In ultimii ani, Romania a aprobat doar 50 de medicamente noi comparativ cu 650 aprobate in UE

25/07/2017

In ultimii ani, Romania a aprobat doar 50 de medicamente noi comparativ cu 650 aprobate in UE

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-ultimii-ani-romania-a-aprobat-doar-50-de-medicamente-noi-comparativ-cu-650-aprobate-in-ue/

In ultimii 8-10 ani, in Romania s-au aprobat doar 50 de medicamente noi, comparativ cu 650 aprobate in Uniunea Europeana.

Asupra acestei situatii a atras atentia Consiliul Investitorilor Straini (FIC), intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor.

“Fondurile alocate pentru sistemul de sanatate trebuie cheltuite in mod eficient si intelept; au existat numeroase situatii, amplu investigate de presa si de autoritatile competente, in care fondurile alocate pentru achizitiile din domeniul sanatatii nu au fost cheltuite corespunzator. Fondurile trebuie alocate si cheltuite transparent si pe baza unor criterii de performanta”, scrie in document.

FIC recomanda, in aceeasi scrisoare, cresterea bugetului alocat medicamentelor bazat pe masuri obiective prin extinderea bazei de contributie pentru bugetul FNUASS sau alte actiuni de transparentizare.

Continut educational:

De asemenea, infrastructura sistemului de sanatate trebuie modernizata rapid in Romania, autoritatile trebuind sa accepte ca fondurile disponibile nu acopera toate nevoile si, astfel, este necesara prioritizarea cheltuielilor.

“Desi in ultimii ani bugetul pentru sanatate a crescut, nivelul fondurilor alocate pentru infrastructura si echipamente a ramas constant. In acelasi timp, bugetul pentru medicamente (BaT) a fost stabilit la nivelul consumului din trimestrul al IV-lea al anului 2011 si a fost mentinut la acel nivel in ultimii ani, de aceea recomandam cresterea bugetului alocat medicamentelor bazat pe masuri obiective prin extinderea bazei de contributie pentru bugetul FNUASS sau alte actiuni de transparentizare”, se mai precizeaza conform sursei citate de Agerpres.

In plus, pe termen lung este necesar un cadru predictibil si transparent pentru finantarea sistemului de sanatate, precum si imbunatatirea cadrului legislativ pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat in Romania.

“Tratamentele medicale trebuie sa ramana pe piata din Romania si pacientii trebuie sa aiba acces la acestea in timp util pentru a nu le afecta starea de sanatate. Pacientii trebuie sa aiba acces rapid la medicamente si terapii inovative conform standardelor UE, Romania fiind cu mult sub aceste standarde. In ultimii 8-10 ani, Romania a aprobat doar 50 de medicamente noi comparativ cu 650 aprobate in UE”, mai atrag atentia investitorii straini.

In opinia acestora, cetatenii trebuie sa aiba acces la tratamente inovatoare si standarde rezonabile, fara discriminari.

In perioada 2013 — 2016, Foreign Investors Council (FIC) a derulat campania “De profesie: Medic in Romania” cu scopul de a atrage atentia publicului larg asupra problemei migratiei medicilor.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: