Grupul reunit al medicilor: “In alte tari, domnule prim-ministru, medicii sunt medici”

25/11/2016
Grupul reunit al medicilor: “In alte tari, domnule prim-ministru, medicii sunt medici”

Grupul reunit al medicilor: “In alte tari, domnule prim-ministru, medicii sunt medici”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/grupul-reunit-al-medicilor-in-alte-tari-domnule-prim-ministru-medicii-sunt-medici/

poza conferinta UMF Carol Davila“In mod respectuos va atragem atentia ca respectul si increderea nu costa bani. Relatia dintre medic si pacient este esentiala, iar ea va fi total compromisa daca tonul de denigrare va continua sa vina din zona Ministerului Sanatatii”, scrie intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Dacian Ciolos.
Redam integral scrisoarea postata pe site-ul Universitatii de Medicina si Farmacie “ Carol Davila”:

Excelentei Sale, Premierul Romaniei, Dacian Ciolos

Stimate domnule Prim-ministru,

Noi, Grupul reunit al medicilor care formeaza platforma academica de medicina a Romaniei consideram oportun sa va inaintam solemn acest apel, intr-o conjunctura nefavorabila pentru Scoala de Medicina Romaneasca in tot ansamblul si complexitatea ei .

Va adresam aceasta scrisoare deschisa, depasiti de contextul mediatic actual, pusi la colt zilnic si aratati cu degetul. Iata-ne in postura de a fi criticati chiar din ograda dumneavoastra, a Ministerului Sanatatii, populat cu consilieri tineri, dornici sa se afirme profesional, dar sa si faca greseli majore, probabil din lipsa de experienta. Permiteti-ne sa va subliniem doar cateva dintre etichetele zilnice, de care abunda intreg spatiul public: „doctorii sunt spagari”, „ actul medical este raportat la plicul cu bani”, „nivelul de pregatire a cadrelor medicale este la pamant” etc

In mod respectuos va atragem atentia ca respectul si increderea nu costa bani. Relatia dintre medic si pacient este esentiala, iar ea va fi total compromisa daca tonul de denigrare va continua sa vina din zona Ministerului Sanatatii. Increderea populatiei fata de medici este temelia unui sistem medical functional. Cu tristete, vedem cum se naruie aceasta incredere, in urma unor campanii de presa bine facute, ce par totodata concepute, dirijate si controlate din anumite zone de interes strain de interesul national. Noi nu am invatat tehnici ale manipularii si nici mecanisme jurnalistice raportate cel putin la replici zilnice, mai ales in contextul in care timpul fizic nu ne permite. Mai mult, suntem convinsi de faptul ca stiti si in ce conditii suntem nevoiti sa ne exercitam profesia de medic.

In alte tari, domnule prim-ministru, medicii sunt medici. Nu rezolva urgente in timpul liber si nu acopera din bugetul propriu unele materiale, nu alearga pe benzina lor si nu vin bolnavi la serviciu. Nu stau niciodata 48 de ore in spital. Profesorii sau corpul academic sunt tratati cu respect, pentru ca valoarea unei scoli de medicina este data de calitatea doctorilor. Din fericire, inca, doctorii din Romania fac performanta pretutindeni in lume. Ne intoarcem la spatiul public unde vedem mereu cazuri care nu tin de culpa medicala, dar sunt tratate ca atare. Nimeni din minister, dar absolut nimeni nu explica un lucru simplu, ca medicina are limite si ca anumite maladii nu sunt compatibile cu viata.

Pentru a va convinge de seriozitatea demersului nostru, argumentam cu punctul de vedere comun al cadrelor universitare cu responsabilitati de conducere, decani, prorectori si prodecani ai Facultatilor de Medicina din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Targu Mures, Craiova, Sibiu, Oradea, Brasov, Constanta, Arad, exprimat cu prilejul Conferintei Nationale a Asociatiei Decanilor Facultatilor de Medicina din Romania, care a avut loc recent, la sfarsitul lunii octombrie:
1.    Performanta in sistemul national de sanatate prin activitatea medicala, didactica si de cercetare contribuie decisiv la aplicarea tuturor activitatilor legate de formarea si exercitarea profesionala in domeniul Sanatate in Romania.
2.    Principalul avantaj al invatamantului medical din Romania este relatia nemijlocita a bolnavului cu medicul, a studentilor si a rezidentilor cu pacientul, sub coordonarea unor specialisti cu dubla competenta: didactica si medicala.
3.    Facultatile de Medicina sustin efectiv o mare parte a activitatilor medicale, prin dotari, proiecte de cercetare si diverse tipuri de investitii. In acest context, disocierea administrativa a activitatii medicale si didactice duce la separarea formarii si exercitarii profesionale, periclitand dreptul la recunoastere automata a statutului profesiei noastre, reglementat nu numai national ci si sectorial, ceea ce afecteaza colaborarile internationale ale  Scolii Medicale Romanesti.

Va atragem atentia, domnule Premier, ca ultimele masuri adoptate pericliteaza procesul firesc de formare si perfectionare medicala, iar repercursiunile directe asupra calitatii actului medical vor fi imediate si dezastruoase pentru toti cei implicati, pacienti si medici deopotriva.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. tocut mariana says:

    În sfârșit am luat și noi atitudine. Suntem puși la colt în fiecare zi de un sistem care neaga valorile tarii și caută greșeli de dragul de a ne discredita în fata pacienților.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: