Hatisul legislativ face din bolile transmisibile bombe cu efect intarziat

15/03/2016

Hatisul legislativ face din bolile transmisibile bombe cu efect intarziat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/hatisul-legislativ-face-din-bolile-transmisibile-bombe-cu-efect-intarziat/

MEDIC-SPAGA-LEGALIZATAIn cadrul proiectului Responsabilitate: serviciile medicale si sociale pentru persoanele vulnerabile, derulat in 2015, ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA si APADOR-CH au realizat un studiu privind accesul consumatorilor de droguri la servicii de asistenta medicala si sociala.

Forma preliminara a acestui studiu a fost prezentata si dezbatuta vineri, 11 martie, in cadrul unei intalniri la care au participat institutii publice si private care ofera servicii persoanelor vulnerabile sau care sunt implicate, intr-un fel sau altul, in aceasta problema: Agentia Nationala Anti-Drog, Avocatul Poporului, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA, asociatia Carusel, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 3, Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”.

Cercetarea a implicat analiza cadrului legislativ, a raspunsurilor formulate de autoritati la cereri de informatii de interes public, precum si discutii cu beneficiari si prestatori de servicii sociale pentru persoane vulnerabile, actuali si fosti consumatori de droguri.

Un fragment din cercetare:
Am sunat la casa de asigurari {CASMB} si o doamna mi-a explicat ca o persoana care este in programul national de sanatate trebuie sa fie inclusa de spital in „sistem” ca si beneficiar de program de sanatate si ca trebuie sa plateasca asigurarea pe sase luni in urma si pe luna in curs, ca si orice cetatean roman daca nu a mai fost asigurat. Scrie in „noul cod fiscal”: un beneficiar de program national de sanatate va fi scutit de plata asigurarii din ziua in care a intrat in programul national de sanatate, dar nu va fi scutit de plata celor sase luni. Este o suma prea mare pentru beneficiarii nostri, sunt aproape 400 de lei. (Lucrator, centru de reducere a riscurilor)

Concluzia cercetarii:
Anumite neclaritati ale cadrului legislativ actual, dar mai ales modul in care acesta este pus in practica impiedica accesul la servicii medicale pentru persoanele cu boli transmisibile si cu probleme de sanatate mintala.

Recomandarile formulate de participantii la dezbatere sunt urmatoarele:
– eliminarea criteriului de asigurare de sanatate pentru admiterea in programele nationale de sanatate
– introducerea in pachetul minim de servicii pentru persoanele asigurate a costurilor pentru investigatiile privind depistarea bolilor transmisibile.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: