INTERVIU| ”Daca nu exista comunicare intre medicul specialist, medicul de familie si pacient, un act medical este zero”

01/08/2011

INTERVIU| ”Daca nu exista comunicare intre medicul specialist, medicul de familie si pacient, un act medical este zero”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-%e2%80%9ddaca-nu-exista-comunicare-intre-medicul-specialist-medicul-de-familie-si-pacient-un-act-medical-este-zero%e2%80%9d/

Dr. Cristian Surcel, medic primar urolog la Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni din Bucuresti, unul dintre formatorii platformei formaremedicala.ro, vorbeste in interviul de mai jos despre rolul medicului de familie in urologie, despre cat de importante sunt pentru un medic castigarea increderii pacientilor si educatia profesionala continua.

1. In ultimii ani, multi medici specialisti romani au ales sa plece din tara pentru a-si practica meseria. Dvs. ati decis sa ramaneti. De ce?
Nu am avut niciun motiv sa plec. In prezent, urologia acopera in Romania, si mai ales la Fundeni, tot ceea ce exista si in alte tari, astfel ca nu am avut handicapul profesional sau, mai bine zis, frustarea profesionala care sa ma determine sa plec sa profesez in alta parte. In ceea ce ma priveste, nu exista un astfel de sentiment deoarece aici, unde lucrez, se face la fel de mult ca in alte parti, eu zic ca mult mai mult, pe palierele grele ale urologiei. Pe de alta parte, nu am avut nici motivarea personala. Ma simt bine, am un copil, sunt impreuna cu familia si prietenii. Eu consider ca nu pot sa plece in strainatate decat cei care personal isi permit sa faca lucru acesta, se afla in situatii de dezechilibru personal sau atunci cand din punct de vedere profesional considera ca in alte tari pot face mai mult si mai bine, ceea ce nu e cazul in urologia romaneasca.

2. Si din punct de vedere financiar?
Salariile sunt mici, dar daca muncesti, faci garzi, esti cadru universitar, te implici in proiecte internationale de cercetare, ajungi sa ai o viata decenta. In sensul ca iti poti permite sa cresti un copil, sa-ti cumperi o carte. Foarte greu, dar, minimal, reusesti.

3. De ce ati optat pentru urologie atunci cand a trebuit sa alegeti specializarea?
Pentru ca este cea mai frumoasa specialitate chirurgicala, pentru ca aveam experienta urologiei, venind aici, la Fundeni, in practica la Dl. Profesor Sinescu. Ma pasiona tot ceea ce se facea aici si, in loc sa stau 2-3 saptamani cat dura practica de vara, eu veneam o luna sau o luna si jumatate. Am ales astfel si pentru ca urologia este cea mai importanta specialitate chirurgicala, in sensul ca aproape 30% din toate consultatiile chirurgicale din lumea asta se fac in urologie, iar celelalte specialitati, care sunt vreo 11, acopera restul de 70% din pacienti. Iar in cazul urologiei putem vorbi despre patologii grave, cancere, dar si patologii mai putin grave, dar la fel de importante cum ar fi, disfunctia erectila, incontinenta urinara, infectiile urinare, vezica hiperactiva etc. Practic, in urologie ai si latura chirurgicala, dar ai si factorul medical, adica poti sa dai si buline, poti sa si operezi, ceea ce nu se intampla in cazul altor specialitati.

4. Au medicii nevoie de formare profesionala continua de-a lungul carierei lor? De ce?
Sigur, educatia medicala continua este fundamentala. Eu consider, si spun de fiecare data rezidentilor mei, ca, pe langa ceea ce faci in fiecare zi, daca nu citesti macar o ora articole de specialitate si daca cel putin o ora nu scrii ceva, fie ca este vorba despre o carte, un articol, un studiu sau doar despre cateva idei, esti pierdut ca medic. Numai ca, de aceasta formare profesionala continua ar trebui sa se ocupe sistemul, nu bunul simt al tau, blazarea poate sa apara mai devreme sau mai tarziu. Tu insuti trebuie sa ai o constiinta, dar si sistemul sa te oblige sa o ai. Cateodata, partea a doua nu este valabila si nu te sustine nimeni, dar trebuie sa strangi din dinti, pentru ca meseria aceasta este una elitista si daca ramai in urma se observa imediat. Poate nu azi, dar maine se va observa sigur. Observa pacientii, cateodata mai repede decat ceilalti medici.

5. Ce parere aveti despre e-learning ca modalitate de perfectionare a competentelor profesionale medicale?
Platforma de e-learning formaremedicala.ro este un proiect la care am pus foarte multa pasiune, am vrut sa facem totul ca sa fie bine.Este o metoda care, in primul rand, ierarhizeaza medicii: cei care au mai mult acces la internet, cei care sunt mai dornici sa se autoperfectioneze vor fi primii care vor accesa cursurile si atunci iti dai seama la ce nivel sunt acestia, care au si constiinta si sunt si in pas cu tehnologia, si te intrebi cateodata cu stupoare: “Doamne, cei care nu au accesat, de ce nu au facut-o, pentru ca n-au aflat sau pentru ca nu sunt la zi cu informatia medicala?”. Din punct de vedere al continutului, platforma formaremedicala.ro mi se pare perfectibila, nu e perfecta, dar poate fi perfectionata, iar noi, care am format aceasta platforma din punct de vedere stiintific, ne angajam ca, aproape lunar, sa introducem alte intrebari, alte informatii, astfel ca medicul care a parcurs o data cursurile, sa poata reveni sa vada daca a aparut ceva nou.

6. Care este rolul medicului de familie in aria terapeutica in care sunteti implicat – urologie?
Este fundamental. Noi traim intr-o lume a multidisciplinaritatii, a parteneriatului, o specialitate chirurgicala nu poate sa reziste fara filtrul  medicului de familie, care trebuie sa recunoasca o patologie si sa stie unde sa trimita pacientul pentru tratamentul adecvat. Cu alte cuvinte, medicul de familie trebuie sa fie la curent cu tot ceea ce inseamna evaluarea bazala si tratamentul bazal, nu minimal ci bazal, al acestor pacienti. Insa, ar fi ideal sa se treaca de la acest nivel bazal la unul superior, in care sa se implice cat mai mult, sa aiba acordul medicului si concursul medicului din alta specialitate si informarea si sprijinul ori de cate ori este necesar. In cazul urologiei, vorbim despre patologii care au o incidenta din ce in ce mai mare in randul populatiei: cancerul si adenomul de prostata, infectiile urinare, incontinenta urinara etc. De aceea, medicul de familie are rolul de zona-tampon intre pacienti si medicul specialist, medicul de familie fiind cel care realizeaza triajul, trimitand cazurile grave, complexe, la medicul specialist.

7. De ce este important ca medicul de familie sa urmareasca pacientii, dupa ce acestia au fost examinati de medicul specialist?
Medicul de familie monitorizeaza pacientul in complexitatea lui. Noi, ca specialisti, ne concentram preponderent pe o anumita latura, pe afectiunea din aria noastra de competenta, insa medicii de familie pot sa observe primii si alte dereglari ale unui pacient, chiar si in cazul celor care au fost tratati de medicul specialist. Medicul de familie este cel care monitorizeaza, in timp, modul in care evolueaza tratamentul pe un anumit organ si pe o anumita structura umana si, la un moment dat, poate sa atraga atentia asupra punctului slab al unui pacient, spunand ca trebuie sa-l revada medicul cardiolog sau cel urolog sau oricine altcineva. Daca noi urmarim, de exemplu, un pacient postoperator, daca este satisfacut de operatie, de calitatea vietii lui, medicul de familie vede aceste raspunsuri intr-un context general si le coroboreaza cu alte paliere ale patologiei pacientului respectiv.

8. Cat de importanta este comunicarea dintre medicul specialist, medicul de familie si pacient?
Fara comunicare, actul medical este zero. Niciun pacient din lumea asta nu doreste sa fie operat de un robot, el stie ca in spatele robotului se afla un om. Transferul de incredere dinspre pacient spre medic este fundamental pentru reusita actului medical. Nu poti sa faci nimic daca un pacient nu da doi bani pe ceea ce-i spui, de aceea trebuie sa-l privesti in ochi si sa ai cu el o discutie sincera, bazata pe realitate. Trebuie sa-i castigi increderea, deoarece nu poti sa faci medicina, nu poti sa faci chirurgie, daca pacientul este nemotivat. Un pacient nemotivat nu este un pacient compliant, este un pacient pentru care orice ai face nu este suficient. De aceea, castigarea increderii pacientului, fie de catre medicul specialist, fie de catre medicul de familie, este fundamentala si, cateodata vine de la sine, iar alteori trebuie depuse eforturi in acest sens.

9. Cand credeti ca medicii de familie din Romania vor putea fi mai implicati in aceasta legatura cu pacientul care sufera de o afectiune din sfera urologiei?
Primii pasi au fost facuti de mai multi ani. Noi avem mai multe evenimente de specialitate, cu larga expunere in mass-media, presa transmitand problemele pe care le avem, noutatile care apar si schimbarile ce trebuie facute. Avem revista de urologie, o publicatie prestigioasa, dar si pliante pe care le distribuim gratuit medicilor de familie si suntem foarte receptivi la problemele acestora, incercand sa fim permanent alaturi de ei si de pacienti. Nu in ultimul rand, am dezvoltat aceasta platforma de e-learning pentru HBP (hiperplazia benigna de prostata), dar vor fi abordate si alte patologii pe care le consideram o problema de sanatate publica, pe care medicii de familie trebuie sa le cunoasca. Cu alte cuvinte, noi avem o colaborare foarte buna cu medicii de familie, avem parteneriate cu ei, bazate pe comunicare si pe respect.

Dr. Cristian Surcel este asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, doctor in stiinte medicale si membru al Asociatiei Europene de Urologie. In perioada 2004-2009, a ocupat functia de presedinte al Societatii Romane a Rezidentilor in Urologie.

autor

2 Comentarii

  1. Constantin says:

    Comunicarea… iti lipseste doctore!! Nu mai zic de bunul simt! Vorbe “goale” acum sau poate au fost “pline” in 2011! Este mult de atunci, pacat ca omul se schimba!

  2. Varzaru Camelia says:

    Va multumesc.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: