Cele mai cunoscute sase mituri false despre alimentatie

14/05/2011

Cele mai cunoscute sase mituri false despre alimentatie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cele-mai-cunoscute-sase-mituri-false-despre-alimentatie/

Sunt vehiculate pe internet si chiar de la o generatie la alta, facand din ce in ce mai grea separarea realitatii de fictiune. Sase dintre cele mai cunoscute mituri false despre alimentatie sunt prezentate, alaturi de samburele de adevar din fiecare, pe Yahoo Shine.

1. Consumul de apa te ajuta sa slabesti

 

Samburele de adevar: Apa poate reduce cantitatea de mancare consumata la o masa

Daca bei mai multe pahare cu apa in plus pe zi, nu o sa slabesti pur si simplu, dar cercetarile arata ca daca bei apa inainte de masa, poti manca mai putin.

Cercetatorii de la Institutul Politehnic din Virginia si State University au urmarit evolutia unui grup de adulti care urmau dietecu putine calorii, timp de 12 saptamani, si au descoperit ca persoanele care au baut doua cani cu apa inainte de fiecare masa au slabit cu doua kilograme mai mult decat cei care nu aveau acest obicei. Daca iti umpli stomacul cu o substanta cu zero calorii, poti manca mai putin, spun oamenii de stiinta. Totodata, este recomandat sa bei apa in loc de sucuri, putand adauga in ea lamaie pentru a-i da gust.

2. De la cartofii prajiti faci cosuri

 

Samburele de adevar: Grasimea de pe degete agraveaza acneea

Excesul de grasime din piele cauzeaza acneea, dar mancarea grasa nu contribuie la agravarea problemei, daca nu cumva mananci dezordonat. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), cand anumite uleiuri vegetale ajung pe piele, se poate ca acneea deja existenta sa se agraveze, asa ca ai grija sa te stergi la gura si nu pune degetele cu grasime pe fata. In ceea ce priveste ciocolata, trebuie cercetat mai indeaproape. Desi expertii spun ca acneea nu este cauzata de anumite mancaruri, rezultatele unor cercetari preliminare prezentate la conferinta AAD din acest an arata ca ciocolata mancata in stare pura poate agrava acneea la oamenii predispusi la aceasta problema.

 

3. Faina alba contine chimicale periculoase

 

Samburele de adevar: Faina este albita cu chimicale, dar acestea nu sunt periculoase

Faina se albeste singura atunci cand componentele sale de culoare galbena, numite xantofili, intra in contact cu oxigenul din aer, procesul durand cateva saptamani. Pentru a-l accelera, fabricantii albesc faina cu substante verificate si aprobate de autoritatile din domeniul alimentar, unele fiind folosite si pentru curatarea legumelor. Faina alba este intr-adevar mai putin hranitoare, procesarea prin care este obtinuta eliminand fibre, magneziu si vitamina E, dar nu este periculoasa.

4. Morcovii iti fac vederea mai buna

 

Samburele de adevar: Morcovii contin nutrienti care contribuie la mentinerea ochilor sanatosi

Morcovii sunt bogati in vitamina A, care este foarte importanta pentru sanatatea ochilor, dar nu este nimic magic la aceste legume portocalii. Spanacul, cartofii dulci si dovleacul sunt de asemenea surse bune de vitamina A. Astfel, morcovii sunt buni pentru vedere, dar nu o imbunatatesc, spun expertii de la Academia americana de Oftalmologie. De altfel, pentru sanatatea ochilor, este esential sa ai o dieta echilibrata, care sa contina toti nutrientii importanti, si sa fii atent la greutatea corpului, pentru ca obezitatea creste riscul de diabet si alte boli care pot duce la pierderea vederii.

5. Mancatul dupa lasarea intunericului ingrasa in mod deosebit

 

Samburele de adevar: Oamenii tind sa exagereze cu mancatul noaptea

Consumul de prea multe calorii duce la ingrasare, nu conteaza in ce moment al zilei are loc. Acestea fiind zise, majoritatea oamenilor tind sa manance mai mult noaptea, din plictiseala sau alte stari care nu au legatura cu foamea, aportul mare de calorii transformandu-se in depuneri de grasime. Totodata, cei care mananca noaptea tarziu se trezesc adesea fara pofta de mancare si sar peste micul dejun, masa care regleaza aportul de calorii pentru tot parcursul zilei. Pentru a nu mai manca noaptea, este recomandat sa te speli pe dinti dupa ultima masa (aceasta transmite un mesaj puternic ca s-a terminat cu mancatul), sa “incui” bucataria cu doua ore inainte de culcare si sa nu ai gustari la vedere.

6. Zaharul cauzeaza diabet

 

Samburele de adevar: Zaharul contribuie la ingrasare, care sporeste riscul de a avea aceasta boala

Zaharul nu cauzeaza diabet asa cum tigarile cauzeaza cancer, dar cercetarile au aratat ca ar putea avea un rol. Cei supraponderali se confrunta in plus cu un risc mai mare de a face diabet de tipul 2, iar consumul excesiv de zahar duce la ingrasare. Unele cercetari au aratat insa ca exista o legatura intre consumul excesiv de zahar si riscul de diabet, indiferent de greutatea corporala. Un studiu a aratat ca riscul de diabet s-a dublat aproape in randul unor femei care si-au sporit numarul de bauturi cu zahar adugat consumate, de la una la cateva pe saptamana, la cel putin una in fiecare zi, pe o perioada de patru ani. Pentru a fi la adapost, supravegheaza-ti greutatea, consuma multe alimente bogate in fibre (care regleaza glicemia) si opteaza pentru apa sau ceai in loc de sucuri indulcite.

Sursa: www.mediafax.ro

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: