Ghid de management: Infectia cu Covid-19 in sectiile ATI

17/03/2020
Ghid de management: Infectia cu Covid-19 in sectiile ATI

Ghid de management: Infectia cu Covid-19 in sectiile ATI

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ghid-de-management-infectia-cu-covid-19-in-sectiile-ati/

Ghid de management pentru Infectia cu Covid-19 in Sectiile A.T.I. Versiunea 1 (Capitolele: I- XI) / 15 martie 2020.
Acesta Nu este un ghid exhaustiv si se bazeaza pe datele disponibile la momentul elaborarii.

In acest document, veti gasi link-uri utile si Anexe (1-4) si care trebuie accesate pentru informatii suplimentare. ANEXA 49: Recomandari Management Anestezic la pacientul COVID-19.

Pentru eventualitatea primirii de pacienti cu COVID 19 se recomanda zilnic un recensamant al paturilor ATI disponiblie, a personalului / eventual mobilizare de personal din alte zone (asistenti anestezie din sala de operatie si a resurselor materiale si de medicamente!

I.Definitie de caz, simptome / semne, evolutie naturala a bolii

1. Caz suspect

A. Simptomatologie respiratorie acuta si istoric de calatorie recenta (ultimele 14 zile) in zona considerat[ endemica pentru COVID-19

B. Simptomatologie respiratorie acuta si contactul cu o persoana confirmata cu COVID-19 in ultimele 14 zile

C. Pacient cu insuficienta respiratorie acuta severa care necesita spitalizare a carui simptomatologie nu este pe deplin explicata de catre o alta patologie

2. Caz probabil

Pacientul la care testul de detectie pentru COVID-19 este neconcludent.

3. Caz confirmat

Pacientul la care s-a confirmat prin teste de laborator COVID-19, indiferent de prezenta simptomelor

Semne si simptome ale bolii

● COVID-19 poate determina simptome generale, de cai aeriene inferioare si superioare si mai rar, simptome gastro-intestinale. Majoritatea pacientilor prezinta simptome generale si de cai aeriene inferioare (febra si tuse) si mai rar, simptome gastrointestinale.

● Febra: frecventa febrei este intre 48% si 98%. Aceste diferente sunt datorate metodelor utilizate in studii, nivelului de severitate al bolii in diferitele cohorte sau tipului tulpinilor virale din anumite zone. Absenta febrei nu exclude infectia cu COVID-19

● Manifestarile gastrointestinale: pana la 10% dintre pacienti pot prezenta initial simptome gastrointestinale de tipul gretei si varsaturilor, care preced febra si dispneea (Wang et al. 2/7/20).

● “hipoxemia silentioasa” – unii pacienti pot dezvolta hipoxemie si insuficienta respiratorie, fara dispnee, in special varstnicii (Xie et al. 2020).

● Examenul clinic este nespecific. aproximativ 2% dintre pacienti pot avea faringita sau hipertrofie amigdaliana (Guan et al 2/28).

GHID DE MANAGEMENT: INFECTIA CU COVID-19 IN SECTIILE A.T.I. Versiunea 1 (Capitolele: I- XI) / 15 martie 2020 poate fi descarcat de medici in forma completa AICI.

Autorii ghidului sunt: Prof. Dr. Serban Bubenek (Presedinte SRATI), Prof. Dr. Dorel Sandesc (Comisia ATI a MS), Prof. Dr. Daniela Filipescu, Prof. Dr. Dana Tomescu, Prof. Ioana Grintescu, Conf. Dr. Dan Corneci, Conf. dr. Gabriela Droc, Conf. Dr. Liliana Mirea, Sef. L. Dr. Mihai.Popescu, As. Univ. Dr. Liana Valeanu

Etichete: coronavirus, covid-19, ghid management covid-19, ghid pentru medici ATI

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: