Hemoptizia | Cauze, diagnostic si tratament
Hemoptizia | Cauze, diagnostic si tratament
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/hemoptizia-cauze-diagnostic-si-tratament/
Hemoptizia este un termen medical care descrie expectoratia sangelui din tractul respirator inferior. Sursa sangerarii poate fi localizata oriunde intre glota si alveolele pulmonare.
Potrivit medicilor de Spitalul Victor Babes Timisoara, in functie de cantitatea de sange pierduta, hemoptizia poate fi mica (sub 50 ml), medie (50-100 ml), mare (100-300 ml), masiva (peste 300 ml). De asemenea, aceasta poate fi inaugurala, de intensitate variabila si poate fi persistenta sau recurenta.
Plamanii au o dubla alimentare cu sange, atat prin arterele pulmonare, cat si prin arterele bronsice. Aproximativ 90% din cazurile de hemoptizie provin din circulatia bronsica, in timp ce aproximativ 5% apar din circulatia pulmonara, scrie Dr. Mihuta Camil, medic specialist pneumolog, pe pagina de Fcebook a unitatii medicale.
Cauze
In Romania, una dintre cele mai frecvente cauze de hemoptizie este tuberculoza. Alti agenti infectiosi care pot provoca hemoptizie sunt reprezentati de fungi, bacterii gram negative/pozitive sau alte bacterii non-tuberculoase.
Cu toate acestea, o infectie bacteriana sau virala suprapusa unei bolii pulmonare cronice preexistente, cum ar fi bronhopneumopatia cronica obstructiva, fibroza chistica sau boala bronsiectatica (in care se intalnesc defecte de structura ale bronsiilor), pot declansa episoade de hemoptizie.
“A doua cauza de hemoptizie in Romania este neoplasmul pulmonar, in special cancerul cu celule mici si cel cu celule scuamoase. Acestea erodeaza structuri pulmonare si invadeaza sistemul arterial, provocand sangerari. Carcinomul bronsic este o alta cauza comuna. Alte surse posibile sunt metastazele de la nivelul plamanilor (adica diseminarea unui alt tip de cancer cu localizare in alta parte a corpului).”, mai precizeaza medicul pneumolog.
De asememea, disfunctia sistemului cardiovascular poate fi destul de frecvent o cauza de hemoptizie. Un exemplu elocvent este hipertensiunea pulmonara, care poate aparea in cazul stenozei mitrale, a insuficientei cardiace sau a emboliei pulmonare.
Nu in ultimul rand, tulburarile de sangerare, utilizarea anticoagulantelor, aspiratia de corp strain si traumatismele pulmonare pot fi, de asemenea, cauza a hemoptiziei.
Diagnosticul hemoptiziei
Diagnosticul hemoptiziei este influentat de severitatea prezentarii. Hemoptizia se poate confunda cu hematemeza (varsatura cu sange) si epistaxisul (sangele expulzat din narine sau care se prelinge pe faringele posterior). Prin urmare, este important sa se identifice mai intai sursa pierderii de sange.
O anamneza amanuntita, cu un istoric medical complex, cu intrebari tintite menite sa identifice inhalarea de diverse pulberi sau iritanti chimici, consumul de tutun/vapat si istoricul bolilor pulmonare, pot indica o eventuala cauza a sangerarii.
Examenul fizic este important in identificarea semnelor de hipoxie (oxigenare deficitara) sau sangerare interna (petesii sau echimoze).
“Analizele de sange cum ar fi gazele din sangele arterial (ASTRUP), hemoleucograma completa, profilul trombotic si functia renala/hepatica pot fi de asemenea utile.”, precizeaza Dr. Mihuta Camil.
Examenul imagistic de torace este obligatorie (radiografie toracica si/sau tomografie computerizata de torace, in functie de dotarile unitatii medicale) pentru a determina sursa si cauza de baza. In unele cazuri, poate fi necesara o bronhoscopie pentru a identifica locul de sangerare.
Tratamentul hemoptiziei
“Tratamentul hemoptiziei depinde in mare masura de cauza si severitatea de baza. In hemoptizia masiva, care pune viata in pericol, asigurarea cailor respiratorii ale pacientului este o prioritate. Se repozitioneaza pacientul in decubit lateral, pentru a preveni intrarea sangelui in plamanul neafectat, se instituie oxigenoterapie sau se poate ajunge chiar la intubare. Se administreaza lichide intravenoase pentru cresterea masei volemice.”, mai scrie Dr. Dr. Mihuta Camil, de la Spitalul Victor Babes Timisoara.
De asemenea, potrivit sursei citate, pacientii pot fi supusi unei bronhoscopii interventionale pentru a se introduce un cateter cu balon care urmeaza sa efectueze compresie mecanica a sangerarii sau pentru a emboliza artera bronsica pentru a opri sangerarea. In anumite circumstante, poate fi necesara o interventie chirurgicala.
“In hemoptizia non-masiva, managementul cauzei de baza poate fi strategia de tratament primara. Prin urmare, semnele de infectie pot fi tratate cu antibiotice sau antifungice.
Semnele de malignitate necesita consultarea unui medic oncolog. Boala pulmonara cronica de baza poate fi tratata cu glucocorticoizi, bronhodilatatoare, mucolitice, fizioterapie toracica sau oxigenoterapie.”, a mai adaugat medicul pneumolog.
Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB
Etichete: hemoptizia, cauza hemoptizia, diagnostic hemoptizia, tratament hemoptizia, spitalul victor babes timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii