In Romania, cele mai multe cazuri de rujeola din Europa
In Romania, cele mai multe cazuri de rujeola din Europa
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-romania-cele-mai-multe-cazuri-de-rujeola-din-europa/
In Romania sunt peste 1.000 de cazuri de rujeola numai in ultimele doua luni si inca multi parinti nu par alarmati de asta, pentru ca in continuiare, nu isi vaccineaza copiii.
In judetul Timis, spre exemplu, 40 la suta dintre locuitori nu sunt imunizati.
16 romani au murit in ultimul an rapusi de rujeola, conform datelor oficiale de la Institutul national de sanatate publica, iar numarul total de imbolnaviri depaseste 3000. Cele mai multe decese s-au inregistrat in vestul tarii.
“In ultimii ani, din pacate nu s-au facut aceste vaccinuri, foarte multa lume a refuzat vaccinul astfel incat la ora actuala, cel putin in judetul Timis, numai 60% din persoane sunt imunizate”, a afirmatVirgil Musta – purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase “Victor Babes”Timisoara, conform Digi24.
In aceste conditii, specialistii spun ca nici nu e de mirare ca s-a ajuns la epidemie.
“Pana in momentul asta sunt 460 de cazuri luate in supraveghere asta insemnand internare, investigatii in laborator si tot ceea ce presupune un caz care vine cu patologia respectiva si care trebuie supravegheat evident”, sustine si Dana Spac – purtator de cuvant DSP Timis.
De asemenea, si medicii de familie spun ca trebuie sa lupte cu prejudecatile parintilor.
“Odata vaccinat, copilul care nu a facut rujeola, in cazul in care vine in contact cu unul cu rujeola, forma de rujeaola pe care o face va fi mult atenuata. Nu sunt studii care sa demonstreze ca dupa vaccinare fac autism copiii sau alte motive invocate de parinti, ca sunt substante toxice in vaccin”, precizeaza si doctor Claudia Iftode – medic de familie, conform Digi24.
Expertii europeni atrag atentia ca epidemia din tara noastra s-ar putea extinde si in alte state, dar specialistii romani ii contrazic.
“Extinderea epidemiei in alte state, aceasta depinde de situatia acoperirii vaccinale in statele respective. Adica nu putem sa imputam Romaniei faptul ca exista persoane care sunt receptive la rujeola in alte state din Uniunea Europeana”, a adauga Alexandru Rafila – presedintele Societatii Romane de Microbiologie, citat de Digi24.
Reamintim ca pe site-ul Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) a aparut informatia ca focarul de rujeola care afecteaza Romania este posibil sa se raspandeasca in tarile din Uniunea Europeana (UE) si Spatiul Economic European.
Focare anterioare si actuale din alte trei tari din UE au fost asociate din punct de vedere epidemiologic cu actualul focar din Romania.
De altfel, vineri, s-a si confirmat ca imbolnavirile din Ungaria au fost cauzate de un barbat in varsta de 39 de ani,care s-a internat in spitalul din Mako, pentru alta boala, fara sa stie ca are si rujeola.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii