Industria de medicamente generice si biosimilare, ‘instrument’ pentru autoritati de a economisi bani

20/03/2019
Industria de medicamente generice si biosimilare, ‘instrument’ pentru autoritati de a economisi bani

Industria de medicamente generice si biosimilare, ‘instrument’ pentru autoritati de a economisi bani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/industria-de-medicamente-generice-si-biosimilare-instrument-pentru-autoritati-de-a-economisi-bani/

Vicepresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Razvan Vulcanescu, spune ca institutia este interesata ca listele de medicamente sa cuprinda cat mai multe produse biosimilare, acestea fiind succesoare al medicamentelor biologice pentru care brevetul a expirat, iar exclusivitatea a fost pierduta.

Potrivit Agerpres, el a explicat ca dintre cele circa 6.000 de medicamente care se afla pe lista medicamentelor cu si fara contributie personala, 96 cu denumire comuna internationala (DCI) sunt biologice iar cele mai multe dintre acestea sunt utilizate in programele nationale curative.

Dintre cele 96 de DCI-uri biologice, 11 medicamente au echivalente biosimilare pe piata iar pentru doua, pe piata este prezent doar biosimilarul. Astfel ca, ponderea celor 96 de produse biologice in consumul valoric de medicamente si fara contributie personala aflate pe listele de decontare ale CNAS este una semnificativa.

“Ma raportez aici strict la semestrul patru al anului 2018, unde ponderea a atins 27% din totalul cheltuielilor. In acest context, tinand cont de faptul ca pretul medicamentele biosimilare este cu cel putin 20% mai mic decat cel al produselor biologice si avand in vedere imperativul utilizarii cat mai judicioase a Fondului National al Asigurarilor Sociale de Sanatate, este de la sine inteles ca institutia pe care o reprezint este interesata ca listele de medicamente sa existe cat mai multe produse biosimilare. Nu numai ca produsele biosimilare ne-ar permite din aceleasi fonduri sa putem sustine tratamentul unui numar semnificativ mai mare de pacienti, dar, in acelasi timp, accesul la medicamente biosimilare ar putea reprezenta mai multe optiuni de tratament, mai multa autonomie in prescrierea tratamentelor si o usurare a contributiei personale a asiguratului in cazul in care medicamentul nu este compensat in proportie de 100%”, a declarat Vulcanescu conform sursei citate.

El considera ca este necesara o politica unitara a biosimilaritatii la nivel national, care sa tina cont de studiile existente pe plan international pe tema echivalentelor medicamentelor biologice, dar si de limitele acestor studii.

Potrivit presedintelui APMGR, Adrian Grecu, industria de medicamente generice si biosimilare este ‘cu adevarat un instrument’ pentru autoritati ca acestea sa economiseasca bani.

Si purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Anca Cuprariu, a explicat ca biosimilarele se aproba printr-o procedura centralizata la nivelul Agentiei Europene a Medicamentului.

“O procedura centralizata inseamna ca experti din toate statele membre ale UE care fac parte din Comitetul pentru Medicamente de uz uman al Agentiei Europene a Medicamentului evalueaza dosarul de calitate, eficacitate si siguranta. Exista un grup organizat la nivelul acestui comitet pentru medicamente de uz uman, grup care este destinat analizei biosimilarelor. (…) In momentul in care vorbim de o autorizatie de punere pe piata, emisa printr-o decizie a Comisiei Europene, care are in spate acest intreg proces de evaluare al documentatiei de autorizare, analizate profund, temeinic, riguros de catre aceste comitete stiintifice ale Agentiei Europene ale Medicamentului, nu putem vorbi decat de medicamente sigure”, a declarat Anca Cuprariu, citata de Agerpres.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania a organizat, miercuri, conferinta ‘Oportunitati ale adoptiei medicamentelor biosimilare pentru sistemul de sanatate din Romania’.

Etichete: medicamente generice, medicamente biosimilare, DCI, APMGR, CNAS, lista medicamente compensate si gratuite

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: