Infectiile cu virusurile herpetice
Infectiile cu virusurile herpetice
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/infectiile-cu-virusurile-herpetice/
Conform statisticilor, incidenta infectiilor cu herpesvirusurile umane (HHV) a crescut alarmant in ultimile decenii, ele fiind responsabile de un important procent din morbiditatea/mortalitatea post-transplant.
De asemenea, s-a constatat ca exista relatii bidirectionale intre infectia cu virusuri herpetice si infectia cu HIV, avand in vedere ca unele herpesvirusuri umane stimuleaza replicarea virusului HIV, agravand boala. Mai mult decat atat, leziunile de herpes genital reprezentand poarta de intrare pentru infectia HIV.
Din pacate, unele virusuri herpetice sunt implicate in oncogeneza si in etiopatogenia unor boli cronice precum limfom malign Non-Hodgkin, Limfon Burkitt, sarcom Kaposi. Totodata, sunt studii care au demonstrat o posibila legatura intre herpesvirusurile umane si scleroza multipla, boala Alzheimer, schizofrenie, ateroscleroza.
Este important de stiut ca dupa vindecarea primoinfectiei, unele herpesvirusuri umane raman in stare latenta in unele celule ale organismului, persistand o perioada indefinita, iar in anumite conditii HHV latente se pot reactiva periodic, producand recurentele herpetice.
Mai multe informatii despre caracterele generale ale herpesvirusurilor umane si despre clasificarea acestora puteti obtine accesand cursul “Virusurile Herpes Simplex 1 si 2” postat pe platforma FormareMedicala.ro. Cursul este disponibil gratuit si creditat cu 12 puncte EMC.
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii