Ghid pentru medicul de familie: Interventii preventive integrate adresate stilului de viata
Ghid pentru medicul de familie: Interventii preventive integrate adresate stilului de viata
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ghid-pentru-medicul-de-familie-interventii-preventive-integrate-adresate-stilului-de-viata/
Nutritia este o parte esentiala a sanatatii si dezvoltarii. Alimentatia sanatoasa asigura cresterea, dezvoltarea individului si contribuie la prevenirea unor boli cronice netransmisibile.
Sub sloganul „Alege inteligent, mananca sanatos!”, Institutul National de Sanatate Publica (INSP) dedica luna noiembrie campaniei nationale privind promovarea obiceiurilor alimentare si a principiilor unei alimentatii sanatoase.
Aceasta initiativa urmareste sa raspunda preocuparilor intregii societati referitoare la impactul pe care il are alimentatia supra sanatatii si bunastarii individuale, transmite INSP.
Scopul campaniei il reprezinta informarea scolarilor si a parintilor acestora despre beneficiile unui stil de viata sanatos care sa previna aparitia obezitatii in randul copiilor si ulterior, al adultilor.
Totodata, Institutul National de Sanatate Publica a actualizat Ghidul de preventie pentru medicul de familie – Interventii preventive integrate adresate stilului de viata. Alimentatia. Activitatea fizica, material adresat tuturor profesionistilor din asistenta medicala primara: medicilor de familie, asistentelor medicale si comunitare; specialistilor de alte specialitati, cat si decidentilor in sanatate, in scopul definirii unui cadru comun de interventii preventive sistematice pentru modificarea comportamentelor riscante prioritare si schimbarea ponderii alarmante a morbiditatii si mortalitatii prin boli evitabile.
Ghidul abordeaza modul in care alimentatia influenteaza starea de sanatate a organismului, modalitatile de evaluare a comportamentului alimentar in cadrul consultatiei preventive structurate integrate in medicina familiei si interventiile de modificare a comportamentelor nedezirabile, respectiv continutul recomandarilor referitoare la ce inseamna alimentatia sanatoasa pentru copiii peste 2 ani, tineri si adulti.
Materialul poate fi consultat AICI.
Alimentatia nesanatoasa si bolile cronice
Bolile netransmisibile sunt boli cronice, rezultatul unei combinatii de factori genetici, fiziologici, de mediu, dar si comportamentali. Alimentatia nesanatoasa si lipsa activitatii fizice sunt factori de risc importanti pentru aparitia hipertensiunii arteriale, a hiperglicemiei, a dislipidemiilor, a obezitatii[1], care sunt, la randul lor, factori de risc pentru aparitia principalelor boli netransmisibile precum: bolile cardiovasculare (de ex. infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral), cancerele si diabetul zaharat.
In Romania, numarul cazurilor noi de obezitate diagnosticata, inregistrate in anul 2020 la copii 0‐19 ani, este de 6731 cu rata incidentei de 165,4%000 loc., ceea ce reprezinta 18,9% din totalul cazurilor pe tara, mai transmite INSP.
Adolescentii au nevoie de toti nutrientii pentru o crestere si dezvoltare normala, cat si pentru desfasurarea activitatilor zilnice: invatat, activitate fizica, joaca.
Ce trebuie sa contina o farfurie sanatoasa?
„Farfuria sanatoasa” trebuie sa contina: jumatate de farfurie: fructe si legume, un sfert de farfurie: carne, peste, oua, branza, leguminoase (mazare, fasole, linte, etc.), un sfert de farfurie cereale si paste integrale, cartofi. Consumul alimentelor sarate, grase si zaharoase, al alimentelor cu continut scazut de fibre sau continut ridicat de zahar ar trebui limitat.
Recomandari pentru mentinerea unei alimentatii echilibrate:
• grasimi saturate sub 10% din aportul energetic, restul inlocuite cu grasimi polinesaturate;
• grasimi trans – cat mai reduse, preferabil deloc din alimentele procesate si mai putin de 1% din aportul energetic pentru cele naturale;
• maximum 5 g de sare/zi;
• 30 – 45 g fibre/zi, din cereale integrale, fructe si legume;
• 200 g fructe/zi (2 – 3 portii-standard);
• 200 g legume/zi (2 – 3 portii-standard);
• peste cel putin de 2 ori/saptamana, din care o data peste gras.
Rolul parintilor in alimentatia copiilor
“Parintii au un rol important in stabilirea, mentinerea si incurajarea unor obiceiuri alimentare ale copiilor, care sa previna aparitia unor boli cronice mai tarziu, la varsta adulta, precum: adoptarea unui program regulat al meselor, controlul constient al portiilor alimentare consumate, reducerea consumului de alimente procesate, concentrarea pe alimentele consumate si luarea mesei in familie, prepararea alimentelor in casa utilizand metode de gatit mai sanatoase precum si incurajarea practicarii de activitati fizice impreuna.” precizeaza INSP.
Pentru mentinerea unei nutritii corespunzatoare a copiilor, comunitatea are un rol deosebit de important, mai ales in ceea ce priveste cresterea accesului la alimente sanatoase: puncte de vanzare legume si fructe proaspete ale producatorilor locali, sprijinirea producatorilor locali sa isi vanda produsele in comunitate, initiative de sprijin social cu alimente proaspete pentru familiile nevoiase.
Implicarea tinerilor in organizarea de activitati care incurajeaza alimentatia sanatoasa si activitatea fizica si limitarea marketingului produselor alimentare nesanatoase, in special cel adresat copiilor are de asemenea impact pozitiv asupra alegerilor alimentare ale acestora.
Etichete: alimentatia sanatoasa, activitate fizica, ghid preventie boli cronice, ghid pentru medicii de familie, INSP
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii