INTERVIU | Profesor-antrenor educatie fizica si sport Alexandru Filimon

18/06/2012

INTERVIU | Profesor-antrenor educatie fizica si sport Alexandru Filimon

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-profesor-antrenor-educatie-fizica-si-sport-alexandru-filimon/

Alexandru Filimon, profesor-antrenor de educatie fizica si sport si antrenor personal de fitness ne  recomanda miscarea in orice mediu prielnic exercitiului fizic.  Absolvent al Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, si-a completat studiile cu un master in domeniul Managementului Activitatilor Sportive si cursurile postuniversitare de preparatori fizici. Practica diferite sporturi de la varsta de 6 ani, timp de 14 ani a practicat fotbalul de performanta si din 2005 lucreaza in domeniul fitnessului. In prezent colaboreaza cu mai multe sali de fitness din Bucuresti, ca instructor de aerobic si cycling si ca antrenor personal de fitness.

FM: Care sunt grupele de varsta cel mai intalnite in salile de fitness ? Exista o limita de varsta pentru a face miscare ?

 Limitele ar fi intre 15 – 50 ani. Foarte multe sali nu permit accesul persoanelor sub 15 ani neinsotite. Foarte rar medicii recomanda persoanelor peste 50 de ani sa faca miscare, cu toate ca prin exercitiu fizic sunt prevenite osteoporoza, problemele de mobilitate articulara si este mentinuta masa musculara care scade odata cu varsta (mai rapid la barbati decat la femei). De asemenea, persoanele care incep sa faca un sport, indiferent care ar fi el, de la o varsta cat mai precoce, au foarte multe beneficii atat fizice (corpul se dezvolta armonios) cat si psihice (incredere in sine, buna dispozitie).

 

FM: Exista si tipuri de exercitii recomandate pentru persoanele care au anumite limitari, cum ar fi problemele articulare, de mobilitate sau cardiovasculare ?

 Joseph Pilates a lucrat mai intai cu persoane care erau imobilizate la pat in spital si cred ca asta spune totul, avand in vedere ca metodele lui s-a raspandit in toata lumea. Exista acum chiar cateva scoli de exercitii Pilates care au dezvoltat conceptiile lui. Dar, ca sa revin, nu cred ca este realist sa spui ca nu poti face miscare, indiferent de limitarile care ar exista. Mai nou a aparut aparatura de fitness/culturism special conceputa pentru persoanele cu dezabilitati. Acum, fiecare medic ar trebui sa recomande exercitiul fizic conform problemelor pacientului, dar asta inseamna ca el insusi sa practice, sa faca un sport sau exercitiu fizic, pentru a sti ce sa recomande. Dar cum majoritatea medicilor fumeaza, sunt supraponderali sau au probleme articulare, cum sa recomande unui pacient un sport sau un exercitiu anume ?

 

FM: Cat de important este ca exercitiile sa se faca sub supravegherea unui antrenor personal ?

 As putea compara chiar un medic cu un antrenor personal. Asa cum un medic iti prescrie o reteta in baza unui diagnostic, asa si un antrenor personal iti prescrie o serie de exercitii pentru atingerea obiectivului tau, in baza unor teste. Diferenta ar fi ca un antrenor personal nu produce doar modificari biochimice ci si pshihologice. Mai exact pentru a avea rezultate (scaderea tesutului adipos, cresterea masei musculare etc.) nu este suficient sa iei doar o pastila sau doua si gata, au venit rezultatele, asa cum a trecut febra sau durerea in gat. Este nevoie de disciplina si motivatie. Antrenorul personal iti modifica tot programul, se implica in viata ta si iti schimba modul tau de a vedea lucrurile pana atunci. De aceea este foarte important sa lucrez cu un antrenor personal daca vreau sa am rezultate.

 

FM: Vremea frumoasa de afara ne imbie la miscare in parc, la munte. Recomandati miscarea in aer liber sau in mediul controlat dintr-o sala de fitness ?

 Recomand miscarea in orice mediu prielnic exercitiului fizic. Exercitiul fizic insa trebuie sa fie controlat. Nu se poate face oriunde, oricum, oricand. Intodeauna trebuie sa existe un obiectiv de tip S.M.A.R.T (specifc, masurabil, abodabil, realist si incadrat in timp).

 

Autor: Dorina Pirau

1 Comentarii

  1. Mona says:

    Buna!
    Exista limita de vasta pt a devenii antrenor personal?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: