Intalnire intre ministrul Sanatatii si sindicate | Revendicarile sindicatelor din sistemul sanitar
Intalnire intre ministrul Sanatatii si sindicate | Revendicarile sindicatelor din sistemul sanitar
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/intalnire-intre-ministrul-sanatatii-si-sindicate-revendicarile-sindicatelor-din-sistemul-sanitar/
Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, s-a intalnit cu reprezentantii sindicatelor din sistemul sanitar si au discutat despre importanta vaccinarii personalului din sistemul medical, precum si despre cresterea calitatii serviciilor medicale pentru pacientii din Romania.
“In cadrul intrevederilor, ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a subliniat importanta cresterii ratei de vaccinare in randul personalului din sistemul medical pentru protectia pacientilor si au convenit ca vor face eforturi comune in acest sens. De asemenea, au avut loc discutii aplicate privind colaborarea si aplicarea strategiilor si reformelor pentru cresterea rezilientei sistemului sanitar in contextul pandemiei COVID-19 si imbunatatirea serviciilor medicale in sistemul sanitar public.”, scrie intr-un comunicat MS.
Principalele teme abordate in cadrul intalnirii de catre reprezentantii Federatiei “Solidaritatea Sanitara”:
1.Memorandumul Guvernului privind salarizarea
Reprezentantii “Solidaritatea Sanitara” au atras atentia asupra efectelor acestui memorandum, aplicarea principiilor acestuia conducand la pierderi semnificative de venituri salariale, in special prin efectul limitarii sporurilor. Acesta este motivul pentru care resping solutia sporului identic pentru toti salariatii.
2.Acordarea cresterilor salariale personalului care nu a beneficiat de cresterea salariala integrala (auxiliar-medical, TESA si celelalte categorii) si raportarea sporurilor la salariul de baza
“Reamintim ca aceasta solicitare a “Solidaritatii Sanitare” a constituit o prioritate, fiind de altfel principalul scop al protestelor de la inceputul acestui an. Ministrul Sanatatii a admis ca aceste categorii de personal sunt ramase semnificativ in urma cu nivelul salarial, problema urmand a fi discutata in cadrul grupului de lucru pentru identificarea parghiilor de rezolvare.
Reprezentantii Federatiei „Solidaritatea Sanitara” din Romania au insistat asupra urgentarii raportarii sporurilor pentru conditiile de munca la salariul de baza actual pentru toate categoriile de personal, solicitand refacerea estimarilor privind costurile si initierea procedurilor cu Ministerul Finantelor. Aceeasi procedura trebuie aplicata tuturor sporurilor.”, se precizeaza intr-o informare a Federatiei.
3.Obligativitatea testarii personalului din Sanatate, in baza metodologiei recent adoptate de catre INSP
Federatia “Solidaritatea Sanitara” isi mentine pozitia exprimata public, in mod repetat, referitoare la utilizarea unei campanii de vaccinare si a parghiilor de stimulare a salariatilor pentru a-i convinge sa se vaccineze, nefiind de acord cu forme de constrangere. De asemenea, sindicalistii considera ca este necesar a fi luat in considerare si criteriul imunizarii prin boala, nu doar al vaccinarii.
“Totodata, am indicat problemele legate de datele existente in privinta numarului de salariati din sistemul de sanatate vaccinati, cele oficiale fiind semnificativ diferite fata de datele centralizate de “Solidaritatea Sanitara”.
Masurile pro-active de convingere a salariatilor pot fi implementate prin campanii comune de constientizare, dar si prin intermediul organismelor profesionale.”, transmite sindicatul.
4.Acordarea stimulentului de risc pentru salariatii din CPU/UPU
Problema fiind de natura tehnica, Ministerul Sanatatii urmeaza sa demareze identificarea solutiei de finantare pentru a corecta nedreptatea facuta acestor categorii de salariati.
5.Angajarea personalului pe perioada nedeterminata
In discutie sunt salariatii care au fost angajati in unitatile sanitare publice, pe perioada pandemiei, cu contracte de munca pe perioada determinata. Ministerul Sanatatii afirma ca la acest moment proiectul de act normativ se afla pe circuitul de avizare.
6.Aplicarea prevederilor legii nr. 56/2020 referitoare la pensia de urmas pentru salariatii decedati la datorie
Reprezentantii Ministerului Sanatatii au precizat ca impreuna cu Ministerul Muncii sunt initiatori ai unui proiect de act normativ care sa reglementeze modalitatea de aplicare a Legii nr. 56.
7.Legea nr. 5/2021 referitoare la reducerea varstei de pensionare
Solicitarea “Solidaritatii Sanitare” vizeaza extinderea conditiilor de pensionare din aceasta lege la toate categoriile de salariati aflati in conditii de munca identice. Pentru o abordare etica si unitara este necesara utilizarea criteriului conditiilor de munca deosebit de periculoase, ce a stat la baza reducerii varstei de pensionare, pentru toti salariatii care lucreaza in aceste conditii de munca.
In acelasi timp, “Solidaritatea Sanitara” a solicitat si transpunerea unui alt principiu care sa conduca la reducerea varstei de pensionare, respectiv recunoasterea timpului din al doilea contract individual de munca drept stagiu de cotizare.
Propunerea doamnei ministru Ioana Mihaila a fost ca discutiile tehnice pe aceasta tema sa se realizeze, de asemenea, intre experti ai federatiilor reprezentative si ai Ministerului Sanatatii.
8. Negocierea anexelor Contractului colectiv de munca la nivel de sector bugetar sanatate
In discutie sunt o serie de anexe introduse de ”Solidaritatea Sanitara” in contractul colectiv de munca sectorial ce vizeaza in special: procedura de stabilire a turelor, infiintarea Fondului unic de finantare a formarii profesionale continue, armonizarea vietii profesionale cu viata de familie etc.
Conform afirmatiei domnului Secretar de Stat Dr. Levente Vass, incepand cu luna septembrie 2021 ar urma sa fie demarate negocierile pe tema acestor anexe.
9.Refacerea normativului de personal
Reprezentantii “Solidaritatea Sanitara” au insistat pe problema normativului de personal, atat in cazul unor categorii de personal medical (corelata cu complexitatea activitatii), cat si in cazul personalului nemedical/TESA (angajandu-se sa transmita un set de reglementari adecvate specificului muncii acestora). De asemenea, au subliniat faptul ca ponderea numarului de paturi in noul normativ ar trebui sa scada, acest indicator urmand sa fie completat de un set de variabile care sa surprinda mai adecvat situatia.
10.Reasezarea dialogului social mai aproape de normalitatea europeana
Reprezentantii Federatiei “Solidaritatea Sanitara” din Romania au solicitat ca activitatea grupurilor tehnice de lucru sa fie completata de intalniri lunare si de consultarea federatiilor reprezentative, pentru toate Ordinile de ministru cu impact asupra lucratorilor din Sanatate.
Etichete: ministrul sanatatii, sindicate din sistemul sanitar, revendicari sindicate sanatate
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii