Intoleranta la gluten sau boala celiaca, o afectiune frecventa dar subdiagnosticata

03/08/2016

Intoleranta la gluten sau boala celiaca, o afectiune frecventa dar subdiagnosticata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/intoleranta-la-gluten-sau-boala-celiaca-o-afectiune-frecventa-dar-subdiagnosticata/

paine-boala-celiaca-glutenIntoleranta la gluten sau boala celiaca este o afectiune declansata de ingestia de gluten. Poate debuta la orice varsta dupa introducerea glutenului in alimentatie. Glutenul este un termen generic care se foloseste pentru proteinele derivate din grau si cereale inrudite: secara si orz.

Potrivit specialistilor, aceasta afectiune este foarte frecventa, insa, din pacate, este si mult subdiagnosticata. Cel putin in Romania.

FormareMedicala.ro a consultat un medic specialist pediatru de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului din Capitala pentru a raspunde la cele mai frecvente intrebari legate de boala celiaca.

Pentru inceput, am intrebat care sunt semnele acestei afectiuni si daca mai poata fi confundata si cu altele.

“Simptomele sunt extrem de variate:  boala fi asimptomatica (asa cum de obicei se intampla la rudele de gradul I ale celor cu boala celiaca si la copiii cu dabet zaharat insulinodependent) sau poate fi prezenta sub forma unui semn/simptom izolat  (anemie feripriva sau doar carenta de fier, statura mica, dureri articulare, constipatie) sau se poate manifesta prin diaree crónica cu sindrom sever de malabsorbtie.

Unii copii cu boala celiaca nediagnosticata manifesta exclusiv modificari de comportament si/sau regres in achizitiile scolare si/sau sindrom de oboseala cronica”, ne-a declarat Dr. Alina Popp de la IOMC (IMSMC) “Alessandrescu – Rusescu”.

Primul contact cu pacientii care sufera de aceasta afectiune il are, cele mai multe cazuri, medicul de familie. Astfel,  am intrebat cat este de important este ca acesta sa isi dea seama de probabilitatea acestei boli in timp util.

“Extrem de important, pentru a evita consecintele unei afectiuni sistemice autoimune (boala celiaca) netratate”, a mai completat medicul Alina Popp.

Dar, cum se stabileste boala celiaca? Ce analize si investigatii ar tebui sa faca pacientul asupra caruia exista o suspiciunea acestei boli?

“Diagnosticul se stabileste prin interpretarea corecta a dozarilor autoanticorpilor specifici (este o afectiune sistémica autoimuna) corelata, dupa caz cu examenul histologic al mucoasei intestinale (obtinuta prin biopsie intestinala) si atunci cand se impune, cu genotipul individual”, a afirmat pentru formaremedicala.ro, Dr. Alina Popp de la IOMC (IMSMC) “Alessandrescu – Rusescu”.
 
Nediagnosticata si tratata la timp, intoleranta la gluten sau boala celiaca impiedica cresterea si dezvoltarea si conduce la osteoporoza precoce, infertilitate si afectiuni maligne ale tubului digestiv, cel mai adesea, limfom intestinal.

Medici pediatri si medicii de familie din mai multe tari europene, printre care si Romania, sunt invitati sa parcurga cu chestionar realizat de specialistii gemani si romani despre implementarea in practica medicala a recomandarilor europene pentru cele mai frecvente intolerante alimentare ale sugarului si copilului, respectiv alergia la proteinele laptelui de vaca si boala celiaca.

Detalii, AICI.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: