Hiperplazia benigna de prostata – o problema de sanatate publica
Hiperplazia benigna de prostata – o problema de sanatate publica
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/hiperplazia-benigna-de-prostata-o-problema-de-sanatate-publica/
Conform datelor statistice furnizate de Asociatia Romana de Urologie din cei 3 milioane de barbati romani cu varste de peste 50 de ani aproximativ 30% sufera de hiperplazie benigna de prostata (HBP), iar dintre acestia numai 200.000 se trateaza medicamentos.
Prevalenta hiperplaziei benigne de prostata creste odata cu varsta, aproximativ 90% dintre barbatii cu varste intre 81-90 de ani prezentand leziuni HBP. Din pacate, sub 50% dintre pacientii nou diagnosticati cu HBP afectuaza anual testul PSA (antigenul specific prostatic) menit sa ajute la depistarea precoce a cancerului de prostata.
Este important de stiut ca nu exista o corelatie liniara intre volumul prostatei si simptomatologia pacientului. Exista pacienti cu prostate mici ce asociaza o simptomalogie urinara joasa (LUTS) zgomotoasa si/sau complicatii ce impun o terapie imediata, in timp ce exista pacienti cu prostate mari asimptomatici, necomplicati care nu necesita tratament.
HBP este o problema de sanatate publica subevaluata, iar implicarea medicului de familie in vederea identificarii atat a pacientilor cu LUTS, cat si a diagnosticarii precoce a bolii este importanta. In acest sens, platforma FormareMedicala.ro vine in sprijinul medicilor de familie cu modulul de curs ”Hiperplazia benigna de prostata”. Cursul este disponibil gratuit si creditat cu 8 puncte EMC.
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii