IPP: Fondurile pentru sanatate nu vor acoperi nevoile pacientilor

09/12/2014

IPP: Fondurile pentru sanatate nu vor acoperi nevoile pacientilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ipp-fondurile-pentru-sanatate-nu-vor-acoperi-nevoile-pacientilor/

studiu de caz 5Programele nationale de sanatate vor functiona si in 2015 cu  aceleasi alocari financiare, “insuficiente”, care nu vor acoperi nevoile pacientilor din cauza amanarii adoptarii bugetului pe 2015.

Asa sustine Institutul pentru Politici Publice (IPP) intr-un communicat de presa emis marti, 9 decembrie.

Desi mai sunt doar cateva zile pana la sfarsitul anului, noile programe nationale de sanatate pentru anul 2015 nu au fost inca supuse consultarii publice, principalul motiv fiind amanarea adoptarii bugetului pe anul viitor, dar si prelungirea transferului de competente in finantarea acestor programe de la Ministerul Sanatatii la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de la 1 ianuarie 2015.

Sanatatea nu a reprezentat, din pacate, o prioritate in bugetul de stat in anii 2013 — 2014, alocarile financiare pentru programele nationale de sanatate fiind cu aproximativ 71% mai mici in anul 2013 fata de 2011.

Romania a avut pentru 2013 — 2014 un numar de 19 programe nationale de sanatate (6 finantate din bugetul Ministerului Sanatatii si 13 finantate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate) care reflecta prioritatile Guvernului in domeniul sanatatii publice.

Toate acestea sunt scrise in informarea de presa emisa marti, 9 decembrie, de Institutul pentru Politici Publice.

Punctul de vedere al IPP si al partenerilor sai este ca indicatorii de masurare a eficientei alocarii financiare guvernamentale “nu sunt pe deplin adaptati” realitatii curente, “nemasurand” eficienta alocarilor financiare in corelatie cu obiectivele propuse pentru fiecare program, dar nici in legatura cu nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile, cum sunt comunitatile de romi.

“IPP si organizatiile romilor au cerut Ministerului Sanatatii o larga consultare la momentul programarii prioritatilor in cadrul acestor programe nationale de sanatate pentru perioada 2015 — 2016, precum si o temeinica evaluare a impactului actiunilor derulate in cadrul acestora pana in prezent. IPP considera ca o decizie eficienta privind reorganizarea generala a alocarilor financiare in cadrul celor 2 programe nationale de sanatate (Imunizare si Sanatatea Femeii si a Copilului) se va face in masura in care autoritatea care va gestiona in continuare programele nationale de sanatate isi va asuma o analiza de nevoi complexa, dar si decizia alocarii de fonduri in acord cu nevoile identificate, respectiv cu impactul estimat la nivelul beneficiarilor acestor programe”, se mai arata in comunicat.  

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: