Incidenta tumorilor renale a crescut uimitor in ultimul an

20/09/2011

Incidenta tumorilor renale a crescut uimitor in ultimul an

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/incidenta-tumorilor-renale-a-crescut-uimitor-in-ultimul-an/

Situatia este surprinzatoare, inclusiv pentru colectivul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, a declarat chirurgul urolog Ioan Coman, seful Sectiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, citat de Agerpres.

“Nu stim ce se intampla, care sunt cauzele, dar important este ca depistam aceste cazuri de cancere renale intr-o faza precoce.Cu ani in urma, tumorile renale duceau la extirparea rinichiului afectat. In prezent sunt extrem de dezvoltate tehnicile de tratament focal, adica se trateaza numai tumoarea, restul rinichiului sanatos ramanand intact. Se fac nefrectomii partiale, iar tumoarea se scoate cu doar cativa milimetri de tesut sanatos, de jur imprejurul sau. Nefrectomiile partiale se fac fie clasic, fie laparoscopic sau cu robotul Da Vinci. Sunt si terapii focale cu unde de radiofrecventa, in care, sub anestezii locale, tumori de pana la 4 centimetri pot fi punctionate si distruse”, a explicat prof. Coman.

Curs postuniversitar de terapie prin radiofrecventa in cancerul renal

Printre manifestarile stiintifice de talie internationala pe care Sectia de Urologie a unitatii medicale le va organiza in acest an, se numara Cursul postuniversitar de terapie prin radiofrecventa in cancerul renal, desfasurat in 18 si 19 octombrie.

“La acest curs este invitat un urolog de prestigiu mondial din Italia. Participantii la curs vor fi urologi din tara, evident si din Cluj-Napoca, care vor asista la demonstratii in direct cu interventii prin radiofrecventa, in Sectia de Urologie”, a anuntat specialistul, adaugand ca in 2012, sectia pe care o conduce, va implini un deceniu de activitate.

Campania de screening pentru depistarea precoce a cancerului prostatic, relansata

Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca relanseaza astazi campania de screening pentru depistarea precoce a cancerului prostatic. Astfel, clujenii peste 50 de ani isi pot face testele specifice si, la nevoie, o biopsie eco-ghidata.

“In 2005, am inceput campania de screening pentru depistarea cancerului prostatei si peste 11.000 de barbati au fost investigati, in ambulatoriul spitalului. A fost, de asemenea, campania pentru depistarea malformatiilor tractului urinar la copii. Practic, cu aceste campanii ne inscriem in efortul pe care Asociatia Europeana de Urologie il face pentru a constientiza populatia asupra acestor boli ce pot fi letale, costa foarte mult societatea, aduc suferinta pacientului si familiei lui, dar care pot fi foarte usor depistate”, a mentionat prof. univ. dr. Ioan Coman.

Cancerul de prostata poate fi diagnosticat foarte usor, ca urmare a pozitiei anatomice a prostatei, ce inlesneste buna ei vizibilitate la ecograf. In ultimii ani, a aparut testul antigen specific prostatic (PSA), care se poate efectua in orice laborator si costa in jur de 30 de lei, iar cu trimitere de la medicul de familie testul este gratuit.

“La Cluj-Napoca, ca si in alte mari centre medicale ale tarii, sunt folosite proceduri minim invazive pentru cancerul prostatic, respectiv terapia cu ultrasunete – HIFU (High Intensity Focused Ultrasounds) si interventiile laparoscopice standard sau asistate de robotul Da Vinci. Este un privilegiu pentru clujeni ca Spitalul Clinic Municipal dispune de un robot Da Vinci si putem oferi pacientilor sanse de abordare moderna si de calitate a suferintei prostatice”, a spus seful Sectiei de Urologie.

Incidenta cancerului de prostata in randul populatiei nu a crescut foarte mult in ultimii ani, iar medicii specialisti au acum posibilitatea de a depista mult mai usor aceasta forma de cancer. Unul din doi romani trecuti de varsta de 50 de ani prezinta simptome de boli ale prostatei iar 45.000 de barbati sunt diagnosticati anual cu adenom de prostata, arata datele furnizate de catre Asociatia Romana de Urologie.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: