Importanta istoricului familial in stabilirea riscului de cancer
Importanta istoricului familial in stabilirea riscului de cancer
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/importanta-istoricului-familial-in-stabilirea-riscului-de-cancer/
Evaluarea istoricului familial, in contextul afectiunilor oncologice, reprezinta un element fundamental in stabilirea riscului de cancer al unei persoane. Aceasta evaluare detaliata poate furniza informatii esentiale cu privire la posibilitatea unei persoane de a dezvolta anumite tipuri de cancer si poate ghida deciziile medicale si preventive, precizeaza Conf. univ. dr. Adrian Pavel Trifa, medic primar genetica medicala, pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babes Timisoara.
Potrivit medicului, exista anumite tipuri de cancer care au o predispozitie genetica puternica, cum ar fi cancerul de san, cancerul colorectal sau cancerul ovarian, dar si cel de prostata sau cel pancreatic, de aceea intocmirea unui istoric oncologic, si nu numai, este esentiala.
Consultul facut de medicul genetician poate cuprinde:
Identificarea Predispozitiilor Genetice: de exemplu, in cazul cancerului de san, prezenta unor rude apropiate (mama, sora) cu aceasta afectiune poate indica un risc crescut pentru persoana respectiva.
Evaluarea Riscului Individual: Cunoasterea detaliata a istoricului familial ne poate ajuta sa evaluam riscul individual al unei persoane de a dezvolta unul sau mai multe tipuri de cancer. Informatiile despre tipurile specifice de cancer din familie, varsta la care au fost diagnosticate si daca exista mai multe cazuri in familie
Consilierea Genetica si Testarea Genetica: In unele cazuri, istoricul familial poate indica posibilitatea existentei unor sindroame ereditare de cancer, cum ar fi sindromul Lynch. Aceasta poate implica consilierea genetica si testarea genetica a persoanelor din familie care sunt expuse la un risc crescut de cancer.
Decizii privind realizarea unor investigatii de tip screening: Bazandu-ne pe istoricul familial, putem recomanda teste de screening mai frecvente sau mai intensive pentru anumite tipuri de cancer. De exemplu, pentru persoanele cu un istoric familial de cancer de san sau cancer colorectal, se poate recomanda inceperea screening-ului la o varsta mai frageda sau utilizarea unor tehnici de screening mai sensibile.
Recomandari privind un stilul de viata sanatos, interventii medicale preventive si chiar interventii chirurgicale preventive, in anumite cazuri (cancer de san sau cancer ovarian), in special la persoanele la care identificam anumite mutatii genetice de predispozitie, in urma testarii genetice.
“Istoricul familial este un instrument valoros in gestionarea riscului individual de cancer si in adoptarea unor strategii eficiente de preventie si management al acestei maladii.”, mai scrie medicul specialist.
In cazul in care este recomandata testarea genetica, iar in urma efectuarii ei, se identifica o mutatie de predispozitie la anumite tipuri de cancer, cu atat mai mult persoana respectiva va beneficia de o strategie personalizata de preventie oncologica.
In cadrul Ambulatoriului Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes functioneaza un cabinet de genetica medicala. Pacientii beneficiaza de consult genetic si sfat genetic gratuite in baza trimiterii de la medicul de familie sau specialist catre specialitatea genetica medicala.
Sursa: Spitalul Victor BBes Timisoara/FB
Etichete: istoricul familial, risc de cancer, predispozitii genetice boli, consult medicul genetician, spitalul victor babes timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii