Indexul european al sistemelor medicale 2014. Romania, locul 35 din 36

27/01/2015
Indexul european al sistemelor medicale 2014. Romania, locul 35 din 36

Indexul european al sistemelor medicale 2014. Romania, locul 35 din 36

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/indexul-european-al-sistemelor-medicale-2014-romania-locul-35-din-36/

euroindexIn ciuda austeritatii, sistemul medical european este mai bun ca niciodata, insa Romania continua sa ramana in urma.

Indexul european al sistemelor medicale – sistemul de masurare anuala a situatiei a 36 de sisteme medicale nationale din Europa – a fost publicat astazi la Bruxelles, in prezenta lui Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sanatate.

Acesta arata ca, in ciuda crizelor financiare, sistemul medical european continua sa se imbunatateasca.

Tarile de Jos se mentin pe primul loc, obtinand 898 din totalul de 1.000 de puncte, fiind urmate de Elvetia, Norvegia, Finlanda si Danemarca. Studiul include 36 de tari, plus Scotia.

In ciuda unei usoare reduceri a fondurilor alocate sanatatii in numeroase tari, performantele generale in sistemul medical continua sa se imbunatateasca, explica dr. Arne Bjornebrg, presedinte si director de cercetare la HCP.

In prima editie a indexului din 2006, numai o singura tara a obtinut mai mult de 800 de puncte din totalul de 1.000. In 2014, exista nu mai putin de noua astfel de sisteme medicale cu performante ridicate!

Romania se afla pe locul 35 in Indexul european al sistemelor medicale, obtinand 453 de puncte din totalul de 1.000.

Acesta este unul dintre numeroasele indicii privind o discrepanta din ce in ce mai mare intre tarile care progreseaza si cele care raman in urma.

Romania este acum devansata de tari nemembre UE, precum Serbia si Muntenegru.

Recomandarile EHCI pentru imbunatatirea situatiei in Romania

Sistemul medical din Romania reflecta situatia cotidiana, in general sumbra.

S-au redus serviciile si asa insuficiente la care au acces pacientii, iar calitatea este in general foarte slaba, anumite grupuri etnice beneficiind de ingrijiri si mai deficitare, constata dr. Bjornberg.

Colapsul sistemului medical romanesc este o provocare pentru solidaritatea UE.

Principalele eforturi trebuie sa vizeze restabilirea serviciilor de baza, precum vaccinarile, ingrijirea maternala si medicina generala. „Exodul” cadrelor medicale trebuie sa fie abordat, precum si coruptia larg raspandita.

Despre EHCI

EHCI a devenit un „etalon” in monitorizarea sistemelor medicale moderne inca de la infiintarea sa, in 2005.

Indexul este alcatuit dintr-o combinatie de statistici publice, sondaje asupra pacientilor si cercetari independente realizate de Health Consumer Powerhouse Ltd, o companie privata din Suedia, care cuantifica performantele sistemelor medicale din Europa si Canada pentru a-i abilita pe pacienti si consumatori.

Deoarece Comisia Europeana se va angaja de acum sistematic in evaluarea sistemelor medicale ale statelor membre, EHCI da un exemplu.

EHCI 2014 a fost sustinuta de subventii nelimitate de la Medicover S.A., Belgia, si New Direction Foundation, Belgia.

Raportul complet il gasiti aici.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: