Imunoterapia in alergii – in ce consta si care sunt efectele secundare
Imunoterapia in alergii – in ce consta si care sunt efectele secundare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/imunoterapia-in-alergii-in-ce-consta-si-care-sunt-efectele-secundare/
Imunoterapia specifica sau desensibilizarea este o forma de tratament pentru reactiile de hipersensibilitate mediate de anticorpii de tip IgE si este o alternativa mai eficienta, cu efect permanent, spre deosebire de medicamentele care trateaza doar simptomele, si nu cauza bolilor alergice, transmite Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-un comunicat de presa.
Reactiile alergice sunt cauzate de un raspuns exagerat al sistemului nostru imunitar la ceea ce se gaseste in mediul inconjurator: polen, praful din casa, par de animale, mucegaiuri, alimente sau venin de insecte. Acestea sunt numite alergeni, iar reactiile alergice sunt mediate de anticorpi de tip IgE.
Evitarea alergenilor reprezinta managementul optim pentru bolile alergice. Pentru aero-alergeni acest lucru nu este posibil, iar tratamentul simptomatic cu medicamente antialergice poate fi doar partial eficient.
“Imunoterapia cu alergeni poate fi efectuata pe cale subcutanata (injectii) sau sublinguala si este foarte eficienta in special la pacientii cu rinita alergica sezoniera.
Acest tip de tratament al alergiilor este singurul care modifica evolutia si cursul bolilor alergice, fiind insotit de suprimarea simptomelor clinice si de remisiunea pe termen lung a bolii. Imunoterapia poate preveni, de asemenea, dezvoltarea astmului la copii! Existenta astmului sau a mai multor sensibilizari in paralel nu reprezinta o contraindicatie. In acest caz, se selecteaza pentru imunoterapie un alergen „dominant” care este responsabil de simptome. La pacientii care dezvolta reactii anafilactice sistemice la intepaturile de viespe/albine, imunoterapia poate salva vieti si are un impact major asupra calitatii vietii subiectilor alergici la venin.”, se precizeaza in comunicat unitatii sanitare, semnat de Dr. Bianca Matis, medic primar alergologie.
Potrivit sursei citate, imunoterapia specifica consta in administrarea unor doze mici de alergen, la intervalele stabilite pentru fiecare forma de administrare, pentru o perioada de 3-5 ani.
Imunoterapia sublinguala presupune administrarea zilnica de picaturi de extracte alergenice sau tablete de extracte alergenice sub limba si pastrarea lor timp de 2 minute inainte de inghitire.
“Acest protocol se numeste cale alterna si are avantajul de a putea fi autoadministrat la domiciliul pacientului, dupa initierea sub supraveghere medicala si a absentei efectelor secundare.Protocolul de administrare clasica presupune injectarea subcutanata repetata a unor cantitati crescande de extract de alergen, urmata de injectii de intretinere pe o perioada de 3 ani, realizandu-se o forma de toleranta specifica alergenului care ofera beneficiu clinic ani de zile dupa intreruperea acestuia.”, mai precizeaza medicul alergolog de la Spitalul Victor Babes Timisoara.
Efectele secundare ale imunoterapiei sunt limitate la locul de administrare, sub forma unor reactii alergice localizate; astfel, pentru calea de administrare subcutanata apare frecvent un usor edem, eritem si prurit la locul injectarii, iar pentru calea de administrare sublinguala poate aparea edem sublingual sau un edem al buzelor.
“Utilizarea imunoterapiei specifice subcutanate sau sublinguale la pacientii selectati cu atentie ramane standardul de aur pentru tratarea bolilor alergice. Alegerea, fie a vaccinurilor subcutanate, fie a celor sublinguale, disponibile pe piata in prezent, poate fi decisa in mare masura de preferinta pacientului.”, mai transmite Dr. Bianca Matis.
Etichete: imunoterapie, alergii, reactii alergice, spital victor babes
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii