Hepatita A | Simptome, tratament si preventie
Hepatita A | Simptome, tratament si preventie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/hepatita-a-simptome-tratament-si-preventie/
Hepatita A, sau „boala mainilor murdare”, este o infectie virala a ficatului cauzata de virusul hepatic A. Afectiunea prezinta un grad de contagiozitate crescut, transmiterea fiind, in cele mai multe cazuri, prin igiena deficitara, atunci cand o persoana neinfectata consuma apa sau alimente contaminate.
Potrivit doctorului Eduard Florescu, medic rezident Boli Infectioase in cadrul Spitalului Victor Babes Timisoara, este posibila si transmiterea prin contact sexual cu o persoana infectata. Virusul poate fi prezent si pe suprafete sau obiecte atinse de o persoana infectata, iar igiena precara a mainilor contribuie la raspandirea sa rapida.
“Spre deosebire de hepatita B sau C, hepatita A nu produce o afectare cronica a ficatului, iar trecerea prin boala produce o imunitate dobandita pe viata.”, scrie medicului, pe pagina de Facebook a spitalului.
Simptome hepatita A
Simptomatologia este, in general, usoara, incluzand icter (colorarea galbena a ochilor si pielii), stare generala alterata prin oboseala, pierderea apetitului, greata, varsaturi, disconfort abdominal, scaune deschise la culoare sau diaree si urina de culoare inchisa.
Adultii prezinta simptome mai des decat copiii, iar cazurile cu severitate crescuta se intalnesc predominant la persoanele varstnice. O complicatie rara si severa este hepatita fulminanta, care produce insuficienta hepatica acuta.
“Cazurile de hepatita A nu pot fi clinic diferentiate de celelalte tipuri de hepatite acute virale, astfel ca diagnosticul de certitudine este cel serologic, prin detectarea anticorpilor de tip IgM HAV in sangele persoanei infectate.”, mai scrie mdicul infectionist.
Tratamentul hepatitei A
Tratamentul hepatitei A este simptomatic, prin reechilibrare hidrica si electrolitica, protectoare hepatice, ameliorarea simptomelor de greata si varsaturi.
Se recomanda repaus la pat, hidratare adecvata si un regim alimentar sanatos care sa contina multe legume si fructe proaspete. Evolutia este favorabila in majoritatea cazurilor, desi simptomatologia poate persista pe o perioada de cateva saptamani.
Preventia
Preventia include vaccinarea impotriva virusului hepatic A si mentinerea unei igiene riguroase, prin spalarea corecta a mainilor dupa fiecare utilizare a toaletei, inainte de a manca sau de a prepara mancarea. In cazuri severe, poate fi necesara spitalizarea pentru monitorizarea functiei hepatice.
Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB
Etichete: hepatita A, simptome hepatita A, tratament hepatita A, preventie hepatita A, spitalul victor babes timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii