Grava minimalizare a problemelor asistentei medicale primare

24/06/2016

Grava minimalizare a problemelor asistentei medicale primare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/grava-minimalizare-a-problemelor-asistentei-medicale-primare/

fnpsnmfSNMF si FNPMF considera comunicatul CNAS din data de 22 iunie 2016 o grava minimalizare a problemelor medicilor de familie din Romania deoarece isi aroga, in ameliorarea Contractului-cadru de furnizare de servicii medicale, merite pe care nu le are!

CNAS afirma ca a extins „perioada de raportare in platforma informatica a serviciilor medicale acordate off-line, de la 72 de ore din momentul acordarii la 3 zile lucratoare dupa data acordarii serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucratoare/sarbatorile legale”. Motivatia acestei modificari este falsa! In realitate am solicitat extinderea pentru a evita blocajele sistemului informatic si proasta functionare datorate proastei gestionari de catre CNAS, nicidecum pentru a evita problemele legate de zilele nelucratoare. Zilele nelucratoare sau sarbatorile legale ne-au creat cele mai putine probleme.

CNAS afirma ca a revizuit „sistemul de sanctiuni pentru incalcarea contractului cu casa de asigurari de sanatate”. In realitate, am solicitat revizuirea sistemului de sanctiuni pentru a evita pe viitor abuzurile caselor de asigurari de sanatate, deja cunoscute in toata tara, asupra colegilor nostri. CNAS nu ar trebui sa considere acest lucru ca pe o  concesie facuta noua, ci mai degraba o recunoastere a propriilor abuzuri si o minima reparare a erorilor.

CNAS afirma ca a acceptat „limita minima de 800 de asigurati pe lista de pacienti a medicilor de familie”. Acest lucru a fost o simpla incercare in prima forma a proiectului de contract, o prevedere care s-a transat inca de la vechiul contract prin negocierea cu CMR. Era vorba de o prevedere abuziva, care arunca medicina primara in aceeasi situatie in care se afla astazi farmaciile independente.

CNAS afirma ca a acceptat „redefinirea grupelor de varsta pentru examinarea si inregistrarea parametrilor de dezvoltare pentru pacientii minori; – modificarea unor servicii medicale preventive si profilactice”. 

In realitate, SNMF a solicitat corecturile termenilor in proiectul de norme pentru a fi in acord cu ghidurile de practica si cu prevederile internationale in materie de examene clinice ale copilului, prin urmare nu se poate afirma faptul ca este o concesie din partea CNAS, ci doar o recunoastere a propriilor erori, ceea ce confirma inca o data ca asiguratorul (CNAS) trebuie sa se rezume la chestiunile economico-financiare, nu sa le abordeze pe cele profesionale, pentru care nu are competenta. In proiectul initial, CNAS utiliza termeni eronati (de exemplu in loc de <<screening>>se utiliza termenul  <<profilaxie>>).

Principala problema pe care CNAS refuza in continuare sa o discute, sustinand ca este impotriva legii, este finantarea asistentei medicale primare. In conditiile in care am afirmat si demonstrat deja ca suntem discriminati fata de celelalte categorii profesionale din sistemul de sanatate, finantarea actuala ramane de neacceptat. Din moment ce nu ne vom mai putea sustine cabinetele si nu ne vom mai plati asistentele, asa cum ne impune legea, intelegem ca functionarea noastra in sistem nu mai este dorita. Nu se pune problema de a accepta mariri de tip „pomana”, ci de a primi drepturile care ni se cuvin, in functie de efortul si munca depusa. O simpla cosmetizare a Contractului-cadru nu mai este acceptabila.

CNAS continua sa desfida medicii si nu intelege ca o relatie contractuala se dezvolta prin dialog si buna intelegere. Altfel nu ne explicam de ce in continuare CNAS dialogheaza cu noi numai prin intermediul presei, ignorand cererile noastre intemeiate pe liberul acces la informatii de interes public (disponibile si pe pagina de web a SNMF) si de ce continua sa sustina acordarea unor cresteri de valori de puncte in medicina familiei, desi bugetul alocat nu s-a modificat cu niciun leu. In realitate, CNAS foloseste sume care trebuiau acordate esalonat cabinetelor de medicina familiei de-a lungul intregului an, conform legii. Mai mult, in ciuda celor comunicate prin presa, CNAS ignora prevederile Legii  nr. 52/2003 privind transparenta decizionala, motiv pentru care am decis ca in numele colegilor nostri sa ne adresam instantei.

Din aceste motive, solicitam de urgenta o intrevedere cu Prim-ministrul si Ministrul Sanatatii pentru a se evita situatia incare cabinetele medicilor de familie nu vor semna contractele de furnizare de servicii medicale inasistenta medicala primara cu casele judetene de asigurari de sanatate.
               
Presedinte SNMF                                                                                                 Presedinte FNPMF
Dr. Rodica Tanasescu                                                                                            Dr. Doina Mihaila     

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: