Accesul la tratament antiretroviral al persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania

31/08/2012

Accesul la tratament antiretroviral al persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/accesul-la-tratament-antiretroviral-al-persoanelor-care-traiesc-cu-hivsida-in-romania/

Conform studiului„Accesul la tratament antiretroviral al persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania”, unul din doi pacienti cu probleme legate de aderenta la tratament invoca uitarea ca motiv al ratarii administrarii unor doze de tratament. Realizat in 2011 de catre Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), studiul a evaluat accesul si amploarea intreruperilor de tratament a persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania , cu varsta de 15 ani si peste , aflate in tratament cu ARV.

Tratamentul cu antiretroviral (ARV)

Tratamentul cu antiretroviral (ARV) este unul dintre cei mai importanti factori care contribuie la mentinerea unei stari de sanatate bune pentru persoanele care traiesc cu HIV/SIDA. Accesul la tratament este unul dintre obiectivele considerate a fi atinse de Romania , pornind de la premisa ca orice persoana care are nevoie de tratament il primeste. Estimarile realizate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNAIDS care iau in considerare si numarul persoanelor seropozitive nediagnosticate inca sugereaza o rata de acoperire de 81% la nivelul anului 2009. La sfarsitul anului 2012 erau inregistrate 10.405 persoane cu HIV/SIDA, dintre care 440 nou diagnosticate in cursul anului trecut. Tratamentul antiretroviral a fost introdus in Romania in perioada 1996-1998, iar acesta a redus semnificativ numarul  deceselor in randul persoanelor seropozitive.

Date colectate

Studiul a aratat ca la intrebarea “ au existat in anul 2010 situatii in care nu ati mai primit medicamente ARV de la centrul de la care le luati de obicei?” aproximativ  65.2% din participanti au raspuns ca au existat astfel de situatii si doar 34.8% afirma ca si-au primit tratamentul in mod obisnuit.In ceea ce priveste accesul la alte tratamente sau servicii medicale, raspunsurile sunt mult mai nuantate. Peste jumatate dintre respondenti afirma ca au acces in mare sau in foarte mare masura la tratament pentru infectii oportuniste, in timp ce o treime considera ca accesul este redus sau foarte redus. Serviciile medicale la care accesul pare a fi problematic sunt in continuare cele de stomatologie si chirurgie. Doar 44.2% din femeile investigate considera ca accesul la servicile de obstetrica-ginecologie este bun sau foarte bun , in timp ce 55.8% considera ca au avut acces in foarte mica masura.

91.4% din participantii la studiu  au declarat ca au fost la spital pentru a ridica tratamentul cel putin o data pe luna , iar jumatate din acestia au spus ca au mers la spital de cateva ori pe luna. Totodata, exista si un procent de 1.7%  care a declarat ca nu au fost niciodata la spital in decursul anului 2010, acestia fiind cei care au inceput tratamentul in anul 2011.

Autor: Dorina Pirau

7 Comentarii

  1. Marcela says:

    Buna ziua as vrea sa va intreb mie.mi sa spur ca am.HIV dar din fercire EU nu am nici o sintoma si nustiu dece mi sa spus ca am boala asta

  2. Florin says:

    Salutare. Vreau sa antreb si eu dupa cat timp apar primele simptome hiv??

  3. Ionut says:

    Buna seara . Dupa un test hiv la 3 luni de la un act sexual oral neprotejat rezultatul a fost negativ poate sa mai apara pozitiv după?

  4. elena says:

    dar exista tratament gratis in Romania? unde ? in ce orase?

  5. Mihai says:

    Buna ! Am 22 de ani si am sida , nu am luat niciodata tratament , am infectia in corp de 4-5 ani , si as dori sa incep un tratament , dar nu stiu demersurile , imi este rusine de lumea din jurul meu , cum o sa ma caracterizeze . Cum sa procedez , de unde sa imi iau tratament ?! Multumesc frumos !

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: