In caz de deces, mostenitorii au dreptul sa intre in posesia datelor medicale personale ale defunctului?
In caz de deces, mostenitorii au dreptul sa intre in posesia datelor medicale personale ale defunctului?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-caz-de-deces-mostenitorii-au-dreptul-sa-intre-in-posesia-datelor-medicale-personale-ale-defunctului/
Cum procedam atunci cand apartinatorii unui pacient decedat ne solicita datele medicale personale ale defunctului?
Se pune intrebarea,avem dreptul sa dam curs unei astfel de solicitari, iar mostenitorii au dreptul sa intre in posesia datelor medicale personale ale defunctului ?
Legea 46/2003 a drepturilor pacientului prevede ca “toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale, chiar si dupa decesul acestuia”.
Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres .
Legea insa considera ca mostenitorii nu au dreptul de a intra in posesia datelor medicale personale ale defunctului , pentru ca mostenirea nu presupune si acest drept.
Informatiile privind sanatatea persoanei “intra in notiunea de viata privata, fiind prin urmare un mod de a realiza protectia drepturilor prevazute de art. 26 din Constitutie, consacrate in egala masura si in art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale”
Exista o decizie a Curtii Constitutionale, definitiva si general valabila , in care Curtea arata “ca dreptul la mostenire nu presupune dreptul mostenitorilor de a obtine informatii cu privire la starea pacientului “
“In virtutea respectului datorat persoanei umane, memoria persoanei decedate si optiunile facute in timpul vietii trebuie ocrotite si ulterior decesului. Dreptul de optiune al pacientului privind pastrarea confidentialitatii cu privire la starea de sanatate nu este transmisibil mortis causa, pastrandu-se astfel optiunea exprimata pana la momentul mortii titularului dreptului.”
DECIZIE Nr. 1429 din 2 noiembrie 2010, publicat in M.O. ( poate fi vazuta AICI ).
Prin urmare mostenitorii, in lipsa unei imputerniciri, date de catre defunct in timpul vietii, nu au dreptul sa solicite, iar noi nu avem dreptul sa eliberam datele personale medicale ale defunctului catre mostenitori.
Autor: Soós Szabó Klára
9 Comentarii
In cazul in care am facut o plangere penala privind decesul unui parinte si dosarul este in cercetare la politie, pot accesa dosarul medical al unui parinte decedat? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti Legea 46/2003 si Decizia nr> 1429 din 2 noiembrie 2010, inca sint in vigoare? Inca nu se pot accesa dfisele medicale a decedatilor fara acordul lor? Multumesc.
Sotul meu a decedat dupā douā interventie în spital dupā 6 sāptāmāni.Niciodatā nu ám stiut de aceastā boalā.El Era bolnav cu altceva.Pot sā cer o copie despre un diagnostic ,ceva,orice care sā- mi confirme CE boalā a avut?
Buna ziua..! Tatal meu a decedat in Spital , a avut o inerventie chirurgicala si 51 de zile a fost monitarizat la terapie intensiva…Am primit doar certificatul de deces si certificatul de la medicul legist ( i sa facut autopsie)..Noi nu am cerut …??? Pot cere spitalului documentele sau rapoartele medicale , din care sa intelegem si noi mai bine , ce sa intimplat in toata aceasta perioada ..??? Va Multumesc aticipat cu respect .
Po
as dori sa stiu ce acte ami trebuie sA beneficiez de polita lu sotu de asigirare dela firma care a lucrat multumesc
Buna ziua! Tatal meu a decedat in spital dupa 3 operatii in 7 zile. Noua ni s- a dat doar certificatul constatator pe care scrie cauza mortii ne determinata.Pot cere spitalului documente medicale din care sa intelegem mai bine ce s- a intamplat pe parcursul celor 10 zile de spitalizare ?Multumesc!
In cazul decesului unei persoane care avea incheiata o polita de asigurare colectiva de munca ,medicul de familie refuza sa trimita asiguratorului dosarul medical al defunctei deoarece nu are un acord semnat de catre pacienta in acest sens.Pacienta a decedat in urma spitalizarii fara a se cunoaste causele care au dus la deces.Asiguratorul refuza sa plateasca polita de asigurare inainte de a intra in posesia dosarului medical.Cine poate intra in posesia acestui dosar ? Cui ar trebui sa l elibereze medicul de familie?
in cazul in care pacientul a decedat banca poate cere copia fisei ?
Banca nu poate sa ceara copia fisei, ci poata sa ceara datele medicale ale pacientului, dar acesta numai in cazul in care banca face dovada ca a fost imputernicit de catre defunct ca un numele sau , dupa decesul acestuia , sa intervina si sa solicite date medicale personale de la medicii curanti.
Insa atentie, imputernicirea trebuie facuta in fata unui notar public.Daca banca prezinta un astfel de document se poate elibera date medicale.
Soos Szabo Klara.