Vaccinarea impotriva HPV reduce si aparitia verucilor genitale
Vaccinarea impotriva HPV reduce si aparitia verucilor genitale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vaccinarea-impotriva-hpv-reduce-si-aparitia-verucilor-genitale/
In cadrul congresului Eurogin 2012 , studiile privind bolile care au legatura cu HPV au reliefat activitatea echipelor stiintifice europene care au colaborat cu sistemele locale de sanatate pentru a studia impactul vaccinarii impotriva HPV, in Germania, Belgia si Suedia, aratand ca vaccinarea impotriva HPV cu Gardasil® este eficace in reducerea incidentei de veruci genitale in randul femeilor tinere. Aceste studii, cat si cele efectuate in paralel in Franta si Suedia/Danemarca au fost dezbatute in cadrul acestui congres ce reuneste an de an cei mai importanti experti in domeniul cancerului de col uterin si bolilor legate de papilomavirusul uman.
Impactul in prevenirea condiloamelor genitale, un simptom precoce al infectiei cu HPV
Vaccinul ataca in mod direct cele patru tipuri de HPV 6, 11, 16, 18, care, impreuna, produc majoritatea bolilor genitale HPV,impactul in reducerea verucilor genitale fiind foarte important. Dar, avand in vedere faptul ca verucile genitale sunt cele mai precoce boli care au legatura cu HPV-ul, aparitia lor poate fi si un factor de determinare a unei infectii viitoare cu HPV. Alte boli legate de HPV, cum ar fi cancerul de col uterin, se dezvolta in mai multi ani si, din moment ce vaccinul este disponibil pe piata de doar de sase ani, rezultatele vaccinarii sunt de asteptat in 10-20 de ani.
Date statistice:
• O echipa de la Institutul German de Epidemiologie si de Prevenire (BIPS) a constatat intr-un studiu, ca incidenta verucilor genitale in Germania a scazut cu 23%, la fetele tinere cu varsta de 15 – 19 ani, dupa introducerea vaccinarii HPV. Peste 30% din fetele cu varsta intre 12-17 ani din populatia aflata in studiu a primit in 2008 cel putin o doza de vaccin.
•In Belgia, un studiu retrospectiv observational a constatat ca femeile tinere care au fost vaccinate cu Gardasil® au aratat o scadere semnificativa a incidentei verucilor genitale, comparativ cu cele care nu au fost vaccinate sau au fost vaccinate cu vaccin bivalent (care nu protejeaza impotriva verucilor genitale). Femeile care nu au fost vaccinate cu Gardasil® au prezentat un risc de 8 ori mai mare de a dezvolta veruci genitale decat cele vaccinate cu Gardasil®.
• In Suedia, un studiu national in populatia de risc a estimat ca 4300 dintre cazurile de veruci genitale au fost evitate in fiecare an in perioada 2006 – 2010, ca urmare a vaccinarii HPV. Suedia a condus vaccinarea oportunista incepand cu 2006, rezultatul fiind vaccinarea a aproape 124.000 de femei (2006-2010). Suedia subventioneaza vaccinarea fetelor cu varsta cuprinsa intre 13-17 ani si rata de acoperire a vaccinului a fost de 25-33% in acea perioada.
Aceste descoperiri adauga noi elemente de proba la rezultatele observate in ultimii ani, in Australia, unde incidenta verucilor genitale la fete si femei tinere a scazut cu 59%, la 2 ani de la lansarea unui program de vaccinare HPV. In zona Melbourne, cazurile de veruci genitale aproape ca au disparut la femeile tinere la numai 4 ani de la inceperea programului de vaccinare.
Studiile clinice pentru Gardasil au inclus peste 25.000 de adolescenti si adulti, in aproape 40 de tari.
Articol realizat de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro
Autor: Dorina Pirau
1 Comentarii
România nu prezintă interes în ceea ce privește acest vaccin?