Infiintarea cabinetelor medicale de catre medici rezidenti, cadrul legal
Infiintarea cabinetelor medicale de catre medici rezidenti, cadrul legal
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/infiintarea-cabinetelor-medicale-de-catre-medici-rezidenti-cadrul-legal/
Un medic rezident pe medicina de familie nu poate infiinta un CMI, in calitate de titular, in timpul rezidentiatului, dat fiind faptul ca nu are drept de libera practica, arata legea. Totusi, “medicii rezidenti pot infiinta un cabinet medical sub forma de SRL, in care medicul rezident sa aiba calitatea de asociat unic, iar un medic specialist sa fie numit administrator, in conditiile OG nr. 124/1998, republicata”, a explicat av. Liana Cruceru, consultantul juridic PaginaMedicala.ro.
Dupa infiintarea cabinetului sub forma de SRL, medicul trebuie sa se adreseze in primul rand Colegiului Judetean al Medicilor, pentru obtinerea certificatului de avizare a infiintarii cabinetului medical.
“Cu acest certificat se merge la Directia de Sanatate Publica Judeteana de care apartine, pentru inscrierea in registrul unic al cabinetelor medicale. Aceste institutii vor furniza lista documentelor necesare in fiecare etapa”, a continuat avocatul.
In ceea ce priveste posibilitatea unui asistent medical de a infiinta un cabinet de tratamente medicale, legea prevede ca “activitatea asistentilor medicali generalisti, moaselor si asistentilor medicali se desfasoara in cadrul echipei medicale sau independent, ca titulari ori asociati ai cabinetelor de practica independenta”.
Normele de infiintare a cabinetelor de practica independenta nu exista inca
Pana in prezent insa nu au fost elaborate norme de infiintare a cabinetelor de practica independenta.
“Din acest motiv, OAMGMAMR nu poate sa elibereze avizele necesare infiintarii cabinetelor private ale asistentilor medicali”, a explicat av. Liana Cruceru.
Un asistent medical trecut de limita de varsta poate fi angajat cu norma intreaga in cadrul unui cabinet de medicina de familie.
“Conform art. 22 alin. (6) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali care au depasit limita de varsta de pensionare pot profesa in continuare in unitati sanitare private. Desfasurarea activitatii se face in baza certificatului de membru si a avizului anual al Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, eliberat pe baza certificatului de sanatate si a asigurarii de raspundere civila, pentru greseli in activitatea profesionala, incheiata pentru anul respectiv”, a conchis Liana Cruceru, consultantul juridic PaginaMedicala.ro.
0 Comentarii