Insuficienta cardiaca, o boala subdiagnosticata care afecteaza grav calitatea vietii
Insuficienta cardiaca, o boala subdiagnosticata care afecteaza grav calitatea vietii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/insuficienta-cardiaca-o-boala-subdiagnosticata-care-afecteaza-grav-calitatea-vietii/
In Romania exista o categorie din ce in ce mai mare de pacienti “invizibili”, care se sting din viata subit, fara ca semnalele de alarma sa fi fost luate in considerare in mod activ de catre sistemul de sanatate sau chiar de catre ei insisi: pacientii cu insuficienta cardiaca.
Insuficienta cardiaca este o boala subdiagnosticata, care afecteaza grav calitatea vietii celor care traiesc cu acesta afectiune, ai carei statistici sunt graitoare: anual avem 44 de mii de cazuri noi.
Imaginea alarmanta descrisa prin cercetariile derulate la nivel national necesita o interventie rapida: populatia afectata de insuficienta cardiaca este aproximativ egala cu populatia cumulata a oraselor Cluj, Iasi si Timisoara.
Astfel, 4,7% din populatia adulta din Romania sufera de insuficienta cardiaca. 30% dintre cazuri ajung la spital in stadii agravate ale bolii, iar 1 din 2 persoane nou diagnosticate cu insuficienta cardiaca moare in urmatorii 5 ani.
Pornind de la aceasta realitate, in cursul acestei saptamanii a avut loc la Palatul Parlamentului dezbaterea „In inima problemei”, o initiativa colaborativa pentru constientizarea si managementul imbunatatit al insuficientei cardiace, initiata de Societatea Romana de Cardiologie, Fundatia Romana a Inimii, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, cu sprijinul AstraZeneca.
Participantii au scos in evidenta faptul ca, in acest moment, cadrul de reglementare pune accentul mai degraba pe tratamentul pacientilor in stadii avansate ale bolii, fara focus pe preventia insuficientei cardiace, pe diagnosticul precoce si pe oportunitatea pe care noile optiuni terapeutice, administrate inca din stadiile initiale, le pot oferi acestor pacienti. Identificarea si raportarea cazurilor noi este ingreunata de lipsa unor programe dedicate de screening si diagnostic. Costurile pentru sistemul de sanatate sunt mult mai ridicate atunci cand pacientii ajung la medic in stadii tardive, ce necesita spitalizare sau tratamente complexe.
“Insuficienta cardiaca este o afectiune complexa, deseori asociata cu complicatii serioase precum diabetul zaharat si boala cronica de rinichi, cu simptome nespecifice si de multe ori silentioase, ceea ce face ca 9 din 10 pacienti sa nu stie ca sufera de aceasta boala. Acesta este motivul pentru care mai multe societati medicale si organizatii de pacienti au initiat acest proiect de regandire a unor masuri integrate, astfel incat pacientul sa fie diagnosticat si sa primeasca tratamentul inca din stadiile initiale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ovidiu Chioncel, Presedinte-Ales al Societatii Romane de Cardiologie.
Astfel, mare parte a dezbaterilor s-au concentrat pe identificarea unor solutii concrete care privesc o repozitionare strategica a problemei insuficientei cardiace in cadrul politicilor publice de sanatate. ”Insuficienta cardiaca trebuie abordata din doua perspective: pe de o parte avem nevoie de elaborarea si implementarea unui Program National de Sanatate dedicat acestei patologii, care sa cuprinda masuri prin care sa putem imbunatati managementul pacientului, iar, pe de alta parte, avem nevoie de campanii sustinute de constientizare pentru ca populatia sa poata identifica simptomele timpurii ale bolii si sa se prezinte la medic”, a declarat Prof. Univ. Dr. Dragos Vinereanu, Presedintele Fundatiei Romane a Inimii.
Un studiu de perceptie realizat de YouGov cu sprijinul AstraZeneca in 9 tari din Europa si din lume in august 2020, incluzand Romania, a aratat ca romanii nu cunosc simptomele si riscurile asociate insuficientei cardiace, determinand astfel prezentarea tardiva la medic.
Pentru a fi eficient, un Program National de Insuficienta Cardiaca ar trebui sa contina:
• Standarde pentru screening, diagnostic precoce si tratament pentru stadiile incipiente ale bolii;
• Abordare multidisciplinara si integrata;
• Masuri de informare si educare privind simptomele si complicatiile insuficientei cardiace.
Dr. Nelu Tataru, Presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, a scos in evidenta faptul ca “Insuficienta cardiaca este o afectiune cu un impact extrem de puternic asupra starii de sanatate a pacientilor. Pierderile umane imense pe care le provoaca insuficienta cardiaca in randul populatiei adulte constituie dovada evidenta pentru care implicatiile sale ar trebui abordate ca prioritati de sanatate publica in planurile nationale de sanatate si chiar in Strategia Nationala de Sanatate. Prioritizarea afectiunii in astfel de documente nationale cu o puternica forta legislativa ar asigura cadrul legal necesar implementarii unor masuri active de diagnostic precoce si tratament in stadii incipiente ale bolii.”
Pana la elaborarea unui Program National de Insuficienta Cardiaca, exista o serie de interventii punctuale care pot fi luate in considerare: “Sta in puterea noastra sa schimbam in bine statisticile acestei boli, printr-un program structurat de prevenire (screening), diagnostic precoce, initierea tratamentului in stadiile incipiente ale bolii, precum si prin efortul pentru constientizarea riscurilor, simptomelor si poverii bolii. Acestea sunt masuri care pot usura atat suferinta pacientior, cat si presiunile financiare si logistice la care este supus sistemul de sanatate” a afirmat Prof. Univ. Dr. Bogdan A. Popescu, Presedintele Societatii Romane de Cardiologie.
In ceea ce priveste implicarea medicilor de familie, Dr. Dina Mergeani, Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, a declarat: “O patologie complexa precum insuficienta cardiaca necesita o colaborare interdisciplinara sustinuta, medicilor de familie revenindu-le rolul foarte important de a depista precoce simptomele si semnele acesteia, de a educa pacientul cu privire la simptome si de a comunica cu toti membrii echipei multidisciplinare pentru o schema de tratament optima”.
La finalul dezbaterii, Radu Ganescu, Presedintele C.O.P.A.C., a declarat ca “Fiecare spitalizare din cauza insuficientei cardiace ia ani din viata pacientilor care traiesc cu aceasta boala. Este in puterea noastra, a celor de la aceasta masa, pacienti, medici, autoritati, sa gasim solutii pentru ca romanii care sufera de insuficienta cardiaca sa poata beneficia de diagnostic rapid, tratament corespunzator si acces la echipe multidisciplinare”.
“Este momentul sa gasim si sa punem in aplicare cu totii – pacienti, medici, autoritati – solutii pentru ca procesul de diagnostic si tratament al insuficientei cardiace sa fie accesibil si sustenabil” este apelul facut de initiatorii acestui proiect, la finalul dezbaterii.
Etichete: insuficienta cardiaca, screening insuficienta cardiaca, tratament insuficienta cardiaca
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii