INSP: Cresterea cazurilor de rujeola s-a accelerat in ultimele luni
INSP: Cresterea cazurilor de rujeola s-a accelerat in ultimele luni
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/insp-cresterea-cazurilor-de-rujeola-s-a-accelerat-in-ultimele-luni/
In prezent, Regiunea OMS Europa se confrunta cu o crestere alarmanta a cazurilor de rujeola. 58.114 cazuri de rujeola au fost raportate de 41 dintre cele 53 de state membre ale regiunii, in anul 2023, cu o crestere de peste 60 de ori comparativ cu anul 2022 in care au fost raportate 942 de cazuri.
98% dintre aceste cazuri (57.111) au fost raportate de 10 tari, printre care se afla si Romania, transmite Institutul National de Sanatate Publica (INSP) intr-un comunicat despre luna nationala de informare despre vaccinare.
“Cresterea cazurilor s-a accelerat in ultimele luni, iar aceasta tendinta este de asteptat sa continue in regiune, daca nu se iau masuri urgente pentru a preveni raspandirea.”, precizeaza sursa citata.
Cu scopul de a sublinia rolul vaccinarii in lupta impotriva bolilor, la initiativa Regiunii Europene a OMS, este marcata anual Saptamana Europeana a Vaccinarii.
“In luna aprilie a acestui an, sub sloganul „Spune NU rujeolei, spune DA vaccinarii!” ne indreptam atentia catre una dintre cele mai sigure metode prin care ne putem proteja impotriva bolilor grave – imunizarea prin vaccinare. Bolile infectioase precum hepatita, poliomielita, difteria, tetanosul, au reprezentat, in trecut, importante cauze de deces. Dezvoltarea vaccinurilor, prin imunizarea activa, a oprit raspandirea infectiilor, a salvat vieti, a eliminat si chiar a eradicat in anumite regiuni ale lumii unele boli grave. Cu toate acestea, in prezent, intreaga lume se confrunta cu o crestere alarmanta a cazurilor de rujeola.”, mai precizeaza INSP.
Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume, raspandita atunci cand o persoana infectata respira, tuseste sau stranuta. Virusul ramane activ si contagios in aer sau pe suprafete infectate timp de pana la 2 ore.
Orice persoana care nu este imuna se poate infecta. O eruptie cutanata proeminenta este cel mai vizibil simptom, iar cazurile grave pot include orbire, encefalita, diaree severa si deshidratare asociata, infectii ale urechii si pneumonie.
Copiii mici nevaccinati si femeile insarcinate nevaccinate prezinta cel mai mare risc de complicatii severe ale rujeolei.
Infectia cu rujeola slabeste sistemul imunitar si il poate face „sa uite” cum sa se protejeze impotriva altor infectii comune, lasand mai ales copiii, extrem de vulnerabili.
Rujeola este o boala care poate fi prevenita prin vaccinare. Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigura modalitate de a proteja copiii de aceasta boala potential periculoasa. Sunt necesare eforturi urgente de vaccinare pentru a opri transmiterea. Este vital ca toate tarile sa fie pregatite sa depisteze rapid si sa raspunda in timp util la focarele de rujeola, care ar putea pune in pericol progresul catre eliminarea acesteia.
In Romania, in perioada 01.01.2023-05.03.2024, au fost notificate 7.243 de cazuri confirmate cu rujeola, din care 8 decese.
Cele mai multe cazuri (6.039) sunt la persoanele nevaccinate din toate grupele de varsta, 4.576 fiind copii intre 0 si 9 ani, dintre acestia 1021 fiind copii sub un an.
Vaccinarea rujeolica (cu vaccin combinat Rujeola-Oreion-Rubeola – ROR), este inclusa in Programul National de Vaccinare.
Ministerul Sanatatii a declarat epidemia nationala de rujeola la 5 decembrie 2023 pentru a intari dreptul copiilor cu varsta intre 9 si 11 luni si a persoanelor cu vaccinare incompleta de a beneficia de vaccinare. La nivel national, acoperirea vaccinala cu prima doza de ROR este de 78% si de 62% pentru a doua doza.
Etichete: rujeola, epidemie de rujeola, vaccinarea ROR, saptamana europeana a vaccinarii, INSP
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii