Indrumarile unui medic de familie vizavi de epidemia de coronavirus Covid-19
Indrumarile unui medic de familie vizavi de epidemia de coronavirus Covid-19
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/indrumarile-unui-medic-de-familie-vizavi-de-epidemia-de-coronavirus-covid-19/
Medicii de familie trebuie sa fie la zi cu toate informatiile si masurile de actiune si control privind infectia cu coronavirus Covid-19, pentru ca ei sunt specialistii din domeniul sanatatii care intra primii si cel mai frecvent in contact cu pacientii.
Pentru fiecare situatie in parte exista alte proceduri. Una este cand vorbim de persoane simptomatice, alta este cand vorbim de cele asimptomatice, care inca nu prezinta simptome si sunt doar dupa un contact sau vin din regiuni unde s-a confirmat prezenta virusului.
Este important daca aceste persoane au trecut printr-o procedura de triaj sau nu. Daca vin cu avion, masina sau alte mijloace de transport, daca se stie de venirea lor sau nu si cel mai important este ca acestia sa respecte recomandarile care li se fac.
Creste riscul pentru Romania
Odata cu extinderea epidemiei din Italia, riscul pentru Romania este in crestere din cauza numarului mare de romani care lucreaza acolo. Totusi, medicii de familie transmit un mesaj de calm romanilor si spun ca nu trebuie sa ne panicam.
Ce trebuie si ce nu trebuie sa faca, in prima faza, romanii care banuiesc ca ar putea fi infectati cu coronavirus
“Nu au ce sa caute la medic, nu au ce sa caute in colectivitate, nu trebuie sa vina intr-o sala de asteptare, nu trebuie sa se duca in camerele de garda. In cazul in care se regasesc intr-una dintre categoriile de risc, trebuie se ia legatura telefonic si numai telefonic cu cabinetul medicului de familie. Asa vor afla informatii suplimentare fata de cele care sunt transmise de mass media si vor fi indrumati in functie de particularitatile cazului“, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de familie Bucuresti-Ilfov.
Mai expusi riscului sunt cei care au si alte boli, potrivit observatiilor transmise pana acum de catre specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.
“Infectia cu coronavirus are o contagiozitate asemanatoare cu a varicelei si afecteaza in mod grav persoanele care au au afectiuni preexistente, cronice, de diverse tipuri de gravitate. Nu trebuie sa ne temem pentru cei care au imunitate buna, sunt tineri, adulti activi, fara probleme de imunitate“, a mai precizat Dr. Sandra Alexiu pentru Formare Medicala.
Potrivit medicului, trebuie sa ii protejam in mod suplimentar pe cei care au deja boli cronice, inclusiv pe cei care fac parte din aceleasi categorii de risc ca si in cazul vaccinarii impotriva gripei.
Simptome coronavirus covid-19
– febra inalta instalata brusc care nu cedeaza
– tuse
– dificultati respiratorii (respiratia este sacadata si grabita).
Perioada de incubatia a virusului (de la primul contact cu o persoana bolnava si pana la aparitia simptomelor) este intre 5 si 14 zile.
Concediu medical cu cod de carantina
“Codul de carantina, in Ordonanta 153, scrie ca se elibereaza de catre orice medic, inclusiv medicul de familie, pe baza unei adeverinte date de DSP“, mai spune medicul Sandra Alexiu.
Etichete: coronavirus, coronavirusul covid-19, cum recunosti coronavirusul, caz coronavirus, primele masuri coronavirs, recomandari coronavirus, coronavirus medic de familie, concediu medical carantina, simptome coronavirus, epidemie coronavirus italia, sandra alexiu
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii