INTERVIU | Prof. Dr . Vasile Astarastoae – Colegiul Medicilor din Romania are un nou cod deontologic
INTERVIU | Prof. Dr . Vasile Astarastoae – Colegiul Medicilor din Romania are un nou cod deontologic
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-prof-dr-vasile-astarastoae-colegiul-medicilor-din-romania-are-un-nou-cod-deontologic/
Dl Prof. dr . Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania a avut amabilitatea de a ne explica care au fost motivele care au stat la baza aparitiei acestui nou cod deontologic si care sunt reglementarile nou aparute.
FM: De ce era necesara aparitia unui nou cod deontologic in acest moment?
Aparitia unui nou cod deontologic a fost necesara pentru ca din experienta locala si din experienta europeana s-a vazut ca acele coduri care sunt ultraexplicative si stufoase, de fapt nu duc la o buna perceptie in corpul medical, mai bine zis, nu sunt sunt subiectivate in corpul medical incat sa fie transpuse si in practica .Ne-am gandit sa construim un cod care sa fie simplu, flexibil ,elastic si sa-l completam pentru fiecare specialitate in parte cu acele aspecte particulare prin activitatea departamentului de deontologie profesionala care va dezvolta si va pleca de la cazuri concrete.
Noul cod dontolologic este structurat pe principiile fundamentale ale exercitarii profesiei si pe anumite aspecte care tin de institutii etice ale profesiei medicale. Cine citeste codul deontologic vede ca stabilim scopul si rolul profesiei medicale care spune foarte clar ca activitatea este dedicata exclusiv – nu exista niciun fel de exceptie – apararii vietii, sanatatii si integritatii fizice si psihice a persoanei. De asemenea, se enumara si se definesc principiile legate de nedescriminare, respectul demnitatii fiintei umane, primordialitatea interesului si a binelui fiintei umane – principiul binefacerii.Codul deontologic defineste o anumita conduita, independenta profesionala, caracterul etic pe care trebuie sa o aiba relatia medic-pacient si definirea ca dilegenta- este aceea de mijloace si nu de rezultat.
Tot in noul codul deontologic,definim acele institutii care pot sa atraga raspunderea disciplinarea a medicului- repetand inca o data ca malpraxisul nu face parte din atributiile colegiului medicilor- se defineste consimtamantul si ce inseamna comsimtamantul informat, cazurile particulare legate de persoanele care nu au capacitate de exercitiu sau de minori.
Totodata, se defineste si secretul profesional, precum si indeplinirea si mijloacele concrete prin care el se poate pune in practica- dam si exemple din acest domeniu de comportament profesional etic enumerand faptele si actele nedeontologice care sunt cele mai frecvente in practica medicala. Nu inseamana ca este limitativ, ci ca ele sunt definite pentru usurinta in practica a comisiilor de disciplina.
Codul deontologic reafirma independenta profesionala a medicului si in acelasi timp subliniaza ca intre medic si pacient exista o relatie nemediata , ea trebuie sa fie directa si ca orice institutie care intervine in aceasta relatie nu face decat sa incalce independenta profesionala.
FM: Ce aduce nou acest nou cod deontologic?
Noul cod aduce definirea principiului si pe de alta parte, cateva aspecte care nu erau binedefinite in vechiul cod si ne referim la relatiile cu industria din domeniul medical, de la industria farmaceutica, echipamente sanitare etc in care introducem principiul transparentei tocmai ca sa nu nu apara suspiciuni cu privire la aceasta relatie .
FM: De s-a impus aceasta reglementare ?
Aceasta reglementare privind relatia cu industria farmaceutica s-a impus deoarece aceasta fiind deseori criticata si-a stabilit niste criterii, unele pe care le consider deja exagerate, chiar jignitoare pentru medici; atunci am dat o alta abordare, care este o abordare la nivel mondial si anume :principiul transparentei si a increderii. Increderea se stabileste pe baza de transparentei: daca exista transparenta exista si control. La un moment dat putem sa vedem pe baza celor trecute in declaratia de interese a unei persoane daca cercetarea sau actul terapeutic nu au fost cumva influentate de o asemenea interventie .De exemplu: daca o persoana are un anumit comportament profesional, prescrie un anumit medicament si dintr-o data dupa ce a avut o relatie cu o anumita firma isi schimba comportamentul profesional si prescrie numai de la o acea firma sau cu un procent exagerat fata de acea firma, putem controla daca acea prescriptie a fost corecta, daca a fost facuta in interesul pacientului, daca nu cumva a fost o modalitate de manipulare si de ce nu, un interes comercial. Acealasi lucru este valabil si pentru cercetare,pentru ca nu trebuie sa uitam ca la celebra epidemie de N1H1 s-a descoperit ca unul dintre expertii care a schimbat criteriile de pandemie si care a declarat epidemia drept pandemie, nu trecuse in declaratia de interese nu trecuse ca avea un contract de cercetare in valoare de 6,7 milioane de lire sterline cu o firma producatoare de vaccinuri.
FM: Ce alte reglementari apar in noul cod deontologic?
Relatiile dintre colegi erau trecute in vechiul cod declarativ si nu exista o metodologie in care sa fie trecute modalitatea in care se pot incalca relatiile colegiale. Deseori, in aceasta epoca in care exista goana in care sa apari pe sticla televizorului sau in ziare ca sa iti faci imagine , se fac declaratii calomioase la adresa unui coleg, iar noi nu aveam procedura prin care sa sanctionam aceasta interventie, care atentie ,aduce o imagine negativa intregului corp profesional, nu numai acelei persoane.Am introdus aici reguli foarte stricte privind mijoacele de publicitate, reguli foarte stricte in ceea ce priveste anuntarea unei greseli a unui coleg si reguli in ceea ce priveste analiza acestor abateri de la deontologia profesionala.Este bine ca noi, corpul medical, sa avem o solidaritate, sa se autoregleze,adica cei din interior sa faca regulile si sa nu produca o stare de nesiguranta in randul pacientilor plecand de la niste conflicte interumane.
Pentru a vizualiza intregul cod deontologic apasa clikc aici.
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii