Hemoleucograma, o analiza de sange care ajuta la depistarea a numeroase boli

17/02/2021
Hemoleucograma, o analiza de sange care ajuta la depistarea a numeroase boli

Hemoleucograma, o analiza de sange care ajuta la depistarea a numeroase boli

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/hemoleucograma-o-analiza-de-sange-care-ajuta-la-depistarea-a-numeroase-boli/

Doar 3% dintre romani stiu ca analizele de sange, precum hemoleucograma, ajuta la depistarea cancerelor de sange. Hemoleucograma poate fi recomandata de catre medic, persoanelor cu varsta peste 60 de ani, in cadrul setului de analize anuale.

Analizele de sange sunt unele dintre cele mai uzuale teste medicale de laborator si sunt recomandate de medic, fie pentru un control de rutina al starii de sanatate, fie pentru a diagnostica si a urmari evolutia unor boli.

Hemoleucograma este o analiza de sange care ajuta la depistarea a numeroase boli, inclusiv anemie sau infectii si cancere de sange, cum ar fi leucemia, limfomul si mielomul si se poate realiza gratuit, la recomandarea medicului, de catre persoanele asigurate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, transmite Societatea Nationala de Medicina Familie (SNMF) intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, desi joaca un rol atat de important in evaluarea starii de sanatate si in depistarea unor afectiuni grave, inclusiv a cancerelor de sange, doar jumatate dintre romanii care folosesc internetul , declara ca au auzit de hemoleucograma.

Dintre acestia, doar 65% stiu ce presupune aceasta analiza de laborator, majoritatea mentionand spontan ca este doar o “analiza de sange”. Abia 3% au mentionat ca este o analiza pentru depistarea cancerelor de sange.

La persoanele cu varsta peste 60 de ani, care reprezinta o categorie de risc pentru numeroase afectiuni, inclusiv cancerele de sange, realizarea unui set de analize anuale care sa cuprinda si o hemoleucograma ar trebuie sa devina o rutina. De multe ori, insa, persoanele in varsta au nevoie de un impuls din partea celor dragi pentru a se ingriji de sanatatea lor. In Romania, doar 1 din 5 adulti isi intreaba parintii intr-o discutie obisnuita daca si-au facut analizele de sange gratuite, anuale.

“Analizele de sange pot oferi informatii cruciale despre starea de sanatate a unui pacient. Hemoleucograma ar trebui sa devina o rutina anuala mai ales pentru cei cu varsta peste 60 de ani pentru ca detectarea precoce a oricarei afectiuni, in special a cancerelor de sange, si inceperea tratamentului intr-o faza incipienta a bolii, pot creste ratele de supravietuire si imbunatati calitatea vietii. Cei dragi si mai ales copiii pot juca un rol important in protejarea sanatatii parintilor, din ceea ce am observat de multe ori.”, spune Dr. Dina Mergeani, Presedinte Societatea Nationala de Medicina de Familie, potrivit comunicatului.

#Ai grija! este o campanie realizata de Janssen Romania si sustinuta de Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana de Hematologie si de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, pentru a atrage atentia asupra sanatatii noastre, a parintilor nostri si a importantei analizelor de sange pentru a detecta din timp modificarile starii de sanatate.

“Am un adevarat cult pentru parintii mei. Si pentru parinti in general. Exist datorita lor, sunt ceea ce sunt datorita educatiei primite de acasa, am un set de valori solide si pentru ca ei au fost primele mele modele. Dragostea si grija pe care le-am primit le ofer inapoi cu recunostinta zi dupa zi. Nimeni nu ne va iubi vreodata mai mult ca parintii, nimeni nu va avea grija de noi mai bine decat au avut parintii nostri. Aveti grija de parinti. Pastrati-i sanatosi si langa voi. Analizele de sange anuale protejeaza sanatatea parintilor nostri. Ofera-le si tu grija de care ai avut parte!”, afirma Iuliana Tudor, Ambasador al acestui demers, citata in comunicatul SNMF.

Peste 900.000 de oameni din intreaga lume sunt diagnosticati cu o forma de cancer de sange in fiecare an si multe persoane nu cunosc importanta analizelor de sange in depistarea precoce a acestor boli grave.

Etichete: hemoleucograma, analize de sange, analize de sange depistare cancer, analize de sange anuale, snmf

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: