Investigatii cu RMN pentru depistarea durerii
Investigatii cu RMN pentru depistarea durerii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/investigatii-cu-rmn-pentru-depistarea-durerii/
O echipa de neurologi de la University of Colorado, Boulder, a facut un pas inainte in ceea ce priveste “diagnosticarea durerii” in cazul persoanelor care nu pot exprima aceasta conditie fizica.
Concret, cercetatorii au anuntat in premiera, miercuri, 10 aprilie a.c., ca au putut “vedea” cum se formeaza durerea in organism, cu ajutorul unui aparat de rezonanta magnetica functionala. Acestia au masurat intensitatea durerii si alternanta acesteia in functie de anumite medicamente administrate.
Studiul a presupus desfasurarea a patru experimente la care au participat 114 voluntari sanatosi. Acestia au fost testate cu un obiect incins la diferite temperaturi, aplicat pe brat, dar fara a provoca arsuri. Un sistem de imagistica cu rezonanta magnetica functionala, ce nu presupune folosirea radiatiilor, ca in cazul aparatelor cu raze X, a inregistrat modificarile aparute in activitatea cerebrala. O serie de calculatoare au fost folosite pentru a identifica patternuri din aceste date. Primul set de experimente, la care au luat parte 20 de voluntari, a identificat specificul durerii in raport cu anticiparea ei, sau din contra, a unei senzatii benigne de cald pe brat. Cel de-al doilea experiment a validat acest specific la alti 33 de voluntari, reusind sa prevada intensitatea durerii resimtite de participanti.
Al treilea experiment, care a inclus 40 de voluntari care in trecutul recent au avut parte de traume emotionale legate de deceptii sentimentale, a presupus, pe langa folosirea testelor de caldura, expunerea participantilor la fotografia fostului partener si a unui prieten bun. In urma experimentului cercetatorii au observant ca durerea emotionala este resimtita diferit de creier in comparatie cu cea fizica.
In ultimul experiment neurologii le-au administrat altor 21 de voluntari doua infuzii dintr-un medicament ce continea substante active asemanatoare celor din morfina, in timp ce erau scanati si supusi testului cu sursa de caldura. In prima etapa voluntarii au fost informati ca au primit un medicament, a doua oara li s-a spus ca vor primi un produs placebo, desi era vorba despre acelasi medicament. Semnaturile cerebrale rezultate au demonstrate ca senzatia de durere a fost ameliorata in amandoua cazurile, in functie de cantitatea de medicament administrata.
Studiul – un progres pentru diagnosticarea durerii cronice
Rezultatele studiului intreprins de neurologii de la University of Colorado reprezinta un progres semnificativ pentru depistarea durerii in cazul persoanelor care nu au capacitatea de a o exprima: nou-nascuti, bolnavi afectati de paralizie, pacienti suferinzi de dementa. De asemenea, aceste rezultate pot reprezenta un punct de plecare in aparitia unei noi generatii de medicamente menite sa trateze durerea, fiind in acelasi timp un mod de depistare a anumitor handicapuri.
“Multi oameni sufera de dureri cronice si de multe ori nu sunt crezuti. Noi consideram ca aceasta este o modalitate de a confirma prezenta durerii, daca exista vreo indoiala”, a precizat Tor Wager, neurolog la University of Colorado, Boulder, coodonatorul acestui studiu ale carui rezultate preliminare au fost publicate in ultimul numar al revistei New England Journal of Medicine.
Pentru moment cercetarile studiului analizeaza doar durerea resimtita prin receptorii din piele, pentru identificarea durerilor in profunzime, precum migrenele, durerile de spate sau cele care semnalizeaza existenta unei afectiuni fiind nevoie de studii amanuntite.
Deşi exista mai multe studii care au identificat regiuni ale creierului care reactioneaza in prezenta durerii, noul studiu este primul care reuseste sa imbine toate aceste date pentru a masura intensitatea durerii.
Autor: Agerpress
0 Comentarii