Inteligenta artificiala i-ar putea ajuta pe medici in screening-ul cancerului de san
Inteligenta artificiala i-ar putea ajuta pe medici in screening-ul cancerului de san
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/inteligenta-artificiala-i-ar-putea-ajuta-pe-medici-in-screening-ul-cancerului-de-san/
Un software de inteligenta artificiala (IA) i-ar putea ajuta pe medicii radiologi in screening-ul cancerului de san, potrivit datelor preliminarii ale unui studiu publicat miercuri, conform AFP.
Efectuat in Suedia si publicat in jurnalul stiintific Lancet Oncology, acest studiu aduce o concluzie conform careia utilizarea de catre medicii radiologi a unui software de inteligenta artificiala pentru o mai buna orientare a analizelor lor nu implica niciun risc, relateaza si Agerpres.
Cercetatorii au impartit aproximativ 80.000 de femei in doua grupuri de dimensiuni similare. Toate persoanele au fost supuse unei mamografii, insa cele din primul grup au fost examinate in mod traditional, de catre doi radiologi independenti, in timp ce datele din cel de-al doilea grup au fost analizate mai intai de un software IA si apoi de un singur radiolog.
In cazul grupului asistat de IA nu au fost inregistrate performante mai slabe, fiind detectate chiar mai multe tipuri de cancer. Rata de rezultate “fals pozitive” – cazurile in care prima examinare suspecteaza incorect prezenta cancerului – a fost similara.
Potrivit surselor citate, deoarece este nevoie de un singur radiolog in procedura ce implica un software IA, utilizarea acestei tehnologii ar putea reduce in cele din urma la jumatate volumul de munca al acestor medici.
Aceste rezultate sunt promitatoare, deoarece screening-ul este considerat pe scara larga drept una dintre principalele modalitati de combatere a cancerului de san. In Franta, mai noteaza AFP, screening-ul se aplica tuturor femeilor cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani, in conformitate cu recomandarile europene.
Cu toate acestea, este prea devreme pentru a formula concluzii definitive in ceea ce priveste utilizarea IA in acest domeniu: va fi nevoie de cativa ani pentru a sti daca procedura este la fel de eficienta ca o dubla opinie umana.
Pentru a face acest lucru, cercetatorii vor compara in doi ani rata cancerelor omise prin screening, dar care vor fi diagnosticate in acest interval.
Aceste date initiale lasa, de asemenea, loc pentru incertitudine cu privire la riscul de “supradiagnosticare” – identificarea leziunilor care nu ar fi evoluat in cancere periculoase fara tratament.
Aceasta problema a supradiagnosticarii se afla in centrul unor critici la adresa meritelor screening-ului generalizat, chiar daca cercetarile confirma din ce in ce mai clar importanta sa in ceea ce priveste reducerea mortalitatii prin cancer de san.
Etichete: screening-ul cancerului de san, depistare cancer de san, inteligenta artificiala
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii