Informare pentru medicii de familie
Informare pentru medicii de familie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/informare-pentru-medicii-de-familie/
Ca urmare a mai multor sesizari din partea colegilor medici de familie privind solicitarile de eliberare a unor adeverinte Colegiul Medicilor din Romania a emis prezenta
INFORMARE
Competenta profesionala se obtine in urma pregatirii in specialitate prin rezidentiat precum si prin urmarea unor programe de pregatire pentru obtinerea unor competente profesionale.
Conform curriculumului de pregatire in medicina de familie, medicul de familie nu este abilitat sa emita adeverinte medicale care sa precizeze sintagma “apt de munca”. De altfel nici o alta specialitate medicala nu este abilitata sa foloseasca aceasta sintagma deoarece contine elemente generale, evazive. Potrivit prevederilor HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, numai medicii de medicina muncii sunt abilitati sa completeze fisa de aptitudine si cu referire doar la un anumit loc de munca, nu la capacitatea de munca in general.
Medicii de familie trebuie sa respecte competentele curriculare, in conformitate cu prevederile art. 9 din Codul deontologic al Colegiului Medicilor din Romania („Art. 9 – Principiul specializarii profesionale. Cu exceptia unor cazuri de urgenta vitala, medicul actioneaza potrivit specialitatii, competentelor si practicii pe care le are.”). Astfel, medicii de familie pot folosi doar sintagma “clinic sanatos” sau pot preciza diagnosticul constatat sau confirmat de alte specialitati medicale, nefiind indreptatiti curricular sa foloseasca sintagma ”apt de munca”.
In caz contrar, pot intra sub incidenta dispozitiilor art. 22, lit. g) din Codul de deontologie („Art. 22 Fapte si acte nedeontologice. Sunt contrare principiilor fundamentale ale exercitarii profesiei de medic, in special, urmatoarele acte: (…) g) emiterea unui document medical pentru care nu exista competenta profesionala;”).
In ceea ce priveste eliberarea adeverintelor medicale facem urmatoarele precizari:
Capitolul II, litera A. Pachetul de servicii de baza in asistenta medicala primara, pct. 1.5 lit. i) – din Hotararea de Guvern nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2018-2019, stabileste dreptul pacientului de a beneficia in mod gratuit (conform statutului de asigurat) si obligatia corelativa a medicului de familie de a elibera adeverinta de incadrare in munca pentru someri beneficiari ai pachetului de baza.
Art. 2, lit. d) din Anexa la Ordinul Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale nr. 85/2002 privind aprobarea Procedurii de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj prevede ca pentru completarea fisei persoana in cautarea unui loc de munca va prezenta un set de acte printre care si adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale. Ordinul MMSS nu stabileste obligatia medicului de familie de a elibera aceasta adeverinta pe de-o parte, iar pe de alta parte aceasta adeverinta nu este una si aceeasi cu cea mentionata in HG nr. 140/2018.
Conform prevederilor art. 9, alin. (1) din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv in conformitate cu art. 16, alin. 6) din hotarare.
Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.
Pe cale de consecinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 418/2004 privind statutul profesional specific al medicului de medicina a muncii si HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, examenul medical care sa constate daca o persoana este apt/inapt pentru munca este de competenta medicului de medicina muncii.
Potrivit Legii nr. 321/2007 privind organizarea si functionarea cabinetelor de medicina sportiva, avizul medical “apt/ inapt de efort fizic” este emis de cabinetul de medicina sportiva in urma examinarilor clinice si paraclinice specifice, cu avizul medicului specialist, a colaborarii cu alte specialitati medicale, in functie de particularitatile cazului, iar pentru orele de educatie fizica din scoli, avizul medical poate fi eliberat de catre medicul scolar in colaborare cu medicii de specialitate.
Orice solicitare va fi intemeiata pe prevederile legii si i se va da curs de medic in limitele competentelor.
Presedinte CMR
Dr. Borcean Gheorghe
Autor: FormareMedicala.ro
8 Comentarii
Medicul cu competenta in medicina deintreprindere a avut un rol pana la 31.12.2010 conform art.4, al.2 din HG 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (actualizată până la data de 21 ianuarie 2008):
“Până la data de 31 decembrie 2010, medicii specialişti în medicină generală ori în medicină de familie, care au obţinut, potrivit legii, atestat în specialitatea medicină de întreprindere, pot desfăşura activităţi în domeniul supravegherii sănătăţii lucrătorilor, cu excepţia încheierii fişei de aptitudine prevăzute la art. 16 alin. (6)”.
In forma actualizată până la data de 12 decembrie 2011 a HG 355/2007 se observa ca art.4, al.2 a fost abrogat, deci de la 01.01.2011 supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii, conform art.4, al.1.
Bua ziua!
Daca medicul de familie nu mai poate elibera adeverinta pentru sport atunci cine o poate elibera?
Sintagma “Apt de munca” de pe adeverintele pt concurs/angajare NU inlocuiesc examenul de Medicina Muncii, care este obligatoriu ulterior angajarii (pe baza lui se elibereaza fisa de aptitudine)!
Acea adeverinta atesta “punctul de vedere” al medicului de familie, adica se comunica unitatii ca acea persoana nu are in antecedentele personale elemente care ar reprezenta un potential risc.
Fiind medicul familiei din care persoana face parte, medicul de familie este cel mai bun cunoscator al “terenului” pacientului si oarecum este firesc sa fie interbat ce parere are despre orientarea/reorientarea profesionala a pacientului. Niciun alt medic, indifrent de specialitate, nu va putea emite o opinie care sa echivaleze punctul de vedre al MF !
Adeverinta respectiva este o recunosstere a valorii Medicinei de Familie si a opiniei medicului de familie!
TREBUIESC INFORMATI SI PROFESORII DE ED FIZICA DE INSPECTORATELE SCOLARE JUDETENE SA NU MAI SOLICITE DE LA MEDICII DE FAMILIE ADEVERINTE PENTRU ELEVI IN FIECARE AN SAU LA DIFERITE CUPE SI CONCURSURI IN CARE ELEVII SUNT APTI PTR. SPORT.
“Pe cale de consecinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 418/2004 privind statutul profesional specific al medicului de medicina a muncii si HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, examenul medical care sa constate daca o persoana este apt/inapt pentru munca este de competenta medicului de medicina muncii.”
Cred ca este limpede!
Trebuie sa-i spun CMR ca lucrez de 11 ani in UE ca urmare a pregatirii efectuate in Romania ca MF, si nu am nici o restrictie in a aprecia daca un pacient este apt sau nu pentru munca.Probabil ca romanul este mai complicat si trebuie medici cu supraspecializare sa confirme sau infirme abilitatea lui de a lucra.Te apuca risul.Credeam ca masa medicala romana se ridica peste media de inteligenta a poporeanului,dar am uitat ca tot de acolo provin.Nu degeaba Romania arata cum arata si este privita cum este privita.
Ar fi bine dacă se anunță și cei de la AJOFM ,că ei nu știu de legea aceasta ai tot la MF îi trimit.
m-ar interesa care mai este rolul medicului cu competenta in medicina deintreprindere in toata aceasta ecuatie?