In ce consta monitorizarea activa a pacientului cu hiperplazie benigna de prostata?
In ce consta monitorizarea activa a pacientului cu hiperplazie benigna de prostata?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-ce-consta-monitorizarea-activa-a-pacientului-cu-hiperplazie-benigna-de-prostata/
Dupa stabilirea tratamentului unui bolnav cu HBP (hiperplazie benigna de prostata), medicul trebuie sa monitorizeze starea pacientului pentru a stabili eficacitatea tratamentului prescris. Informatiile obtinute in urma monitorizarii il ajuta sa sa mentina sau sa reconsidere tratamentul.
Medicul trebuie sa constante, in urma monitorizarii, daca si in ce caz simptomele initiale s-au agravat. In urma acestei evaluari, medicul va putea prescrie tipul de tratament medicamentos sau pe cel chirurgical.
Cazuri particulare pe care trebuie sa le verifice medicii la pacientii cu HBP
Se recomanda medicilor sa constant daca agravarea simptomelor LUTS (simptomatologia aparatului urinar inferior ) este cauzata de alte afectiuni decat HBP. Pentru mai multe informatii despre simptomele urinare joase si cauzele potentiale de LUTS puteti afla citind si https://www.formaremedicala.ro/simptomele-unui-bolnav-de-hiperplazie-benigna-de-prostata/.
In acelasi timp, medicul trebuie sa aiba in vedere cazurile in care cancerul de prostata poate coexista cu HBP.
Pentru ce tip de pacienti se recomanda monitorizarea activa
Medicii trebuie sa monitorizeze activ bolnavii cu simptomatologie de tip LUTS usoara pana la moderata. In acest caz, boala nu determina complicatii si nu reprezinta o amenintare serioasa a starii de sanatate a pacientului.
Bolnabii cu simptomatologie de tip LUTS usoara sau moderata nu vor resimti o modificare majora calitatii vietii.
Monitorizarea activa a pacientilor cu simptomatologie LUTS pana la un nivel moderat consta in evaluarea scorului IPSS si a reziduului post mictional.
In cazul acestor pacienti, medicul nu le administreaza un tratament medicamentos sau chirurgical, fiind suficienta monitorizarea periodica.
Care sunt etapele unei monitorizari active
In timpul unei monitorizari active a pacientilor cu HBP, medicul trebuie sa informeze pacientul cu privire la simptomele HBP Ia la ce riscuri se expun in cazul acestei boli.
Pacientul va primi de la medic informatii detaliate despre prostata, despre cazurile in care apare cancerul de prostata.
In al doilea rand, medicul trebuie sa-I ofere un suport psihologic pacientului in cazul temerii acestuia si a anxietatii provocate de teama de a face cancer de prostata.
Prin intermediul comunicarii cu pacientul sau, medicul ii va oferi recomandari cu privire la imbunatatirea stilului de viata prin sfaturi concrete legate de: reducerea aportului de lichide, evitarea sau un consum moderat de cafea sau alcool, utilizarea tehnicii de mictiune in doi timpi.
In urma acestor etape, medicul va stabili planul de monitorizare.
Durata monitorizarii active
Pacientul trebuie sa consulte medicul la 6 luni de la primul consult. Ulterior, se va face doar cate o consultatie pe an.
Mai multe informatii despre monitorizarea unui bolnav de HBP puteti afla studiind cursul EMC online “Hiperplazia Benigna de Prostata II”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii