Indulcitorii cu numar redus de calorii si fara calorii si rolul lor pozitiv in diabet si suprapondere sau obezitate
Indulcitorii cu numar redus de calorii si fara calorii si rolul lor pozitiv in diabet si suprapondere sau obezitate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/indulcitorii-cu-numar-redus-de-calorii-si-fara-calorii-si-rolul-lor-pozitiv-in-diabet-si-suprapondere-sau-obezitate/
Pe langa siguranta dovedita a indulcitorilor hipocalorici sau fara calorii, studiile stiintifice au dovedit importanta incontestabila a acestora in dietele pentru diabet deoarece ofera un gust dulce, fara a avea vreun efect negativ sau vreun impact asupra insulinei sau glicemiei.
Alte studii au aratat ca indulcitorii hipocalorici pot contribui la echilibrul nutritional, oferind totodata un gust placut si un aport caloric redus.
Uneori, beneficiile indulcitorilor hipocalorici, sunt greu de stabilit intrucat acestea nu sunt analizate in mod izolat.
Consumul total de alimente si bauturi este important deoarece toate caloriile conteaza in managementul greutatii. De exemplu, daca alegem o bautura care contine indulcitori hipocalorici in loc de una care contine 150 de calorii, dar, in schimb, mancam o prajitura sau biscuit care contin 300 de calorii, indulcitorii nu mai reprezinta un ajutor in controlul greutatii, pentru ca aportul de calorii este mult mai mare decat numarul de calorii arse.
Efectele potentiale ale produselor cu indulcitori cu continut redus/fara calorii trebuie luate in considerare in contextul dietei generale si al comportamentului alimentar.
In nutritie exista putine exemple in care un produs alimentar poate fi inlocuit cu un altul asemanator, fara calorii sau cu un nutrient specific (grasimi, zahar, alcool).
In ultimii ani au existat deseori confuzii cu privire la indulcitori, desi recent, in cadrul proiectului Opinia Stiintifica initiat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) s-a determinat ca aspartamul nu prezinta niciun risc de toxicitate care sa afecteze consumatorii la nivelele curente de expunere.
In cadrul prezentei reevaluari a sigurantei aspartamului, specialistii stiintifici EFSA au analizat toate informaţtile stiintifice disponibile despre indulcitor si componentele sale.
De aceea, doza zilnica de aspartam acceptata (DZA) este sigura pentru publicul general, expunerea consumatorilor la aspartam fiind mult mai mica decât DZA.
In prezent, in Uniunea Europeana exista 10 indulcitori cu continut redus/ fara calorii aprobati pentru uz alimentar: acesulfam-K (E-950), aspartam (E-951), cyclamat (E-952), zaharina (E-954), sucraloza (E-955), taumatina (E-957), neohesperidina DC (E-959), glicozid de steviol (E-960), neotam (E-961) si sare de aspartam-acesulfam (E-962).
Autor: Prof. Dr. Lluis Serra-Majem,
Profesor de Medicina Preventiva si Sanatate Publica la Universitatea Las Palmas din Gran Canaria si Presedintele Academiei Spaniole de Nutrititie si Stiinte Alimentare(AEN).
0 Comentarii