Ghidul “Recomandari de vaccinare a pacientilor cu imunodeficiente de diverse cauze”, in dezbatere publica
Ghidul “Recomandari de vaccinare a pacientilor cu imunodeficiente de diverse cauze”, in dezbatere publica
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ghidul-recomandari-de-vaccinare-a-pacientilor-cu-imunodeficiente-de-diverse-cauze-in-dezbatere-publica/
Comisia de epidemiologie a Ministerului Sanatatii a elaborat, in consultare cu societatile medicale de profil si cu avizul Colegiului Medicilor din Romania, conform prevederilor legale, Ghidul “Recomandari de vaccinare a pacientilor cu imunodeficiente de diverse cauze”.
Documentul care cuprinde, in premiera in Romania, structurarea sintetica a unui vast material bibliografic care cuprinde rezultatele cercetarilor indelungate si printre ele, cele mai recente evidente stiintifice, care sa permita orientarea medicilor practicieni in stabilirea unui management complet si complex al cazurilor de pacienti cu imunodeficiente diverse, posibil expusi riscului infectios, scrie in referatul proiectului de ordin privind aprobarea Ghidului “Recomandari de vaccinare a pacientilor cu imunodeficiente de diverse cauze”, este postat in sectiunea Transparenta decizionala a Ministerului Sanatatii.
Potrivit sursei citate, consultarea medicala multidisciplinara in scopul stabilirii unor scheme de vaccinare adecvate fiecarui pacient in parte reprezinta esenta medicinei personalizate care permite asigurarea prelungirii duratei de supravietuire si nu in ultimul rand asigurarea unei calitati a vietii mult imbunatatite, pe tot parcursul evolutiei bolii de baza.
“Vaccinarea si politicile actuale privind sanatatea populatiei urmaresc asigurarea protectiei persoanelor, pe tot parcursul vietii, in conditiile in care se impune prevenirea riscului de producere a unor boli infectioase. Daca in urma cu cateva decenii vaccinarea bolnavilor cu diverse imunodeficiente era restrictionata, in prezent dovezile stiintifice si experienta din practica curenta au dovedit faptul ca pacientii cu o astfel de patologie sunt cei mai vulnerabili de a dezvolta boli infectioase care pot avea o evolutie nefavorabila sau pot determina decesul.”, se precizeaza in document.
Potrivit initiatorilor proiectului, o atentie deosebita trebuie acordata cazurilor pediatrice de imunodeficiente datorita pe de o parte cresterii numarului acestora (dar si a ratei de supravietuire) dar si pe de alta parte a riscului de infectii, dintre care multe sunt in contextul spitalizarii, acestea din urma avand un potential crescut de severitate.
Principiile generale ȋn evaluarea vaccinarii ȋn imunodeficiente pediatrice atentioneaza in mod suplimentar asupra: evaluarii statusului imun; evaluarii riscurilor ȋn raport cu beneficiile; ȋntelegerii faptului ca vaccinurile inactivate sunt la modul general necesare si sigure, ȋn timp ce vaccinurile viu atenuate sunt contraindicate, cu exceptia situatiilor cand sunt disponibile dovezi privind siguranta si eficacitatea; existentei recomandarilor cunoscute de vaccinare curenta; adminstrarii de vaccinuri ȋnainte de instalarea imunosupresiei daca este posibil; testarea anticorpilor pentru masurarea raspunsului imun postvaccinare.
“Mentionam ca, prin adresa nr. 50/02.07.2020 inregistrata la Ministerul Sanatatii cu nr. 733/02.07.2020, Comisia de epidemiologie a transmis Ministerului Sanatatii Ghidul “Recomandari de vaccinare a pacientilor cu imunodeficiente de diverse cauze” in vederea initierii demersurilor legale de aprobare si a primit avizul Colegiului Medicilor din Romania, conform adresei nr. 5614/03.08.2020.”, se mai precizeaza in referatul de aprobare al proiectului aflat in dezbatere publica.
Etichete: ghid vaccinare, proiect vaccinare, vaccinare persoane cu imunodeficiente,
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii