Hugues Pitre despre siguranta indulcitorilor

30/09/2013

Hugues Pitre despre siguranta indulcitorilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/hugues-pitre-despre-siguranta-indulcitorilor/

indulcitoriHugues Pitre, presedintele Asociatiei Internationale a Indulcitorilor, a precizat tipul de indulcitori cu continut redus de calorii autorizati in prezent de Uniunea Europeana, tipurile de verificari inainte de a fi aprobabti legal, precum si efectul indulcitorilor asupra aportului caloric sau al unei afectiuni ca diabetul.

Care a fost primul indulcitor cu continut redus/ fara calorii din lume si cand a fost folosit prima data in alimente pentru a inlocui zaharul?

HP: Primul si cel mai cunoscut indulcitor cu continut redus/ fara calorii a fost zaharina, descoperita in SUA in 1879 si introdusa spre comercializare curand dupa descoperirea sa. Utilizarea acesteia s-a extins mai ales in timpul Primului Razboi Mondial din cauza penuriei de zahar. In ultimul secol, au fost descoperiti alti indulcitori cu continut redus/ fara calorii care au fost utilizati in mod sigur şi apreciati de consumatori in intrega lume.

Cati indulcitori cu continut redus /fara calorii sunt autorizati in prezent de Uniunea Europeana si ce sunt acestia? Sunt complementari—pot fi utilizati combinat?

HP: UE a aprobat spre utilizare zece indulcitori cu continut redus/ fara calorii: acesulfam-K, aspartam, sarea de aspartam-acesulfam, ciclamat, neohesperdina DC, neotam, zaharina, glicozid de steviol, sucraloza si taumatina. Acesti indulcitori pot fi utilizati singuri sau in combinatii. Amestecul a mai mult de un indulcitor este sigur si permite producatorilor de alimente si bauturi sa combine diferitele gusturi, caracteristici si beneficii ale fiecaruia pentru a dezvolta produse care raspund diferitelor gusturi, nevoilor calorice si cererilor consumatorilor.

Care sunt procesele si verificarile pentru sanatate prin care trec indulcitorii cu continut redus /fara calorii inainte de a fi aprobati legal si de a putea fi utilizati in bauturi si produse alimentare?

HP: Fiecare indulcitor cu continut redus/ fara calorii trece prin teste stiintifice riguroase inainte de a fi disponibil pe piata pentru consum si are o Doza Zilnica Acceptata (DZA) care defineste nivelele acestuia de utilizare in bauturi si produse alimentare.
La nivel mondial, responsabilitatea pentru autorizarea utilizarii indulcitorilor cu numar redus de calorii si zero calorii ii revine Comitetului Stiintific Comun de Specialisti in Aditivi Alimentari (JEFCA), care este administrat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Hrana & Agricultura (FAO) si de Organizatia Mondiala a Sanatii (OMS).

In Europa, legislatia UE este cea care furnizeaza criteriile de puritate ce trebuie respectate de indulcitorii cu un numar redus de calorii sau cu zero calorii si, totodata, cea care stabileste cerintele de etichetare pentru produsele care contin indulcitori. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) ofera sfaturi stiintifice si tehnice institutiilor UE pentru aprobarea reglementara a indulcitorilor.

Ce tipuri de alimente si bauturi contin indulcitorii cu continut redus/ fara calorii impreuna cu alte ingrediente?

HP: Indulcitorii cu continut redus de calorii/ fara calorii sunt utilizati intr-o gama larga de alimente si bauturi pe care le consumam, inclusiv in iaurturi, inghetata, guma de mestecat, sos pentru salata si bauturi carbogazoase. Asa cum sugerati, nu se gasesc doar in alimente si bauturi – ele se gasesc si in alte produse precum multivitaminele masticabile, apele de gura, siropurile de tuse si medicamentele. La fel ca orice ingredient, indulcitorii trebuie afisati in lista de ingrediente ale produsului.

Care sunt beneficiile principale pe care le obtinem din indulcitorii cu continut redus/ fara calorii?

HP: Indulcitorii contin un numar redus sau zero calorii, astfel produsele hipocalorice sau “cu putine calorii” care ii contin pot juca un rol important pentu sanatatea consumatorilor si pentru mentinerea unui stil de viata activ. Pentru pastrarea gustului dulce al zaharului si totodata a unui nivel caloric scazut, indulcitorii pot actiona ca un ajutor in reducerea greutatii prin scaderea aporului caloric si prin cresterea palatabilitatii dietei noastre.

In al doilea rand, indulcitorii cu continut redus/ fara calorii nu fermenteaza precum zaharul si astfel consumul lor nu duce la degradarea dintilor. In plus, indulcitorii cu continut redus/fara calorii utilizati la imbunatatirea platabilitatii produselor, precum pastele de dinti si apele de gura, incurajeaza si sanatatea buna a cavitatii orale.

In ciuda multitudinii dovezilor stiintifice care indica ca indulcitorii cu continut redus/ fara calorii aprobati de autoritati nu prezinta riscuri pentru sanatate, siguranta lor este pusa sub semnul intrebarii periodic. Ce spun cele mai recente informatii stiintifice?

HP: Asa cum sugerati, probele stiintifice covarsitoare arata ca indulcitorii cu continut redus/ fara calorii nu reprezinta un risc pentru sanatatea consumatorilor la nivele stabilite de ADI.

De exemplu, Comisia Europeana a cerut autoritatii EFSA sa verifice toti aditivii alimentari, inclusiv indulcitorii pana in 2020.
EFSA a efectuat recent verificarea aspartamului, iar raportul lor provizoriu (emis in ianuarie 2013) a concluzionat ca acest indulcitor nu prezinta, la toate nivelele de expunere, riscuri de toxicitate pentru consumatori, ceea ce acrediteaza aspartamul drept un indulcitor sigur. EFSA a incurajat comentariile publice referitoare la acest raport si le va lua in considerare odata cu emiterea raportului final din mai.

Ce trebuie sa ia in considerare o persoana care doreste sa-si mentina greutatea sau care vrea sa slabeasca?

HP: Echilibrul energetic – adica echilibrarea corecta a aportului de calorii cu numarul de calorii arse – este esential pentru gestionarea corecta a greutatii. Utilizarea indulcitorilor in produsele alimentare poate scadea considerabil densitatea calorica a produsului, adica aportul de calorii poate fi redus semnificativ in unele cazuri. Atunci cand este utilizat in mod constant ca parte a unei diete echilibrate, combinate cu un nivel sanatos al consumului energetic, indulcitorul cu continut redus/ fara calorii poate contribui la pierderea sau mentinerea greutatii.

Cat de relevanti sunt indulcitorii cu continut redus/ fara calorii pentru persoanele cu diabet?

HP: Indulcitorii cu un numar redus de calorii sau zero calorii nu au niciun efect negativ asupra nivelelor de insulina si glucoza din sange, acestia putand fi beneficii pentru persoanele cu diabet deoarece le ofera placerea gustului dulce in alimente si bauturi pe care altfel nu le-ar putea consuma. Acestia sunt totodata utili si in managementul greutatii atunci cand sunt utilizati ca parte a unei diete echilibrate si a unui stil de viata activ, care este foarte important pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: