Comunicat SNMF, despre lansarea rezultatelor PNESSP si rolul medicului de familie

10/05/2013

Comunicat SNMF, despre lansarea rezultatelor PNESSP si rolul medicului de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comunicat-snmf-despre-lansarea-rezultatelor-pnessp-si-rolul-medicului-de-familie/

poza societatea nationala de medicina familieiSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) saluta aparitia raportului final asupra datelor obtinute dupa analiza rezultatelor Programului National de Evaluare a Sanatatii.

Ne-am bucurat sa vedem in sfarsit rezultatele muncii noastre, chiar cu o nemeritata intarziere, in urma unui program pe care noi l-am sustinut de la inceput.

Constatarile noastre la distanta, dupa incheierea PNESSP sunt urmatoarele:

  • Datele obtinute si prezentate ca urmare a realizarii PNESSP au aratat ca acest program a fost corect implementat, ca populatia s-a prezentat in numar mare la medicul de familie.
  • Medicii de familie s-au implicat activ si responsabil in efectuarea programului si au identificat un numar mare de persoane expuse la diverse riscuri, mai ales cardiovasculare. Daca programul ar fi fost continuat, s-ar fi putut obtine cu ajutorul medicilor de familie o imbunatatire a calitatii vietii populatiei.
  • Acest program a facilitat pentru prima data accesul persoanelor fara probleme de sanatate la o procedura de evaluare clinica si paraclinica pentru anumite afectiuni clinic-nemanifeste. Programul a permis alcatuirea de riscograme pentru persoanele investigate si a permis constientizarea in randul populatiei a ideii ca trebuie sa se prezinte periodic la medic chiar in lipsa unor simptome de boala.  
  • PNESSP a aratat ca medicul de familie este prima si cea mai importanta veriga in mentinerea starii de sanatate si profilaxie a multor boli.

Concluziile de astazi ale PNESSP au demonstrat inca o data ceea ce sustinem de mai bine de cinci ani:

  • Medicii de familie au  introdus corect datele in program, iar analizele selectionate de medicii de familie dupa efectuarea examenului clinic al pacientilor au fost corect alese, in concordanta cu estimarea riscului.
  • Rezultatele PNESSP sunt cele asteptate, conforme cu evaluarile statistice (riscuri de boala, incidenta si prevalenta in populatie, riscuri cumulate, impact populational) la valori comunicate in diverse studii pentru regiunea din care Romania face parte.
  • Angrenarea medicilor de familie in program cu furnizarea infrastructurii necesare (laptop, imprimanta, licenta soft) au grabit informatizarea in medicina primara, au accelerat modernizarea cabinetelor si a permis dobandirea de noi abilitati in cazul medicilor si asistentelor, au creat oportunitatea cursurilor de informatica medicala, au deschis calea alcatuirii unor baze  impresionante de date medicale la cabinetele medicilor de familie, care astazi stau la baza informatizarii sistemului si au permis atat implementarea e-rp cat si a viitorului dosar electronic de sanatate.
  • PNESSP a demonstrat si accentuat legatura intre medicul de familie si pacientul sau, a permis constientizarea populatiei asupra prezentarii la examenul de bilant in luna nasterii, obicei care este pastrat si astazi la majoritatea pacientilor nostri.
  • PNESSP a accentuat importanta profilaxiei in activitatea medicului de familie, atat cea primara, cat si cea secundara si tertiara, prin monitorizarea pacientilor cu afectiuni cronice.

In concluzie, consideram ca din punctul de vedere al medicilor de familie, PNESSP a constituit un moment de cotitura pentru specialitatea noastra.

 

Cu stima,

Presedinte FNPMF                                              Presedinte SNMF

Dr. Doina Mihaila                                                Dr. Rodica Tanasescu

 

 

 

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: