Studiu: Intoleranta la gluten (boala celiaca) poate fi declansata de un virus

10/04/2017

Studiu: Intoleranta la gluten (boala celiaca) poate fi declansata de un virus

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/intoleranta-la-gluten-boala-celiaca-poate-fi-declansata-de-un-virus/

Un virus in general inofensiv poate declansa o alergie durabila la gluten si provoca boala celiaca, o patologie autoimuna care afecteaza intestinul subtire.
Aceasta este concluzia unui studiu publicat de curand revista americana Science.

Aceasta descoperire scoate in evidenta rolul ce pare important al infectiilor virale in bolile autoimune, intrucat un virus este suspectat si de provocarea diabetului infantil sau de tip 1, relateaza AFP.

De asemenea, potrivit cercetatorilor, aceasta descoperire deschide posibilitatea ca vaccinurile sa poata fi intr-o zi utilizate pentru a preveni aceste maladii.

La persoanele care sufera de maladia celiaca, ingestia de gluten provenit din grau, secara si orz provoaca o reactie imunitara anormala in intestinul subtire, creand o inflamatie care poate duce la leziuni.

Singurul tratament este evitarea consumului de gluten.

“Acest studiu arata cu claritate ca un virus care nu este clinic patogen poate fi nefast pentru sistemul imunitar si poate crea conditii care sa favorizeze o tulburare autoimuna, in special boala celiaca”, a subliniat Bana Jabri, directoare la sectia de cercetare din cadrul Universitatii din Chicago, principala autoare a acestei lucrari, citata de AFP si Agerpres.

Cercetarea mai arata ca acesti virusi intestinali din familia Reoviridae pot provoca o reactie excesiva a sistemului imunitar la gluten, o proteina deja greu de digerat.

Pe parcursul studiului, s-a constatat ca acesti virusi declanseaza o reactie inflamatorie si pierderea de toleranta la gluten. Dar o alta tulpina a acestui virus, care este apropiat, dar diferit din punct de vedere genetic, nu are niciun efect.

Virusii din familia Reoviridae provoaca o crestere puternica a numarului de anticorpi in intestin, ceea ce poate “afecta de maniera permanenta sistemul imunitar si deschide calea catre o reactie excesiva la gluten”, explica cercetatorii, conform Agerpres.

Majoritatea copiilor mananca primele lor cereale care contin gluten la varsta de sase luni, cand sistemul lor imunitar este inca foarte vulnerabil la virus si la alti agenti patogeni.

“In timpul primului an de viata, sistemul imunitar continua sa se formeze, lasand anumiti copii cu caracteristici genetice speciale, mai sensibili la acesti virusi care pot determina sechele intestinale durabile”, a explicat dr. Jabri conform sursei mentionate.

“Este motivul pentru care noi credem ca, dupa efectuarea mai multor studii, va fi poate oportun sa ne gandim la vaccinarea copiilor care prezinta un risc ridicat de a dezvolta boala celiaca”, a mai estimat experta.
Potrivit specialistilor, aceasta afectiune este foarte frecventa, insa, din pacate, este si mult subdiagnosticata. Cel putin in Romania.

FormareMedicala.ro a consultat un medic specialist pediatru de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului din Capitala pentru a raspunde la cele mai frecvente intrebari legate de boala celiaca. Vezi articolul, AICI.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: