Interviu Conf.dr. Monica Luminos: Sistemul de vaccinare privat ar putea fi o solutie pentru Romania
Interviu Conf.dr. Monica Luminos: Sistemul de vaccinare privat ar putea fi o solutie pentru Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-conf-dr-monica-luminos-sistemul-de-vaccinare-privat-ar-putea-fi-o-solutie-pentru-romania/
Conf.dr Monica Luminos a explicat care sunt riscurile pe care le implica refuzul vaccinarii in cazul unor afectiuni grave care pot provoca chiar decesul. In acelasi timp, a fost abordat rolul medicului de familie in comunicarea cu parintii si in convingerea populatiei asupra importantei vaccinarii.
Interviul integral cu Conf.dr. Monica Luminos acordat pentru FormareMedicala despre importanta vaccinarii si despre modalitatile prin care poate fi eficientizat sistemul de vaccinare in Romania.
Medicii de familie au precizat ca au problema cuvantului “obligativitate” in vaccinare de vreme ce este nevoie de consimtamantul parintilor pentru vaccinarea copiilor. Cand exista anumite riscuri in cazul refuzului vaccinarii pentru declansarea unor epidemii?
Conf.dr. Monica Luminos: Riscurile vaccinarii, mai ales in cazul celor din schema nationala, sunt foarte mici. Practic nesesizabil: o durere la locul injectiei, o reactie febrila. Acestea nu sunt riscuri majore, nu sunt riscuri pentru care sa nu accepti un vaccin.
Medicii de familie au perfecta dreptate. Dar, din pacate, exista Legea pacientului, Legea drepturilor omului si nu poti sa o incalci. Daca parintele respectiv nu doreste sa faca vaccinul semneaza, dar isi asuma responsabilitatea. Ceea ce este foarte important este ca majoritatea nu stiu ce responsabilitate isi asuma si atunci ar trebui sa le explicam. Insa ceea ce gasesc ei pe internet este mult mai important decat ceea ce le explica un medic de familie.
Care sunt bolile cu risc care ar putea fi prevenite prin vaccinare?
Conf.dr. Monica Luminos: Poliomielita, difteria, tuse convulsiva severa, mai ales la varsta sub trei luni in care mortalitatea poate fi foarte mare, infectia cu haemophilus influenzae, infectia pneumococica unde se moare. Aceasta trebuie sa inteleaga parintii: din aceste infectii se moare.
Medicii nu sunt Dumnezeu. Asta trebuie sa inteleaga in special parintii. Si asta le explicam tuturor. Avem o limita, putem sa actionam pana la un anumit moment.
Cum ati descrie comunicarea dintre specialisti si medicii de familie in privinta vaccinarii?
Conf.dr. Monica Luminos: Eu cred ca suntem la unison, gandim la unison si unii si altii. Mai greu este insa ca trebuie convinsa populatia.
Aceasta populatie, in strainatate, este o populatie care are o adresabilitate foarte buna la medic pentru ca ei platesc niste asigurari de sanatate conform carora daca nu onoreaza profilaxiile, vaccinarile, casele de asigurari nu mai doresc sa-i asigure si atunci raman neasigurati.
Ar fi aceste asigurari de sanatate si aceste conditionari o solutie si pentru Romania?
Conf.dr. Monica Luminos: Probabil cand se va trece la sistemul de vaccinare privat. Ar trebui foarte bine facuta diferentierea in acest caz pentru ca persoanele care sunt la sistemul privat merg foarte regulat la vaccinare si nu protesteaza. Cei care sunt in sistemul de stat isi permit sa aiba anumite opinii.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii