In hipertiroidism, beta-blocantele contribuie la ameliorarea simptomelor

25/07/2018

In hipertiroidism, beta-blocantele contribuie la ameliorarea simptomelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-hipertiroidism-beta-blocantele-contribuie-la-ameliorarea-simptomelor/


Hipertiroidismul reprezinta una dintre cele mai frecvente patologii endocrine. Altfel spus, este un sindrom clinic si biochimic determinat de excesul de hormoni tiroidieni liberi la nivelul receptorilor tisulari responsivi.

Concret, hipotiroidismul este o disfunctie a glandei tiroide, care apare in clipa in care aceasta glanda nu produce suficienti hormoni tiroidieni.

Printre principalele cauze ale hipertiroidismului se regasesc: boala Basedow-Graves, gusa multinodulara hipertiroidizata, adenomul toxic tiroidian, tiroidita subacuta virala, dar si tiroida post-partum, sau ingestia de hormoni tiroidieni.

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca la pacientii varstnici tabloul clinic este de obicei diferit de cel clasic. Mai exact, in cazul acestora este prezent ca simptom scaderea in greutate precum si depresia. De asemenea, in cazul persoanelor in varsta este foarte frecventa si patologia cardiovasculara, acestia confruntandu-se cu dese crize de fibrilatie arteriala.

De regula, tratamentul consta in administrarea de antitiroidiene. Important de mentionat este faptul ca de cele mai multe ori, administrarea beta-blocantelor poate fi indicata pentru ameliorarea rapida a simptomelor. Nu in ultimul rand, specialistii sustin ca blocantele beta-adrenergice sunt de regula, singura forma de terapie necesara in cazurile de tiroidita.

Si dieta are un rol fundamental in schema de tratament si in cea de preventie a bolii. Astfel, trebuie evitat consumul de zahar, alimente procesate, faina si este indicat sa fie crescut aportul de iod, zinc, grasimi, omega-3, si seleniu, fiindca ele contribuie la mentinerea starii de sanatate a tiroidei.

*Medicii de familie au la dispozitie cursul “Managementul hipotiroidismului“, GRATUIT si creditat cu 6 puncte EMC.

Pentru a accesa cursul, click AICI.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: