Institutul Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN) se afla pe lista centrelor oncologice de elita din Europa

24/11/2017

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN) se afla pe lista centrelor oncologice de elita din Europa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/institutul-oncologic-din-cluj-napoca-iocn-se-afla-pe-lista-centrelor-oncologice-de-elita-din-europa/

Institutul Oncologic “Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca (IOCN) a fost acreditat si a primit denumirea de “Clinical Cancer Center” din partea institutiei de profil europene, Organisation of European Cancer Istitutes (OECI), ceea ce reprezinta o premiera pentru Romania.

Directorul medical al IOCN, conf. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, spune ca acreditarea din partea OECI presupune prestarea unei activitati medicale la standardele europene in domeniu.

“Prin obtinerea acestei denumiri de Clinical Cancer Centre din partea lor inseamna ca, practic, institutia evaluata indeplineste toate standardele cerute de aceasta organizatie care,la fondare – la fel cum UE a fost fondata de cateva state – a fost compusa de cele mai puternice centre de cancer din Europa. Suntem la nivel european din acest punct de vedere. OECI a fost fondata de institutele cele mai importante in Franta, Olanda, Italia, Marea Britanie, Germania, are cerinte foarte elitiste, ca sa spun asa, astfel incat a trebuit sa facem si noi activ aceste lucruri, unele fiind dificil de implementat in conditiile legislatiei nationale, deoarece in Europa de Vest lucrurile par cel putin mult mai permisive si exista o varietate si mai mare de alternative. Acordarea titlului de Clinical Cancer Center este o recunoastere a standardelor, eforturilor pe care le-a facut intreg institutul, intreg personalul medical si administrativ. A fost un efort insemnat’, a declarat Patriciu Achimas-Cadariu, potrivit Agerpres.

Procesul strict de acreditare a durat circa doi ani, dar pregatirea lui a inceput de mai bine de zece ani.

“Institutul este fondat in 1929 de catre vizionari, institutul modern in anii 60 a fost refacut de catre prof Ion Chiricuta, al carui nume il si poarta. Relatia noastra cu OECI e din 2007-2008, dar se incepuse inca din 2001-2002, sub conducerea dlui prof Alexandru Irimie, un proces de regandire a tuturor standardelor si modalitatilor de management ale bolii canceroase, de implementare a standardelor de calitate ISO. Primul contact cu OECI l-a avut dl conf Cernea, actual prorector, si director medical la acel moment al institutului nostru. Consecutiv momentului in care am devenit membri cu drepturi depline am organizat, in 2008, 2010 si 2012 trei conferinte si un curs european sub egida OECI si intre anii 2013 si 2016 am participat voluntar si neremunerat intr-n proiect al OECI numit Benchcan si care se refera la standardizarea la nivelul centrelor de cancer, standarde de calitate. Am ajuns ca membri sa participam la cest proces de standardizare in interiorul organizatiei. Consecutiv dlui conf Cernea, relatia cu OECI a fost preluata de dna prof Ioana Neagoe, care este si director de cercetare al IOCN. Ea a participat si la organizarea acestor intalniri in orasul nostru. Totul a culminat cu anul 2014, cand IOCN celebra 85 de ani de existenta si OECI a ales atunci sa organizeze si Zilele oncologice OECI la noi in Cluj si adunarea generala a organizatiei”, mai spus Patriciu Achimas-Cadariu conform sursei mentionate.

El a mai completat ca astfel, IOCN se aseaza la masa celor mai importante centre de cancer din Europa.

Criteriile pe baza carora s-a acordat acreditarea, valabila timp de cinci ani, tin in special de calitatea actului medical si de performante in ceea ce priveste supravietuirea pacientilor tratati, rata similara celor mai bine cotate astfel de centre de cancer europene.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: