La Iasi a fost infiintat primul departament de oncogenetica din Romania

11/04/2013

La Iasi a fost infiintat primul departament de oncogenetica din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-iasi-a-fost-infiintat-primul-departament-de-oncogenetica-din-romania/

sigla UMF IasiUniversitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi (UMF) si Institutul de Oncologie au infiintat in premiera nationala Departamentul de Oncogenetica, a carui activitate se va concentra pe diagnosticul molecular si pe monitorizarea persoanelor predispuse ereditar la o forma de cancer.

Referitor la acest proiect, prof.univ.dr. Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi, a declarat  ca este primul centru de oncogenetica din Romania si ca in cateva luni va functiona la parametri maximi.  Potrivit declaratiei medicului, testul de diagnostic oncogenetic molecular va fi efectuat in laboratorul de Diagnostic Molecular al Departamentului de Oncogenetica si va fi realizat pe baza unei probe de sange. O proba suplimentara de sange va putea fi solicitata ulterior pentru confirmarea rezultatului. 

Costurile estimative ale unui test de diagnostic molecular sunt de aproximativ 3.000 de euro pentru un test complet si de 300 de euro pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat. Durata unui test de diagnostic oncologic molecular variaza intre opt ai 12 luni pentru un test complet, in timp ce verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat dureaza in medie o luna sau doua.  

Rezultatele testului arata prezenta sau absenta unei predispozitii ereditare la cancer. Solutiile pentru persoanele care prezinta un risc genetic de cancer sunt reprezentate de:

  • supravegherea intensiva
  • chimiopreventia
  • chirurgia profilactica

In acest sens, persoanele diagnosticate cu un risc ereditar de cancer vor fi incluse intr-un Program de Supraveghere Oncogenetica Personalizata.

 “Premisa majora care a stat la baza infiintarii Departamentului de Oncogenetica este colaborarea stransa pe care o avem de mai bine de sapte ani cu echipa prof. Yves Jean Bignon din Clermont-Ferrand, Franta, initiatorul oncogeneticii in Franta si unul dintre primii oncogeneticieni din Europa si din lume. In baza acestei colaborari la Iasi au fost efectuate pana acum primele trei diagnostice moleculare de predispozitie ereditara la cancerul mamar. Diagnosticul molecular al predispozitiei ereditare la cancer mamar si ovarian a fost implementat la Iasi in cadrul preocuparilor de cercetare fundamentala, prin derularea unor proiecte nationale la care s-a adaugat spirjinul logistic al partenerilor din Clermont-Ferrand. Departamentul de Oncogenetica reprezinta o continuare a dezvoltarii activitatilor de diagnostic molecular, in contextul unui laborator modern ce functioneaza cu dotare de nivel inalt si in care se desfasoara activitatea specialistilor formati in oncogenetica moleculara, doctoranzi si masteranzi”, a precizat prof. dr. Azoicai. 

Pentru a solicita setul de analize pacientii care au dezvoltat deja cancerul se pot adresa medicului oncolog al Departamentului de Oncogenetica, iar persoanele sanatoase, dar care au in familie rude cu cancer se vor adresa secretariatului departamentului.

Autor: Agerpress

17 Comentarii

  1. cristina says:

    Buna ziua! am fost diagnosticata in urma unui chiuretaj biopsic cu carcinom endometrial endometrioid,dupa histerectomie la rezultatul anatomo patologic nu am avut nimic tumoral.as vrea sa stiu cum as putea sa intru in evidenta dumneavoastra si pentru alte analize,eventual.multumescc

  2. Georgeta says:

    Buna ziua,am sunat la cele 2 numere de telefon si nu raspunde nimeni.Va rog sa-mi spuneti ce este de facut?daca puteti sa-mi dati alt numar de telefon.

  3. Georgeta says:

    Buna ziua!am 29 ani si sunt din Dr.Tr.Severin.As vrea sa-mi spuneti daca pot beneficia de aceste teste(mentionez ca mama mea in varsta de 48 ani a fost diagnosticata cu cancer mamar gr2A,san stang anul trecut,bunica din partea mamei acum 3 ani gr2spre3 san stang si strabunica din partea mamei)。
    Va multumesc.

    • Valeriu says:

      Va rugam sa ne contactati la Departamentul de Oncogenetica la UMF Iasi, la telefon 0232301682; 0737677587.
      Va multumim!

  4. diana ichim says:

    buna ziua. in legatura cu testele de oncogenetica, as dori sa aflu si eu cum ma pot inscrie. am 21 de ani iar mama mea a avut cancer la san.

  5. Aura says:

    Buna ziua!Am inteles ca primii 100 inscrisi beneficiaza de gratuitate.Imi puteti spune,unde ma pot incrie?

    • Valeriu says:

      Buna dimineata! va rugam sa ne contactati la Departamentul de Oncogenetica la UMF Iasi, la telefon 0232301682; 0737677587.
      Va multumim!

  6. MIHALACHE ADRIANA says:

    Buna ziua,
    Numele meu este Adriana ,sunt din Iasi,am varsta de 47 de ani si va scriu acest maill cu speranta ca voi putea obtine mai multe informatii legate de ,, Programul de supraveghere oncogenetica”,dat find patologia din familie,pe linie materna de trei generatii(din cate stiu eu),strabunica a fost diagnosticata cu cancer uterin si a decedat la varsta de 45 de ani,bunica a fost diagnosticata la spitalul din localitatea Husi,jud.Vaslui cu cancer de stomac,decesul s-a produs la 48 de ani iar mama mea a fost diagnosticata la spitalul Elena Doamna in anul 1989 ,de tumora Krukenberg,la varsta de 39 de ani (i-au fost extirpate doua astfel de tumori de pe uter) la ea decesul s-a produs la 6 luni dupa operatie.
    Imi urmaresc anual starea de sanatate iar in urma unor teste Papa Nicolau a caror rezultate au fost de ASC-US ,am fost spusa unei interventii de conizatie(la spitalul Cuza Voda in luna octombrie anul 2013),rezultatul histologic a fost CIN I-II,de atunci imi repet testul la 6 luni iar rezultatele au iesit negative.
    Cu toate acestea frica de boala necrutatoare nu ma lasa indiferenta si de curand am aflat despre testele moleculare care se fac la Institutul Oncologic Iasi.
    Asi dori sa stiu daca pot beneficia de acest test si care sunt pasii de urmat.

    Multumesc .

    • Valeriu says:

      va rugam sa ne contactati la Departamentul de Oncogenetica la UMF Iasi, la telefon 0232301682; 0737677587.
      Va multumim!

  7. adina says:

    buna ziua , as dori sa stiu daca pot beneficia de aceasta testare oncogenetica , avand in vedere ca tata a fost diagnosticat cu cancer laringian , iar bunica din partea tatalui a murit de cancer de san .
    mentionez ca am 40 de ani . multumesc

    • Valeriu says:

      Buna dimineata!
      Ne sunt necesare mai multe informatii! Va rugam sa ne contactati la telefon 0232301682; 0737677587.

  8. buga mihaela says:

    Buna ziua,Buga Mihaela,Braila, as dori sa aflu mai multe date legate de Programul de supraveghere oncogenetica dat fiind patologia familiei pe parte materna bunica mea a decedat in urma unui neo de san,matusa mea a fost operata acum 2 ani de neo de san cu extirpare ,acum aflandu-se in faza de metastaza ,fratele mamei deasemeni a decedat din cauza de neo faringian,un var deasemeni in faza de metastaza cu cancer la plaman,Multumesc anticipat

  9. Lupu Daniela says:

    Buna ziua,sunt o pacienta disgnosticata si operata recent de neo de san drept,am urmat 8 cure de chimioterapie si voi incepe si radioterapia.Am fost indrumata sa scriu pe acest site -oncogenetica- pentru a obtine mai multe date legate de Programul de supraveghere oncogenetica,dat find patologia de familie,matusele din partea mamei -carcinom san,alte forme de cancer -hepatic,colon,laringian la un var.Mentionez ca am 47 ani ,sunt din Iasi.Multumesc anticipat .

    • Valeriu says:

      Buna dimineata!
      Va asteptam la Departamentul de Oncogenetica de la UMF Iasi pentru constituirea anamnezei familiale! Va multumim!

    • Cristia Mirela says:

      Buna ziua!sunt din Tulcea an 45 de ani, pot beneficia de aceste analize de oncogenetica?eu am avut o operetie de chist de ovar, mama mea a avut cancer la san iar tata la esofag.Multumesc anticipat>

    • Valeriu says:

      Buna ziua! pentru mai multe informatii puteti sa ne scrieti pe mail: roncogen@gmail.com, sau sa ne contactati la telfon: 0232/301682 sau 0728/073654. Va multumim!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: