Dr. Ana Culcer (pediatru): “Rezervele de fier se fac in ultimele doua luni de sarcina!”

20/10/2011

Dr. Ana Culcer (pediatru): “Rezervele de fier se fac in ultimele doua luni de sarcina!”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-ana-culcer-pediatru-rezervele-de-fier-se-fac-in-ultimele-doua-luni-de-sarcina/

In Romania exista o noua moda. “Aceea de a naste inainte de termen”, sustine doctorul Ana Culcer, seful Sectiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB). Decizia este insa una gresita, dat fiind faptul ca rezervele de fier ale bebelusului se fac in ultimele doua luni de sarcina.

Nasterea inainte de termen nu este o solutie buna, intrucat copilul trebuie sa se maturizeze din punct de vedere organic si sa-si faca toate rezerverele de oligoelemente si, in principal, de fier. Spre exemplu, un copil care s-a nascut prematur are nevoie mai rapid de fier decat un alt copil nascut la termen”, a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Ana Culcer.

Medicul pediatru promoveaza alimentatia la san si precizeaza ca singurele suplimentele de care are nevoie un copil alimentat natural sunt cele de vitamina D. Mai precis, sunt necesare 500 de unitati vara si 1.000 de unitati iarna.

“O alta moda este inlocuirea laptelui matern cu laptele praf, cel de vaca ori cel de capra. Toata lumea medicala stie ca acesta din urma da anemia laptelui de capra. Pana la varsta de doi ani este indicat laptele matern ori o formula adaptata varstei respective”, a continuat dr. Culcer.

Laptele matern – contine si fier, asimilat de sugar

In laptele de mama exista o cantitate mai mica de fier, dar ea este asimilata de sugar. De altfel, alimentatia mamei nu influenteaza foarte mult cresterea ulterioara a copilului. In schimb, tutunul in sarcina interfereaza cu enzimele dependente de zinc, responsabile de cresterea si multiplicarea celulelor.

“Daca o mama este malnutrita sau incorect alimentata sunt, ce-i drept, unele influente asupra dezvoltarii fatului. Tocmai din acest motiv, este necesar ca ea sa consume si glucide si lipide si acizi grasi. Totusi, nu trebuie exagerat cu nimic, ci va fi pastrat un echilibru alimentar”, spune pediatrul.

Malnutritia – indusa de renuntarea timpurie la alaptat

Statisticile Ministerului Sanatatii (MS) arata ca in 2009 au fost inregistrate 6.360 de cazuri noi de malnutritie proteino-calorica la copiii cu varste cuprinse intre 0-2 ani. Desi pe vremuri malnutritia era frecventa in Romania, numarul de bolnavi in adevaratul sens al cuvantului este foarte mic.

Acestia sunt, in general, foarte saraci si nu au fost alaptati la san, in ciuda faptului ca alaptarea la san a fost constant promovata si in randul femeilor cu un nivel material scazut.

“Sunt si copii cu malnutritie, copii cu diaree cronica, copii cu intoleranta la proteina din lapte, cu care avem foarte mari probleme si a caror imunitate ne chinuim sa o stimulam. Dureaza luni de zile sau chiar ani pana reusim sa ii echilibram. Toate aceste lucruri sunt induse de o alimentatie necorespunzatoare si de renuntarea prea timpurie la alimentatia la san, care este hotaratoare”, a tinut sa precizeze sefa Sectiei de Neonatologie din SUUB.

Malnutritia in sens invers – epidemie de obezitate

Conform acesteia, ne confruntam insa cu o malnutritie in sens invers. Tot de un dezechilibru alimentar este vorba. Copiii consuma produse hiperconcentrate si iau in greutate. “Spre disperarea mea, vad multe astfel de cazuri. Unii dintre ei au colesterolul crescut de la varste fragede, existand si o predispozitie spre boli cauzate de colesterol”, completeaza dr. Culcer.

Una dintre bolile frecvent intalnite la copii este diabetul. Pana nu demult, diabetul de tip 2 era diagnosticat dupa varsta de 40 de ani, dar in ultimul timp din ce in ce mai multi copii sunt afectati de boala.

“Ce este alarmant la copii este insa aparitia si cresterea in frecventa diabetului de tip 2 care, de obicei, era apanajul adultului. Faptul ca aceasta boala care la adult in general apare dupa 40 de ani, apare inainte de varsta de 10 ani implica un element de gravitate deosebita pentru ca ei au in fata multi ani, timp in care pot sa dezvolte complicatiile cronice, invalidante uneori, mult mai precoce. Asta inseamna costuri imense, suferinta, durata de viata scurtata”, a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Radu Lichiardopol, fostul presedinte al Societatii Romane de Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice.

Cine ar trebui sa trateze un dezechilibru alimentar? Ideal ar fi ca tratamentul abordat sa fie unul multidisciplinar. O premisa esentiala este evaluarea corecta a cazului.

“Medicul este nevoit sa cunoasca, pe langa fiecare copil in parte, si starea de nutritie a familiei. Ar trebui sa existe o colaborare intre medicul de familie, nutritionist si medicul pediaru”, a conchis dr. Ana Culcer.

Autor: Claudia Spridon

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: