilnic, in buletinele de presa remise, precum si saptamanal, in cadrul conferintelor de presa. Ele sunt inca disponibile pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro/comunicate-oficiale/. In raportul de activitate al CNCAV pentru perioada analizata, RAPI sunt prezentate astfel: – Cazuri (persoane) care au raportat RAPI cu manifestari locale (n=2149) si generale (n=17567), respectiv totalul acestor cazuri (n=19716).
Suplimentar, in acelasi raport este prezentata analiza tipurilor de manifestari de reactii adverse care au fost raportate. Asa cum este mentionat si in raportul de activitate, o persoana putea prezenta una sau mai multe tipuri de manifestari pe diferite aparate si sisteme, de aici reiesind un numar mai mare de manifestari (n=41486). Confuzia creata in spatiul public a fost generata de diferenta fireasca dintre numarul de persoane care au raportat RAPI, respectiv 19716 cazuri si totalul tipurilor de reactii raportate de acestea, mult mai mare, respectiv 41486, avand in vedere ca o persoana putea prezenta mai multe manifestari de reactii adverse. Spre exemplificare, o persoana putea prezenta durere locala, tumefactie locala, roseata la locul de administrare, febra, durere de cap. Astfel, aceeasi persoana raporta toate aceste reactii adverse care, in mod evident, au fost incluse in analiza tipurilor de reactii adverse post-vaccinale.
Vom aduce intotdeauna in atentia opiniei publice intreaga activitate derulata de CNCAV pentru ca procesul de vaccinare sa se desfasoare organizat si unitar la nivel national, in conditii de maxima siguranta si accesibilitate cat mai ridicata pentru toti cei care si-au dorit sa beneficieze de vaccinarea impotriva COVID-19. Raportul de activitate al CNCAV dovedeste efortul depus de intreaga echipa, alaturi de profesionistii din domeniul sanatatii, precum si de reprezentantii autoritatilor centrale si locale implicate in organizarea campaniei de vaccinare.”
Etichete: vaccinare anti-covid, CNCAV, reactii adverse vaccinare covid, valeriu gheorghita
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
In Romania nu au fost declarate toate reactiile adverse post vaccinale pentru vaccinurile anticovid . La niciun post de televiziune nu s-a informat modalitatea de declarare a reactiilor adverse : accesarea site-lui ANM, accesarea sectiunii pentru reactii adverse post vaccin covid…etc.
Totul era foarte simplu DAR oamenii NU AU STIUT CUM SE PROCEDEAZA.
Asa ca faptul ca sunt putine reactii adverse declarate NU REFLECTA REALITATEA.
La presiunea care a fost pusa pentru vaccinare, aberatiile pe care le-am auzit de la factori de decizie( pana la a se propune sa-si plateasca(cei necaccinati ) testele la locul de munca , sau sa-si plateasca spitalizarea si alte magarii) ,reclamele idioate pro vaccinare, total nejustificate medical, restrictiile aberante si umilitoare pentru nevaccinati se adauga bajbaiala diagnosticarii si nerecunoasterea reactiilor adverse de catre cadrele medicale datorita dezinformarilor la nivel inalt !